Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 17:49 9 102 15

Идеалните градуси за варене на яйце са…

  • температура-
  • градуси-
  • яйца-
  • варене-
  • варени яйца

Как да сварим перфектното яйце?

Идеалните градуси за варене на яйце са… - 1
Снимки: Shutterstock

Логично е да мислите, че варенето на яйца би трябвало да е едно от най-лесните неща, които можем да направим в кухнята, нали? Всеки, който го е правил обаче, знае, че това въобще не е така.

Крайният резултат е различен всеки път – можете да получите гуменоподобен белтък, съсухрен жълтък или да свалите половината белтък, докато белите яйцето.

На какво се дължи това?

Много просто – яйцето има не една, а две съставки. Белтъкът и жълтъкът имат различна композиция. Съответно – нужни са различни температури, за да постигнете перфектното състояние.

Най-подходящата температура за белтъка е 82 градуса по Целизий, обяснява Дж. Кенджи Лопез-Алт в своята най-нова готварска книга The Food Lab: Better Home Cooking Through Science (Лаборатория за храна: По-добро готвене у дома чрез науката). Именно така протеинът в белтъка ще се стегне, но все още ще бъде крехък, без да придобива гуменоподобна форма.

Идеалните градуси за варене на яйце са…

Това обаче е с около 10 градуса по-горещо от идеалната температура за жълтъка. При над 77 градуса той се изсушава и започва да се рони. Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид.

Естествено, трябва да вземем предвид и самото белене. Ако сложите яйцето във вряща вода, рискувате белтъкът да се „сготви“ много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Съответно обаче – в случай че започнете да го варите в студена вода, черупката ще се слепне с белтъка и беленето ще бъде кошмар.

Според Лопез-Алт, трикът е да започнете да варите яйцето във вряла вода, за да избегнете залепването на белтъка по черупката. След това е достатъчно да добавите малко ледени кубчета, за да намалите температурата и да продължите варенето на бавен огън.

За да тества този метод, Лопез-Алт използва научния подход. Той вади яйцето от водата на всеки 30 секунди, за да провери консистенцията му.

Ние бихме могли да направим като него. По-лесно е обаче директно да приложим откритията му на практика.

За най-добре сварено яйце – с мек белтък и напълно сварен жълтък, направете следното.
Оставете водата да заври, нежно поставете яйцето в нея и го оставете за 30 секунди. След това добавете лед, за да намалите температурата. Нека водата заври отново. Варете в продължение на 11 минути при 87 градуса по Целзий. Това е.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора, внимавай...!!!!

    4 1 Отговор
    Чудесен съвет...!
  • 2 Хензел

    16 3 Отговор
    За да си свариш яйца трябва да си завършил техникум по хранително вкусова промишленост после се специализира ядрена физика в Москва!и леко с варенето на яйца аматьочета може сеже да се излюпи някое 🐥🐤🐣🐣🐣

    Коментиран от #5

  • 3 Миг 29

    8 2 Отговор
    АКО ТЪПИ ЯЙЦА НЕ МОЖЕШ ДА СВАРИШ ПРОСТО ДУПЕТО ИЗГОРЯ!
  • 4 Изпростяла

    8 1 Отговор
    Събино, я ми обясни по Фаренхайд, че мойте нещо не стават по Целзий!
  • 5 Неграмотната

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хензел":

    Хахаха...
  • 6 JDM

    7 1 Отговор
    При 87 градуса вари ли се???
  • 7 Потник

    1 2 Отговор
    Искам да ми сварил яйцата
  • 8 Алоу простите много станахте

    2 1 Отговор
    Фаренхайтттт се пише...!!! (Иначе занаята как е...!?)
  • 9 5555

    8 1 Отговор
    Яйцата се пускат в гореща вада, варят се 5 минути и се изваждат!
    Получава се мек белтък и рохкав и вкусен жълтък!
  • 10 Знаете ли как се варят ейца

    3 1 Отговор
    Една кора, без, черупките и плюскаш до отмала...! За боядисване на яйца, не се пущат в гореща вода, пукат се, способа на, статията се изпълнява за това..!
  • 11 Сабина, стегни се!

    5 3 Отговор
    Сабина, водата кипи при 100 °с на брега на морето, в София кипи при 82°с (550м н.в.) Дявол да го вземе! Защо ме караш да ходя в командировка, та да си направя закуска?
  • 12 факти

    4 2 Отговор
    11 минути във вряща вода ще направят жълтъка зелен. Вари се максимум 5 минути във вряща вода.

    Коментиран от #15

  • 13 Дърти лешове 2019

    1 1 Отговор
    Дано дявола наистина да ви унищожи...! (по лошо от мен...!)
  • 14 друм

    1 1 Отговор
    Статията е тъпня,яйцеварката си знае работата
  • 15 друм

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "факти":

    Вярно с оригинала