Last news in Fakti

28 Май, 2012 22:17 1 972 0

Типични офисни болести

  • офис-
  • здраве-
  • работно място

Работещите в офис може и да се чувстват почти застраховани срещу производствени аварии, но са застрашени от редица други здравословни проблеми. Заседналият начин на живот и недостигът на движение водят до затлъстяване. А за поддържане на тялото в добра форма дневно са необходими около 2-3 часа разходка, пише порталът zdrave.bg.

Затлъстяването, макар и вредно, не може в случая да бъде наречено най-голямото зло. Много по-опасни са заболяванията, които възникват като следствие от излишните килограми. Някои от тях протичат поне в началото незабелязано.

Тромбоза

Тромбоемболията се изразява в тромби, които се образуват в съдовете на краката при недостиг на физическо натоварване (тромбоза на дълбоките вени). Те могат да се образуват дори и в белите дробове (пулмонална емболия). По данни от последните изследвания, броят на офис служителите, страдащи от тези заболявания, се увеличава с всяка изминала година. Заседналият начин на живот около два пъти увеличава и риска от варикоза.

Главоболие

Постоянното изкуствено осветление и прегърбената стойка са напълно достатъчни за появата на мигрена. Ситуацията се утежнява и от непрекъснатото звънене на телефони.
При подобен проблем ще помогне масажът в областта на слепоочията. Мигрената може да се лекува и с различни препарати, които се предлагат в аптеките. Тя трябва да се лекува -. редица изследвания показват, че е предпоставка за инсулт.

Безсъние/сънливост

Случвало ли ви се е да заспивате на работното си място? Особено в горещото време тялото напълно естествено изисква следобедна сиеста, но ако сънливостта ви преследва през целия ден, трябва да вземете мерки. Човешкият организъм се нуждае средно от 7-8 часа сън. Опитвайте се да си лягате по-рано. Ако това не помага, обърнете внимание на средата, в която спите – хъркането, различни външни шумове може всъщност да са причината за вашия неспокоен и твърде лек сън.
Ако през нощта ви дразнят някакви звуци, вие несъзнателно задържате дишането. Това може да се повтори стотици пъти само за една нощ и пречи на здравословния сън.

Болки в дланите

Ако работите непрекъснато в ръце, болката неминуемо ще се появи. Този проблем се корени и във високото кръвно. По-сериозните проблеми с костите в областта на палеца и китката се решават с хирургическа намеса. Всички останали по-леки болежки могат да се лекуват с противовъзпалителни средства.

Хронична умора

След работния ден може би често страдате от болки в гърба, раменете и ръцете. Първопричина за това е неправилната стойка. Раздвижвайте се поне по веднъж на всеки час, вземете си по-удобен стол, ергономична клавиатура.

Напрежение в очите

Ако редовно се взирате в монитора по 4 и повече часа на ден, добре е да се възползвате от следните няколко съвета:
• Мигайте по-често. Когато на очите не им достига влага, те с охота пропускат вредното излъчване на монитора. Още по-трудно им е на тези, които носят контактни лещи. Изкуствените сълзи могат да облекчат страданията на уморените очи.
• Променяйте фокуса. Гледайте през прозореца или вратата, където искате, но отклонявайте поглед от монитора.
• Редовно посещавайте офталмолог.

Болки в гърба

Те могат да възникнат както в резултат на редки, но силни натоварвания, така и на неправилна стойка. Ако пренебрегвате най-елементарните предпазни мерки, може да си навлечете не само болезнени травми, но и хронични проблеми с гърба.
• Преди за вдигнете тежък предмет, оценете добре неговото тегло. Ако е твърде тежък за вас, по-добре помолете някой да ви помогне.
• Не вдигайте и не пускайте предмета с опънати ръце. Това е много вредно за гърба.
• Гледайте си в краката, за да не се спънете – рязкото напрягане на тялото в такава ситуация е особено пагубна за гърба.
• При повдигане на предмета, дръжте гърба си изправен, пренесете основната тежест върху краката, а не върху гръбначния стълб.

Прашен въздух

Редовно избърсвайте прахта от работното си място. Не се отнасяйте с пренебрежение към респираторите, ако трябва да се ровите из прашни папки и документи. За съжаление никога не е късно да се прояви някоя алергична реакция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА