11 Август, 2019 10:20 12 674 7

Рецепта на деня: Съвършената плескавица

  • какво да сготвя-
  • плескавица-
  • сръбска кухня

Тайната на плескавицата е в подготовката

Рецепта на деня: Съвършената плескавица - 1
Снимка: Shutterstock

Характерни за сръбската кухня са плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусотии. Ако се чудите какво да сготвите, znamdaiam.bg съветва да изберете „кралевата“ или казано по нашенски „кралската особа“ на сръбската скара – Гурманската плескавица. Ето как да я приготвите:

Необходими продукти:

1 килограм телешко месо

150 грама бекон

2 скилидки чесън

Половин връзка магданоз

10 бланширани гъби

4 супени лъжици квасена сметана

100 грама крема сирене

150 грама кашкавал

Половин чаена лъжичка смлян черен пипер

1 чаена лъжичка сол

Начин на приготвяне:

Трябват ви поне 24 часа, а най-добре - 48.

В първия етап от подготовката нарежете месото на кубчета и го осолете. Оставете го да престои в хладилника 24 часа. Така месото ще започне да зрее и хубаво ще поеме от солта. След едно денонощие вече може да го смелите на кайма заедно със 100 грама от бекона. Първо се минава през по-едра решетка, а втори път – през по-ситна. Така каймата става по-плътна. Добавяте счукания чесън, накълцания на много дребно магданоз и черния пипер и започвате да месите, като доливате не повече от 150 мл вода. И след това връщате каймата в хладилника за още 24 часа.

На другия ден започва оформянето и печенето. Докато каймата се отпуска и затопля до стайна температура, нарежете останалия бекон и гъбите на дребно, настържете кашкавала на едро ренде и смесете сметаната и крема сиренето.

Следващият етап е хубаво да омесите каймата с бекона и кашкавала, така че да са равномерно разпределени. И сега се започва същинското оформяне. Вземете около 200 грама кайма и я оформете на кръгла „питка“ с дебелина около сантиметър и половина. В център ѝ сложете от гъбите и 1-2 лъжици от смесените сирене и сметана. Отгоре покрийте с по-малка плескавица, около 50 грама и хубаво притиснете краищата, за да се залепят. Повторете това упражнение, докато не ви свършат продуктите.

Пече се на не много гореща скара

За да не прегори месото, не трябва да го слагате върху открит огън или супер загрята скара. Това означава температурата да не е повече от 200 градуса. Намажете внимателно плескавиците със зехтин и ги сложете да се пекат първо откъм по-дебелата страна. След 7-8 минути ги обърнете и им дайте още 5 минути да станат прекрасно неустоими.

Плескавицата върви с всичко – от нарязани домати до картофи на фурна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    5 6 Отговор
    Предпочитам красив сърбин, да ми я приготви, по ще ми е вкусно...!
  • 2 Брат ми

    13 2 Отговор
    Бравос.Хубава рецепта.
  • 3 Добре е

    6 5 Отговор
    Но бих заменил чесъна с кимион
  • 4 забравих си ника

    7 1 Отговор
    И в готвенето си те бива...! Браво имаш шест плюс.... адмирации от мен...!
  • 5 Естествено...

    3 0 Отговор
    След думата готвач, сетете се друга дума която завършва на,, ач,,...! И добрият,, ач,, готви добра,, плескавица,,....!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петко

    3 2 Отговор
    Евала на сърбите, МАЙСТОРИ са!!!