Last news in Fakti

25 Юли, 2012 21:03 1 575 0

Депутатите "отвързаха" таксата за личен лекар

  • личен лекар-
  • посещение-
  • депутати-
  • такса-
  • минимална работна заплата

Таксата за посещение при личен лекар вече не е обвързана с минималната работна заплата. Това приеха депутатите с промени на второ четене в Закона за здравното осигуряване, предаде БНР. Според новата разпоредба, таксите за посещение при лекар, зъболекар или при болничен престой ще се определят с постановление на Министерския съвет. Сега таксата е 2.90 лева, като тя вероятно няма да се променя докато не бъде публикувано постановлението.

Депутатите не приеха предложението на БСП пенсионерите да плащат само 50 процента от потребителската такса при посещение при лекар.

С други промени в закона парламентът преобразува доброволното здравно осигуряване в застраховане. Мярката беше подложена на сериозни критики от страна на БСП с аргумента, че така се слага край на доброволното здравно осигуряване. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова не се съгласи с критиките.

Доброволното здравно осигуряване ще се извършва след сключването на договор за медицинска застраховка. За доброволно здравно осигуряване няма да се считат договорите за медицинска застраховка при пътувания в чужбина или когато медицинските услуги се извършват по договори с определен вид, обем или цени.

Дружествата, които имат лиценз за здравно осигуряване, имат само година след влизането в сила на закона, за да подадат документи в Комисията по финансов надзор и да получат застрахователен лиценз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА