Last news in Fakti

14 Юни, 2012 14:44 1 314 0

20 бона глоби за починалото дете от Видин

  • мария георгиева-
  • видин-
  • дете-
  • смърт
20 бона глоби за починалото дете от Видин - 1
Снимка: БГНЕС

Редица нарушения при диагностицирането и лечението установи медицинска проверка за смъртта на 11-годишната Мария Георгиева в МБАЛ „Св. Петка“ във Видин. На 25 май детето е преглеждано на два пъти в лечебното заведение, след което е хоспитализирано. Лекарският консилиум в болницата е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София. По време на транспорта с реанимобил настъпва смъртта.

Данните от извършената аутопсия сочат като непосредствената причина за смъртта на детето сърдечната тампонада от перикарден излив. Детето е страдало от тежка двустранна нефросклероза на бъбреците, което е довело до вторична артериална хипертония и сърдечна недостатъчност с ретроградна белодробна хипертония, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Дежурният педиатър не е разчел правилно направената рентгенова снимка на детето и в резултат на това е поставил грешна диагноза. Не е спазен медицински стандарт "Педиатрия", и по-специално „Разчитане на стандартни рентгенографии”. Бъбречната недостатъчност и проявите на сърдечна недостатъчност (претампонада и плеврален излив, белодробен оток) са разпознати и диагностицирани около 22 часа след първия преглед от лекар в Спешно отделение и шест часа след хоспитализацията на фона на бързо прогресиращото влошаване на състоянието на детето.

Решението детето да бъде пратено в София е взето без телефонна консултация с републикански консултанти и без да е потърсена възможност за осигуряване на специалист, който на място да извърши перикардна пункция.

Въпреки ІІ-то ниво на компетентност на Отделението по вътрешни болести, което би трябвало да извършва такава пункция, такава не е извършена макар че отделението разполага с достатъчен брой медицински специалисти и апаратура. Те обаче не притежават нужната квалификация за извършване на перикардна пункция при сърдечна тампонада.

Ще бъде връчен акт на болницата за установено административно нарушение, който изисква осигуряване право на всеки гражданин на достъпна, своевременна, достатъчна и качествена медицинската помощ. Предвидените санкции са глоба до 20 000 лв.

Проверката на комисията е установила, че е нарушен Правилника на лечебното заведение организацията на дейностите в условия на спешност в случаите когато се налага пациент да бъде преведен в друго лечебно заведение. Изискването е пациентът да бъде транспортиран в по-високо специализирано ЛЗ за болнична помощ при настъпили усложнения, но след стабилизиране на състоянието. Такова превеждане се допуска само при липса на квалифициран медицински персонал или необходима апаратура. Не е осъществена необходимата консултация по телефона с републикански консултант или друг специалист по съответната специалност от УМБАЛ или УМБАЛСП „Пирогов” както по отношение състояние на детето, така и за възможността да бъде транспортирано.

След проверка на медицинските и нормативните документи по случая, проверяващият екип изиска становище от проф. д-р Владимир Пилософ, национален консултант по детска ревмокардиология и председател на Българската асоциация по педиатрия за изясняване на своевременността. По отношение на обема и адекватността на целия лечебно-диагностичен процес, заключенията на проф. Пилософ са, че случаят е рядко срещан в медицинската практика.

Нито родителите, нито лекарите са имали представа, че детето страда от тежко заболяване. Точната диагноза е поставена 22 часа след първия контакт с лечебното заведение. Състоянието на детето прогресивно се влошава, но лекарите в МБАЛ Видин нямат опит при подобни случаи, поради което е взето решение за превеждане на Мария Георгива в по-високо специализирано лечебно заведение. Не е съобразена възможността да се осигури специалист на място, който да извърши перикардна пункция.

Експертите на Изпълнителна агенция „Медицински одит” препоръчват да се намали нивото на компетентност на Детското отделение в болницата от ІІ ниво на І ниво.

Дежурния педиатър не е разчел своевременно и коректно рентгенографията и с това е забавил поставянето на диагноза, не е назначил допълнителни изследвания. Той е извикал началника на отделението за консултация след повече от 4 часа от постъпването на Мария Георгиева  и по този начин е забавил оказването на квалифицирана медицинска помощ на пациентката. За това нарушение на него ще му бъде издадено наказателно постановление по чл.116, ал.1 от ЗЛЗ. като предвидената по закона санкция е глоба до 5000 лв.

Началникът на Детско отделение, който не е спазил изискванията на чл.71, т.2 от ЗЛЗ и не е създал необходимата организация за лечение и превеждане на пациент в спешно състояние. След поставяне на диагнозата бъбречна недостатъчност и сърдечна претампонада не са изпълнени Правилата за организация на дейностите в условия на спешност и необходимост от транспорт на пациенти със спешни състояния. Освен това не е осъществена телефонна консултация с републикански консултанти и не е потърсена възможност за осигуряване на специалист, който на място да извърши перикардиална пункция. За това нарушение на него ще му бъде издадено наказателно постановление по чл. 116, ал.1 от ЗЛЗ - глоба до 5000 лв.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА