12 Юни, 2012 18:10 2 735 0

Болницата във Враца вече с инвазивна кардиология

  • инвазивна кардиология-
  • болница-
  • стволови клетки-
  • атанасова

Израелски професор дава безплатни консултации в Онкологичния център Враца

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова официално откри сектор за Инвазивна кардиология към Кардиологично отделение на МБАЛ „Хр. Ботев” – гр. Враца. „С развитието на тези нови направления в медицината се осигурява успешно и модерно лечение на планови и спешни пациенти със сърдечни заболявания от цяла Северозападна България - Видин, Враца и Монтана.

По този начин се постига рязко снижаване на процента на усложненията и фатален изход и хората могат да продължат да водят нормален и пълноценен живот”, подчерта министър Атанасова. В кардиологичното отделение беше извършена уникална за България демонстрация на високотехнологична апаратура.   С апарат Кардиогоньометри беше извършена пълна диагностика на пациент по 12 отделни показателя. В продължение само на 12 секунди беше получено 3D коронарно изследване на сърцето. По този начин евентуалният проблем се диагностицира, без да е необходимо допълнително доуточняване, след което изображението се изпраща директно към операционната зала.  С новата апаратура годишно се обслужват около 1300 пациенти от Враца и съседните области, които страдат от коронарен синдром.  
По време на визитата си в Интензивното отделение  на болницата, министър Атанасова присъства на демонстрация на мобилна дистанционна визитация, в която участваха водещи специалисти от страната и чужбина. Чрез осъществената видеоконферентна връзка с анестезиолози от УМБАЛ “Св. Марина“ Варна и с проф. Николай Петров от Париж, в реално време бяха обсъдени резултатите от извършено образно изследване и бяха дадени  насоки за най-подходящо лечение.
След посещение в Детското и други отделения министър Десислава Атанасова информира присъстващите медии, че през следващата седмица Министерство на здравеопазването ще отпусне целеви средства в размер на 200 хиляди лева за спешни строително-ремонтни дейности. Това се налага с цел подобряване на  битовите условия за пациентите и работещия персонал. Министерство на здравеопазването последователно реализира заявените си приоритети, сред които е и подобряване на условията за работа в Центровете за спешна помощ, подчерта Атанасова. От 1 юни т.г. възнагражденията на работещите са увеличени с 18 на сто, а с промените в Наредбата за специализациите се дава възможност лекарите в спешните центрове да специализират желаната от тях специалност. С тези мерки ще се укрепи кадрово това важно звено на българското здравеопазване, тъй като за младите лекари работата в Спешната помощ ще стане по-привлекателна, каза Десислава Атанасова.

 Атанасова се срещна и с екипа на проф. Ор, началник на Клиниката за трансплантация на стволови клетки в болница „Хадаса”, Тел Авив, Израел. Известният израелски медик и неговият екип извършват в момента тридневни безплатни консултации на пациенти в Комплексния Онкологичен Център Враца. Лечебното заведение предвижда в перспектива съвместно с израелските лекари да започне работа по проект за създаване на Център за трансплантации на стволови клетки за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, както и за терапия за множествена склероза.  Атанасова изрази надежда, че сътрудничеството с водещи клиники от Израел ще даде възможност за прилагане на високи технологии в медицината, в които Израел има водещи позиции.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА