ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Овчарски пай

Някои го наричат шотландска мусака

Публикувана: 1 Януари, 2020 10:05
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1926
Рецепта на деня: Овчарски пай
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Овчарският пай е ястие, които има много сходства с познатата у нас мусака, но и много различия. Основната част на пая се приготвя от кайма и зеленчуци, върху които се разстила картофено пюре и всичко това се запича. Вижте как да приготвите овчарски пай, идеално основно ястие за студените дни. Можете да приготвите индивидуални порции овчарски пай, като ги изпечете в гювечета.

Необходими продукти:

1 кг. кайма смес

2 средно големи моркова

200 гр. пресни гъби

200 гр. грах (замразен или от консерва)

1 голяма глава лук

3-4 ск. чесън

1 с.л. соев сос

3 ч.л. доматено пюре

1 ч.ч. зеленчуков бульон

1/2 ч.ч. червено вино

сол, черен пипер, чубрица и розмарин на вкус

За картофеното пюре:

600 гр. картофи

3 с.л. краве масло

3-4 с.л. прясно мляко

3 жълтъка

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на картофеното пюре: обелете картофите и ги сварете. След като картофите са сварени ги намачкайте и добавете към тях топлата смес от прясно мляко и масло. Разбъркайте и накрая добавете жълтъците. Овкусете и разбъркайте до хомогенност.

В тенджера запържете лука и чесъна, добавете каймата и пържете до получаване на ситни "трохи". Прибавете настъргания морков и нарязаните гъби. Добавете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.

Сложете соевия сос, доматеното пюре и бульона. Овкусете със сол, черен пипер, чубрица и мащерка. Ако желаете, можете да добавите и розмарин.

Разстелете каймата и зеленчуците в тава, след което сложете и картофеното пюре. Печете най-отдолу в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-50 минути.

Поднесете пая топъл с чаша червено вино.


Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
боцмана
1 Отговор
Този овчарски пай май изобщо не е за овчари.

Оценка:
-0 +6

гастроном Щедрий
2 Отговор
Овчарски (ла)пай!

Оценка:
-1 +2

КОЗЛЕДУЙ
3 Отговор
Рецепта за деня: Овчарски пай, а рецепта за вечерта: Въртяно КОЗЛЕ на ШИША.

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +2

4
Този коментар е премахнат от модератор
Цаловата пица
5 Отговор
Хубаво,ама свинско.

Оценка:
-0 +0

Прилича ми на повръщано
6 Отговор
Не го харесвам..!

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5