Last news in Fakti

9 Юли, 2019 12:24 20 360 36

Мъж изкопа огромна яма в двора и всички съседи му завидяха

  • мъж-
  • яма-
  • двор-
  • стоеж-
  • бункер-
  • контейнер

Първоначално хората решили, че е превъртял

Първоначално всички съседи на Уейн Мартин решили, че е превъртял. Въпросът защо мъжът е изкопал огромна дупка в задния си двор направо не им давал мира.

После пък решили, че ще си прави басейн. Но колкото повече работел Мартин, толкова по-ясно ставало, че идеята му е съвсем различна. До края на работния процес никой не предполагал какво всъщност е намислил Уейн. А когато видели крайния резултат от неуморния му труд, съседите му останали като гръмнати.

След като изкопал огромната яма в двора си, господин Мартин си купил транспортен контейнер. Спрял се на евтин вариант и останал много доволен. В края на краищата, идеята му била да направи идеалното евтино подземно убежище, което при нужда може да се използва и като жилище.

Контейнерът, от който толкова много се нуждаел, вече бил в парцела му и Уейн се заел с вратата, през която да влиза. Главното условие било тя да се отваря навътре.

После се погрижил за дълбочината на ямата. Според замисъла му, тя трябвало да бъде с 60 см. по-висока от контейнера. В допълнение, най- отдолу изсипал 15-сантиметров слой от фин чакъл. След това направил специален отвор за тръбите и бетонни стълби. Последното стъпало било на височината на покрива на новия му дом.

Самият покрив пък удължил с железни греди, върху които поставил гофрирани метални листове. Погрижил се и за вентилацията.

След като приключил с конструкцията, Мартин я залял с 15-сантиметров слой бетон. А след като той се втвърдил, премахнал временните подпори. Най-отгоре поставил слой почва, върху който да отглежда растения.

Резултатът от работата му е отлично многофункционално помещение, което може да се използва като убежище или пък склад за съхранение на хранителни продукти и вино.

Най-изключителното нещо на този контейнер е, че може да задоволява различни нужди. В него има достатъчно място за съхранение на всякакви неща. А в случай на извънредна ситуация, може да се използва за няколко дни като убежище.

Когато Мартин показал творението си на съседите, всички останали изненадани и възхитени от неговия шедьовър. Разбира се, мнозина веднага пожелали да разполагат със същото многофункционално помещение. Уейн бързо нарисувал схемата и план за действие, с което всеки може да си направи нещо подобно в задния двор.

В ръководството си той е посочил всички най-важни аспекти, които самият той е научил по време на строителството.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    76 6 Отговор
    Не трябва да се прекалява с гледането на поредицата "Куфар за края на света". Иначе в щатите си е як бизнес. Има си фирми с инструктори, оборудване и какво ли не и хората набиват яко пари в подготовката.

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 2 Иван

    64 2 Отговор
    и тоя господин ще вари уиски на пук на тръмп
  • 3 Трите косъма и сие

    22 14 Отговор
    Сигурно е искал да зарови в нея грозната си и невярна жина..!!!
  • 4 2065

    47 5 Отговор
    ОТКАК ЧЕТА ФАКТИ - 5-6г , ТАЗИ Е НАЙ-ИНТЕРЕСНАТА СТАТИЯ ! ! БИ ТРЯБВАЛО ДА ПУБЛИКУВАТЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА "ЗА БИТА" СТАТИИ. МЕЖДУ ДРУГОТО "АВТО" И "СЕКС" СТАТИИТЕ ОТДАВНА СА ИЗЧЕРПАНИ, ДЕМЕК ВЕНЕЛИНА ТРЯБВА ДА "РАЗГЛЕДА" ДРУГИ ТЕМИ.
  • 5 Ники

    13 7 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Да .. това предаване не беше лошо ... .. тоя обаче не се е справил много добре ... има ги всякакви идиоти ... такива неща правят по глуповати но инициативни и работливи хора ... а моят съвет е бягайте далече от такива ...
  • 6 Borislav Popov

    11 15 Отговор
    Много интересна статия, потресен съм, няма и да я оценявам, понеже не заслужава и единица даже.
  • 7 гост

    41 5 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    Всъщност има много по-прозаична причина и тя се казва торнадо !!!! И е ежедневие вече в повечето щати с изключение на най-северните !! Та не бързайте толкова да плюете !! Единствените забележки може да са дълбочината и копането на ръка , което всъщност най-вероятно е довело до нея !!! Щото 1,2-1,5 почва над плочата е доста по-добре и за безопастност и за температурата вътре и зимата и лятото !! А ако беше наел един багер , щеше да го изкопае за ден на нужната дълбочина и пак щеше да му излезе не повече от 5% от тия пари , дето е дал за всичко друго !!

    Коментиран от #12

  • 8 Тъпчо

    11 29 Отговор
    Ма тоя откаченяк, ако иска да си сложи контейнер на покрива на къщата и да залее всичко с бетон.Само не знам защо ни занимавате с малоумните идеи на маняци?

    Коментиран от #17, #32

  • 9 ЪРП

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "JEEP":

    ПРАВ СИ ,ЧЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА С ГЛЕДАНЕТО И!!
    ВИНАГИ ОБАЧЕ СЪМ СЕ ИЗУМЯВАЛ В 98% ОТ СЛУЧАИТЕ ОТ ТЪПОТАТА И МАЛОУМИЕТО ИМ!!! ТЕ СА ПОТРЕРСАВАЩИ ЗА ТЕЗИ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ......
    СЕЩАМ СЕ ЗА ЕДНИ ,ДЕТО СЕ ГОТВИХА ЗА МЕГА ЦУНАМИ , КАТО ЖИВЕЕХА ПОЧТИ НА МОРСКОТО РАВНИЩЕ В НЯКВО РАНЧО И СИ БЯХА НАКУПИЛИ АВТОБУС И КАРАВАНА С КОЯТО ДА ИЗНЕСАТ ЦЯЛОТО РАНЧО, ДОБИТЪК И ЦЯЛ АРСЕНАЛ ОТ ОГНЕСТРЕЛНИ ОРЪЖИЯ НА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА ДО НЯКВО ЕЗЕРО, СЛЕД КОЕТО ДА СЕ КАЧАТ В ЧИСТО ГУМЕНИТЕ СИ ЛОДКИ И ДА СЕ ЧУВСТВАТ В ПЪЛНА БЕЗОПАСНОСТ В ЕЗЕРОТО!?!?!?!!.........ПОВЕЧЕ НЯМАМ КВО ДА ДОБАВЯ

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    8 28 Отговор

    До коментар #9 от "ЪРП":

    Нали , колко са загубени !!!! Друго си е да се готвиш за рая с боярщник ката ден !!!! По-сигурен начин да се "спасиш" от ада Путинландия здраве му кажи !!!!
  • 11 1111

    36 1 Отговор
    Е тоя най-после е открил мазето.
  • 12 JEEP

    22 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    1. Не плюя никога. По-скоро за смях го написах ама карай.
    2. Проблемът с торнадото обикновенно го решават с мазета, но този може и да няма, а и не е ясно в кой щат е.
    3. Копа на ръка, защото там трудът и техниката са скъпи. Те за това и къщите са им сглобяеми бараки от талашит. А след багера може да не останат кинти със запаси.

    Коментиран от #15

  • 13 Behemoth

    16 1 Отговор
    А дали желязото няма да корозира?
  • 14 Нали

    21 2 Отговор
    Яма с 60 см. по-висока от контейнер!?! Добре!!!

    Коментиран от #16

  • 15 гост

    18 3 Отговор

    До коментар #12 от "JEEP":

    За твоя изненада наема на машини и в Щатите и в западна Европа е почти колкото България и разликата се дължи именно на различната цена за труда ! Ако го наемеш без багерист е по-малко от среден надник за ден !! Но даже и с багерист е не повече от 400-500 долара !!! При положение , че за контейнера , допълнителните укрепвания , плочата , стълбите и вътрешните неща е дал не по-малко от 20-25 000 долара !!! Просто явно копането на ръка е било нещо като експеримент дали може да се справи , иначе икономически е абсолютно безсмислено !!!
  • 16 гост

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "Нали":

    Контейнера е 2, 40 метра плюс 0,6 е точно 3 метра , какво толкова страшно видя ??? Преди не повече от 50-60 години даже у нас копаеха на ръка кладенци по 10-12 метра и ширина 2-3 метра !!! А всеки среден багер копае без проблем до 4 метра дълбочина и то по 20-25 куб на час !!!
  • 17 007

    1 8 Отговор

    До коментар #8 от "Тъпчо":

    :(Земи си лиcни енa тyба биндзин връз глaвъта-кибрита е подaрък от мен
  • 18 007

    2 8 Отговор
    Сече ти пипeто, браво... А ако си съгласен, дай да съберем пари зa една тyба бeнзин, чe #8 е в нyжда-нека му ""помогнем""
  • 19 лондон дери

    9 0 Отговор
    малииии гляма новина че си е напраел маза тцтцт...късайте ги тея дипломи жорналяциииии късайте гииии
  • 20 ссср

    7 4 Отговор
    Явно памперсите вече не вършат работа и краварите започнаха да копаят дупки да се крият от руснаците. Ей това шубето е голема работа.
  • 21 ДаДа

    12 1 Отговор
    Къщите им като къщичката на второто прасенце. Скривалищата им и те не са по-добре. Вместо да направи и бетонна основа той само го залял с бетон. И сложил пластмасови паянти вътре. Някой тия трябва да ги открехне и за плетените дамаджани.
  • 22 3333

    1 1 Отговор
    Готви се за отвъдното.
  • 23 James

    4 4 Отговор
    За цената на употребяван 20 футов контейнер щеше да си направи по-широка конструкция с шест бетонни колони, между тях (с още малко пари) щеше да завари метални листи и да си направи по-качествено и по-удобно убежище.
  • 24 гост

    8 3 Отговор
    Не виждам план за вентилация. Явно мисли да прекара там само 1 вечер.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТРОШАЧА

    21 0 Отговор
    Е чудесно ! Сега остава да завали един порой и всичко отива в нищото ...цялата вода ще се събере точно в дупката и контейнера ... не знам как точно ще слиза по стълбите и как ще отваря капаци и врати ...??? Землянката е измислена много отдавна но се прави на възвишение за да оттича водата а не в равен двор ... пфффффф
  • 27 чичо

    4 0 Отговор
    направил си изба човека ,дом без изба не е дом !!!!!
  • 28 Garrincha

    6 0 Отговор
    Направил си е бункер, който при наводнение ще се превръща в подземен басейн !
  • 29 Сталин

    4 1 Отговор
    Тия са болни на тема апокалипсис и убежища... все ще оцеляват , и са прави при токова простотия която имат... и тоя тромпет за шеф...
  • 30 Tita

    0 0 Отговор
    Аз не виждам как ще се опази от евентуални бомбардировки 15 см.циментова плоча с малко пръс отгоре. Явно тоя не е ходил на война и не знае какви поражения прави една бомба. Израелските укрития са с 40-50 см. дебелина и пак не са сигурна защита,при все ,че са в постоянна война с арабите.Поскоро може да го ползва за изба
  • 31 ванката

    2 0 Отговор
    да попитам на оценките на статиите защо няма минус??? усеща се леко маниполиране на рейтинга или добро или нищо и после как да има лоши статии те само на + вървят ....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Именно

    0 0 Отговор
    Принципно идеята не е лоша, но тези контейнери не са особено подходящи за целта - поне и ако трябва да носят товар в/у покрива си.
    Както и той е отбелязал на скицата си контейнерите могат да носят товар (и то много голям) но почти само на колоните си, стените поемат малка част, но не особено значима.
    Та за такъв тип подземен бункер е много по-подходящо да се използва сводест хангар, или друг вид конструкция на основата на арка - сводест хангар би бил най-евтин и ефикасен вариант.
    Такъв тип структури могат да носят огромни товари, даже доста арки стават по-стабилни когато в/у тях има товар.
    А за всякакъв тип подземни структури трябва да се направи добра вентилация, която да изкарва и радон газовете които естествено се събират на такива места - може би го е предвидил? (не се споменава в статията)
  • 34 винар

    0 0 Отговор
    Направил си килер голямо чудо, или безплатен хладилник... поне да имаше лозя , ами то чукари!
  • 35 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Сега да чака големия дъжд !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.