ТЕМА: Какво да сготвя
Новини

Рецепта на деня: Миди по белгийски с пържени картофи

Бързо и впечатляващо ястие

Публикувана: 21 Август, 2019 16:00
7 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2964
Рецепта на деня: Миди по белгийски с пържени картофи
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Има ястие, което не излиза скъпо, приготвя се бързо, достатъчно впечатляващо е за гости и въпреки това е лесно - мидите. Освен това готвенето им отнема буквално минути – идеално за моментите, в които нямате никакво време за размотаване в кухнята. А резултатът винаги е зашеметяващ – особено ако следвате тази рецепта на retsepti.bg как да приготвите перфектните миди по белгийски с гарнитура от пържени картофи.

Необходими продукти:

2 кг. миди

200 мл сухо бяло вино

2 скилидки чесън (счукани или пресовани)

100 гр. масло

5 с.л. ситно нарязан магданоз

черен пипер

сол

майонеза

1 лимон

800 гр. картофи

олио за пържене

Начин на приготвяне

Измийте и почистете добре мидите, а отворените или счупените ги изхвърлете. Изсипете виното в дълбок тиган, или тенджера, добавете мидите и ги сложете да заврат. След това намалете огъня и оставете да ври на слаб огън за 2 – 3 мин., докато мидите се отворят. Тези, които не се отварят, се изхвърлят. След това мидите се изваждат от тигана и се поддържат топли.

Прецедете виното и го върнете в тигана, оставете го да заври на слаб огън и добавете маслото, като бъркате, докато се разтвори. Добавете и мидите и ги оставете за 1 – 2 минути, за да се стоплят окончателно.

Обелете картофите и ги нарежете на пръчки с дължина 8 см. и дебелина 0.5 – 1 см. Поставете ги в в съд със студена вода за 1 час, след което ги извадете и ги поставете на домакинска хартия, за да се изцедят. Загрейте олио във фритюрник или дълбок тиган за пържене до 180°С. Сложете картофите да се пържат на неголеми части за около 4 – 5 мин., извадете ги, когато започнат да добиват леко златист цвят и ги оставете на домакинска хартия да се отцедят. Олиото се нагрява до 190°С и картофите се пържат отново около 2 минути, докато станат хрупкави и златисти. Извадете ги и ги сложете отново да се отцедят, след което ги поръсете със сол.

Мидите заедно с течността, в която са се готвили, ги разпределете в 4 дълбоки чинии, поръсете ги с останалият магданоз и във всяка чиния сложете по една четвъртинка лимон. Сервирайте ги със допълнителна чинийка за черупките и купичка с вода и лимонов сок.

Картофите ги сервирайте в отделна чиния с малка купичка майонеза.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
2
Този коментар е премахнат от модератор
Хахахаха
3 Отговор
Нерде Белгия, нерде миди ! И те станаха големи разбирачи бе !

Оценка:
-4 +6

Тончо питбула..!
4 Отговор
Казаха, че са доста деликатен продукт и никога не бих ги пробвал... пък и много специално ядене иска, аз съм свикнал с помията с три листа, айде сега на стари години, модерен ше ставам...!

Оценка:
-4 +2

5
Този коментар е премахнат от модератор
6
Този коментар е премахнат от модератор
7
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Вежди Рашидов
Думи на министъра на културата пред Нова телевизия относно номинацията на ГЕРБ за президентските избори в лицето на Цецка Цачева
Президентът трябва да е умен човек, а не сладур"

Още бисери