Last news in Fakti

16 Май, 2012 16:38 3 925 5

Бременна 15-годишна е в реанимация с усложнения

  • бременна-
  • 15-годишна-
  • реанимация-
  • усложнения

Законът да се намеси

15-годишно момиче е настанено в отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен заради настъпили от бременността й усложнения. Началникът на отделението д-р Димитър Боянов заяви, че състоянието на пациентката е тежко.

Тя е в реанимация от седем дни, бременна е в 5-я месец. „На 14 години е забременяла и всички усложнения от бременността й се развиват по написаните медицински закони. Не може едно дете да забременее, защото всички органи, които са детски и незрели, поемат свръхнатовареност, която само един завършен организъм може да поеме. Следват усложнения, които довеждат до тежкото състояние, в което се намира сега, с дихателна и сърдечна недостатъчност, с полисерозит. Преди това е била в детско отделение заради пиелонефрит. Матката, която е по-голяма, „пада” върху уретерите и ги притиска, предизвиква хидронефроза, което е бъбречно заболяване и започват да я лекуват. След това, на другата страна, се притискат други жизненоважни органи, появяват се отоци, развиват се възпалителни процеси. Дете не може да роди дете! Това трябва да се знае от малцинството”, каза д-р Боянов. Момичето е в съзнание, постоянно се следи състоянието на плода. Лекарите обаче не изключват увреждания и на бебето заради тежкото състояние на майката.

Д-р Боянов смята, че трябва да се проведе мащабна информационна кампания сред ромите за последствията от ранната бременност, за да се предотвратят нови случаи с усложнения или смърт.

„Законът трябва да се намеси, защото само по законов път тези хора ще бъдат ограничени да превърнат половия акт в детска игра и да създават наследници. Ромските организации трябва да имат активно участие, защото загиващите ще стават все повече и повече. Трябва да съберат своите хора и да им обяснят какво е бебе, къде свършва детството и къде започва майчинството”, допълни лекарят.

Според него законът трябва да наказва бащите на бъдещите бебета като насилници, за да спрат деянията им. Отговорност трябва да носят и родителите на младите майки.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    1 0 Отговор
    Някъде в законите не бе ли разисано кое лице е малолетно и че не може да се блудства с него? Че това се нарич педофилия, пък било то и за цигани. Аман от тази проста напаст. Дори да им говориш пак ще си правят каквото поискат и както им въздейства първичния инстинкт. Просто това не са хора, а паразити. Защото те просто нямат съзнание и не възприемат реално нещата и живота, както на заобикалящите ги хора, така и техния собствен.
  • 2 НПК

    0 0 Отговор
    Написано е в законите и там пише под 14 години. Четете ги тези закони, не ги гледайте като някаква икона с надеждата, че там пише каквото ви се иска!
  • 3 123

    0 0 Отговор
    А къде са майката и бащата на бременната? Каква е тяхната отговорност в случая? Защото те трябва да бъдат изправени до стената и да понесат най-малко наказателна отговорност. Ами ако трябва да заплащат за всичко в болницата, както плащаме ние, българите, дали ще продължават по същия начин безотговорно да се множат и плодят.... А да не говорим, че домовете са пълни с изоставени от тях деца - държавата да им мисли...
  • 4 TREND

    0 0 Отговор
    Където са 14 там са и 15. Прекалено млада. Когато си е вдигала краката, а майка й баща й са хвърляли гюбеци от кеф, че се ОПЛОЖДА дъщеря им-тогава защо всичките тези не мислеха за последствията. Защо трябва да бъде спасявана, за да ражда себеподобни, които живеят на гърба на другите. Нека този случай бъде за назидание.
  • 5 dockera

    0 0 Отговор
    кога най-накрая ще се заменят помощите на тази сг.н с купони за ядене, за да спрат да раждат тези деца и да ги гледат като помощи.
    давам веднага пример за тази несправедливост.
    онзи ден дадоха на една циганка помощите, бяха около 1000 лв. и тоя б..лук влезе в една игрална зала и цял ден игра. а навън на дъжда я чакаха две от лапетата