Last news in Fakti

8 Юли, 2019 14:23 2 915 25

Кой е най-големият страх на веганите?

  • веган-
  • хранене-
  • бургери-
  • без месо-
  • без животински продукти

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, те дори измислят свои трикове за разпознаване на храната

Кой е най-големият страх на веганите? - 1
Снимки: shutterstock

Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина. И за да отговорят на изискванията на пазара, много вериги за бързо хранене са принудени да създадат свои веган менюта. Последната верига, която реши да зарадва онези потенциални клиенти, които не ядат месо, е KFC. Но вместо да бъде приет с отворени обятия, веган бургерът предизвика известна доза съмнения. Фалшиво месо ли е това или... не?

Когато 19-годишната Кейша Клариус си поръчва новият сандвич, тя е озадачена – той има вкусът, който има и обикновения сандвич с месо, който тя е опитвала преди да премине на веган диета. Кейша го оставя на масата, прави снимка и я публикува във Facebook групата на британските вегани, която има 46 хил. последователя.

Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо.

Всъщност, това е едно от големите притеснения на много вегани – че ще бъдат измамени. Докато безмесните менюта радват много привърженици на режима на хранене, други живеят под постоянна параноя. През 2018 година Pizza Hut пусна първата си веган пица, а няколко месеца по-късно McDonald’s представи своето веган Happy Meal. Вегетарианският бургер на KFC, подобно на много други, представлява заместител от ферментирала гъба и картофен протеин.

"Толкова много се притеснявам, когато вкусът на фалшивото месо наподобява толкова много на истинското, че си мисля, че някой ден ще излезе по новините, че сме били заблудени и през цялото това време сме яли истинско месо“, пише като коментар един от потребителите във Facebook групата. През февруари друг потребител също качва снимка на закуска, която трябва да има веган наденичка вътре. "Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност“

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, веганите дори са измислили свои трикове за разпознаване на истинското и фалшивото месо. Един от тях включва да дадеш на своята котка да подуши продукта. Ако се обърне погнусена, значи си в безопасност.

И все пак, случаите в които вегани са били измамени, не са само теория на конспирацията. През юни ресторант, който има звезда "Мишлен“ бе разкрит, че използва кубчета от истинско пилешко месо в ястията за вегани. А през април дете с алергия към лактоза бе вкарано в болница, след като веган пицата, която родителите му поръчват, пристига покрита с истински кашкавал.

Клариус публикува бургера си от KFC, защото също е чула за подобен случай – жена си поръчва пица, а тя пристига не с веган, а с истински салам. След като потребителите на групата ѝ обясняват, че в него има само заместител и никакво истинско месо, Кейша довършва обяда си. "Надявам се, че ресторантите няма да си позволят да сервират месо на вегани“, пише в заключение тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тия са луди

    44 3 Отговор
    Какво престъпление, каква драма!
  • 2 12дз

    37 9 Отговор
    Аз ако имам ресторант задължително ще сложа табелка Строго забранено за вегани! Тези хора са психично недобре.

    Коментиран от #5, #20

  • 3 ANTIVEGAN

    32 6 Отговор
    ВРЪТОГЛАВИ ОРА,ЗАСРАМЕТЕ СЕ,СТИГНАЛИ СТЕ ДОТУК ЗАРАДИ ПРАДЕДИТЕ СИ,ЯЛИ СА ПОЗНАЙТЕ КАКВО-МЕСО.ВАЩА МАМА НЕНОРМАЛНА !!!!!!!!! ДЖЕНДЪРСКИ ИСТОРИИ!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Емил

    18 2 Отговор
    Идиото! Ако не можете да различите (вие или организмът ви) истинското месо от другото - не се мъчете с вегетарианство или веганство - рано ви е!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ВЕГАНМЕГАН

    18 6 Отговор
    ЗА БОГА ХОРА,НЕКА НАПРАВИМ КЛИНИКИ СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕЗИ БОЛНИ ХОРА НАРЕЧЕНИ ВЕГАНИ!!!
  • 7 Посетител

    7 2 Отговор
    Това, че са луди е ясно, иначе да са прочели, че сме хора, а не животни и заради яденето на месо.
  • 8 Емил

    5 19 Отговор

    До коментар #3 от "ANTIVEGAN":

    Много си невеж! Хората ядат месо от скоро - 1500 г. пр.Хр. Отбелязано е в Стария завет: Саваот каза: Поради вашето КОРАВОСЪРДЕЧИЕ ви позволявам да ядете месо - и следва списък от три страници какво да ядат и какво не! Във всички Свещени книги месето се счита са вредно (не за тялото, а за Душата)! А ма ти си яж месо, на теб не ти пречи, защото си по-близо до животните и скоро не се очертава да станеш човек!

    Коментиран от #18, #22, #23

  • 9 12дз

    9 2 Отговор
    Овци метиляви!
  • 10 веган отклонения

    27 1 Отговор
    Всъщност веганите няма, какво да се притесняват там в бургерите истинско месо и кашкавали няма ха ха ;))) Измамени са месоядните, които си мислят, че ядат месо и животински продукти ;) Затова и на тази веган патка вкуса на бургера й е еднакъв !
  • 11 Гост

    8 2 Отговор
    Кукуригууууу
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гошо

    4 0 Отговор
    Проверка се прави на изхода. Ако стърже и чегърта е веганско, ако е мазничко има месец!
  • 14 Джихан Паша

    2 0 Отговор
    Да не се окаже че в сандвича има пилешко.

    Коментиран от #15

  • 15 Юмер ефенди

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Джихан Паша":

    Или свинско.
  • 16 Йозеф

    6 0 Отговор
    Чакай, местя...
  • 17 Циник

    7 2 Отговор
    Всички вегани да ми ядат ...
  • 18 1234

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Да, затова имаме кучешки зъби, защото сме тревопасни. Затова имам познат лекар, който се беше хванал за главата като му закарали болен веган. Кои точно свещенни книги си чел, защото са явно някое модерно преведени. То аз очаквам че утре ще се появи и някоя свещенна книга в която напоително да се обяснява как първите хора били травестити и няма нищо по-нормално от това. Утре пък може да открият и алигатор веган, както е тръгнало...нови домашни любимци ще бъдат.
  • 19 А защо?

    12 1 Отговор
    А защо търсят примерно бургер заместител на месото като са се отказали от него и като им е вкусно изпадат в потрес ха ха ха
    Приридата сама ще се оттърве от веганите това не може да вирее!

    Коментиран от #24

  • 20 Любопитко

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "12дз":

    Само за вегани ли? Само тях ли включва твоят списък на нен0рмалнuцu???
  • 21 Дебамаамудеба

    2 2 Отговор
    Искам да изям веганка 😁
  • 22 ЗайоБайо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Ами тогава яжте ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ, а не месо менте, от соя.
    Освен това Хитлер е бил вегетарианец 😅 това става с душата без месо
  • 23 PE6OGOLF4E

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    ....емо..,какви са тия книги дето четеш не знам,но вземи някой учебник по история и прочети ,че хората ПЪРВО са били ловци и чак след това се установяват на селища и се занимават със земеделие....
  • 24 Защото са вегани,

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "А защо?":

    а това удря първо в мозъка! Колкото малко са имали, съвсем е изсъхнал! :(
  • 25 веган

    1 0 Отговор
    какво ви пука какво ядат веганите? това вас нранява ли ви, мъчи ли ви по някакъв начин? всеки сам избира какво да яде и какво не. какво като преди сме ядяли месо? всеки избира как да продължи собствения си живот. веганите не ядат месо и като цяло животински продукти, защото обичат животните и не им е приятно да го ядат. вярно е, че някой само се правят на модерни с това, но това е друга тема. а за тези, които се чудят как млякото и яйцата карат животните да умират, е ето сега ще ви кажа. кокошките се гледат по хиляди в едни малки клетки, гладни и проскубани, а и болни, а не много от тях оцеляват. а за млякото - оставят кравите да родят и когато вече имат мляко, убиват децата им и взимат млякото. а и кравите са много умни животни и са много чувствителни, за тях това е същото при човека. все едно да ви убият детето и да ви сложат в някаква клетка, да ви вземат млякото. и животните искат да живеят, а и те го заслужават, толкова колкото и хората. ние не сме нищо повече от животните, та ние сме животни.