Last news in Fakti

29 Януари, 2020 16:56 8 329 23

Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ)

  • българин-
  • япония-
  • села-
  • традиционни-
  • минка-
  • фолклор
Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Във всяка страна има места, в които хората живеят „по старомодния начин“. Каква е разликата между японските села и нашите, разказва българин, посещавал многократно Страната на изгряващото слънце.

Ще ви разкажа за японските села Минка. Това са стари селища, но обикновени хора все още живеят там. Тук няма да видите вехти и изоставени къщи, нито нови вили за тези, които са малко по-богати.

В Минка живеели онези, които обслужвали самураите и близките им - селяни, занаятчии. Класовото разделение там е изчезнало, а думата „Минка“ се отнася до къщи и села от съответната епоха и с традиционно строителство.

Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ)

Има няколко подвида къщи: гьока (рибарска); нока (селска); матия (по-близо до града, където са живели по-богати хора - търговци, майстори занаятчии); гасе-дзукури.

Последният вид е може би най-разпознаваемата селска къща. В превод „гасе-дзукури“ означава „сгънати ръце“. Името възникнало благодарение на вида покрив, изграден под ъгъл от 60 градуса. На остров Хоншу има много такива села. Обикновените хора живеят в тях, а важното за тези къщи е да се сменя сламата на покрива достатъчно често.

Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ)

Оцелелите минка села са паметници на културата. Много села са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Както в нашите села, обикновените хора не живеели богато. А най-простите материали - дърво, глина, слама, бамбук и дори обикновена трева - са били използвани в строителството.

Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ)

Когато сте в традиционно японско село, разбирате колко силни са корените и духът на миналото в тези хора. С какво уважение японците се отнасят към всичко, което ги заобикаля, дори бамбуковите къщи все още са в отлично състояние.

Разбира се, в страната има доста бедни села, но туристите не знаят за тях. И бедността не е на същото ниво като в други страни. Преминавайки покрай „бедните“ села, дори няма да усетите духа на бедността. Японците много се срамуват от бедността си, като само 12% от населението е под нейната линия, а бедните са тези, които печелят по-малко от половината от средния доход. Дори бездомните хора по улиците на Япония, които също се срещат изключително рядко, изглеждат чисти и спретнати.

Българин влезе в японските села Минка и... (СНИМКИ)

В съвременното японско село, дори и в най-забутаното, няма да видите разпадащи се къщи и разрушени огради. Бил съм на много места в Япония и просто не мога да разбера защо в страна с толкова малко ресурси дори бедните хора живеят, а не съществуват, завършва разказа си българинът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радостен

    70 8 Отговор
    Ах какви хубави къщи правят в държавите където е забранен исляма!

    Коментиран от #4, #8, #11, #17

  • 2 Къщи

    12 5 Отговор
    За малки хора...!
  • 3 Да ама не

    20 8 Отговор
    Това е просто етнографско селище-като нашата Копривщица например.Няма нищо сврь естествено в него-подьржано за образец на туристите.Лично сьм бил в Япония и там е пьлно с малки селца и стари жители на които кьщите са им в упадьк.Естествено като нашите опустели и западнали села няма никьде-но пьк не ни пробутвайте,че японските села са пьлна идилия.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Радостен":

    И демокрацията, и демокрацията...кича е характерен за демокрацията на простолюдието. Всъщност навсякъде в Япония е така,включително в курортите.
  • 5 гост

    18 7 Отговор
    Интелект, това е разликата. У нас комунизмът е убил много голяма част от интелигентните заченъци на хората, а т.н. демокрация вменява, че и простакът е човек. Затова у нас цари едно голямо безхаберие и липса на ценности, които да запазят един строеж, да запазят една традиция на живот, да продадат ако не изпозлват, за да запази някой друг. При нас има хора с по 2,3 апартамента и къщи, които стоят празни и се рушат, нито домоуправител нещо може да им каже, нито община и накрая се чудите защо има облепяния на епс на парче, висящи климатици къде ли не, рушащи се къщи с дворове пълни с кърлежи и змии. Затуй.
  • 6 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да ама не":

    Къде си бил в Япония? Щото аз не съм ходил само на Окинава.

    Коментиран от #13

  • 7 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Да ама не":

    3 години съм живял там, между другото. Сред елита. Да, елит има. Мноого по различен от нашия.
  • 8 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Радостен":

    А в България като беше забранен Исляма,защо не се е променила към добро?Там може да е забранен Исляма,но има мусюлмани,може да са репресирани,може да са гонени,убивани,но има!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Да им дадем борисоф за 1 година

    15 1 Отговор
    И селата ще останат без хора, а къщите ще се разпаднат дори за 6 месеца.

    Коментиран от #21

  • 10 Госあ

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Това,че е забранен исляма е мит. Няма такова нещо. Но няма и мюсюлмани. Когато индустрията предложи на Абе да вкарва бежанци за работна ръка, той каза че ке разчита на автоматизацията. И няма да допусне грешката на ЕС. А за бежанците от конфликтите, които сащ и Русия разпалиха, даде 6 млрд. долара хуманитарна помощ.
  • 11 Не бъдете невежи

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Радостен":

    А се информирайте. И на мен ми пратиха тази фалшива новина, но аз я проверих. Има джамии в Токио, Кобе...

    Коментиран от #22

  • 12 гост2

    9 2 Отговор
    Има поне две известни Джамии в Япония,а също и доста малки стаички за молитви, особено по летищата,това са така наречените"тихи стаи".Мусюлманите в Япония наброяват над 30,000 души.
  • 13 Да ама не

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Гр Кумамото на остров Кюсю-един от най-южните острови.Градьт е с едни от най-старите запазени постройки и исторически японски храмове.Сьщо сьм бил вьв Вакаяма на остров Хонсю .Не сьм бил дьлго там-около година и два-три месеца.Но за мен тяхното не е живот.Напрегнато-работа,работа и пак работа.Апартаментите са миниатюрни и дори без кревати-абе друг манталитет и мироглед.Не казвам,че вижданията им са погрешни -просто на мен не ми харесва тяхният свят.

    Коментиран от #15

  • 14 гост2

    7 2 Отговор
    Между другото,тази годината лятото са Олимпийските игри,които ще се проведат там,знаете ли,че японското правителство е снабдило мобилна Джамия,да не е грешка,има специален автомобил/автобус,който поема около 50 човека ,които да се молят в него,разбирасе снабден с всички екстри за нормално отслужване на Молитвата!
  • 15 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да ама не":

    Един от най старите запазени замъци е в Мацумото/Нагано. Наистина южната част не съм обикалял, но централна и северна Япония, доста. Точно това ми направи впечатление колко подредени и красиви са селцата. Всъщност живота е там ,а не в лудницата Токио (много по подредена от София), където наистина повечето апартаменти са малки,но лично аз не се впечатлявам от това. Има и големи и мноого скъпи. Дълго е за обяснение, но определено Япония ми липсва и остана в сърцето ми. Относно работата,всеки месец има празници на които се почива и почивните дни са дори повече отколкото в България. Със сащ изобщо няма база за сравнение. Никой никого не кара да работи насила,но това е вътрешно убеждение. С две думи, поне при мен, изобщо не беше така както го описват.

    Коментиран от #16

  • 16 Да ама не

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Разбира се,че е вьпрос на личен избор-харесва ви на вас и в това няма нищо лошо.Лично за мен има много дразнещи неща-за лудницата Токио вьобще не искам да споменавам.Единствено кьдето ми харесва наистина са малки градчета или по-големите села.Там можеш да видиш и усетиш сьщноста на японската култура и минало.А големите градове са ужас-да не говорим и това,че японците там стигат често до крайности-автомати за продаване на носени бикини...или детски книжки в които главният герой е лай..ото...Абе аз сьм си решил,че японското на мен ми идва в повече...-лично мнение.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Глупости на търкалета

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Радостен":

    Забранен бил исляма в Япония....пхахаха...явно ти имаш забрана свише да се ограмотиш...
  • 18 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да ама не":

    Хайде, хайде и Токио не е само лудницата, парка Уено и двореца, Акихабара с книжарниците за комикси,Ропонги и т.н....Няма друг такъв град. 28 млн е все пак, а въздуха определено е по чист от София и има по малко задръствания. Хобито ми е маунтин байк и сноуборд така че доста обикалях и мога да кажа,че Япония е превъзходна страна- природа,наука,култура,технологии, възпитание.
  • 19 Ужас

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да ама не":

    Хаха, тея лилипути са превъртели😆. Аз знам че купуват като луди в ибей носени бикини. Цял бизнес е станало купуването на носени гащи щом и автомати вече има.
  • 20 В село минка

    7 0 Отговор
    Живеят смърфовете и те ми са ми любими герои, дано поне там не се мота техния враг с котарака...!
  • 21 Ново

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да им дадем борисоф за 1 година":

    Бсп ще се справи за месеци 1;партиен секретар 2;проф председател3;комсомолски и комунист да им е началник и тои да им плаща
  • 22 Проверих

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Не бъдете невежи":

    Има джамии но няма комунисти това е
  • 23 1122

    0 0 Отговор
    До №11, Като има джамии в Токио и Кобе те така ли като нашите излизат на тротоарите от вън да се дупят ,а в същото време вътре в джамията е почти празно.Всичко това у нас се прави нарочно,да се дразнят българите. Не знам техния мохамед дали вижда какво правят хората му,но нашия Господ вижда и после да не се чудят защо не им праща девиците за които правят тия простотии, а им праща дърти брамтии.Каквото повикало такова му пратили.