ФАКТИ.БГ

Идеалните градуси за варене на яйце са…

Как да сварим перфектното яйце?

Публикувана: 24 Февруари, 2020 17:49
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2315
Идеалните градуси за варене на яйце са…
Снимки: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Логично е да мислите, че варенето на яйца би трябвало да е едно от най-лесните неща, които можем да направим в кухнята, нали? Всеки, който го е правил обаче, знае, че това въобще не е така.

Крайният резултат е различен всеки път – можете да получите гуменоподобен белтък, съсухрен жълтък или да свалите половината белтък, докато белите яйцето.

На какво се дължи това?

Много просто – яйцето има не една, а две съставки. Белтъкът и жълтъкът имат различна композиция. Съответно – нужни са различни температури, за да постигнете перфектното състояние.

Най-подходящата температура за белтъка е 82 градуса по Целизий, обяснява Дж. Кенджи Лопез-Алт в своята най-нова готварска книга The Food Lab: Better Home Cooking Through Science (Лаборатория за храна: По-добро готвене у дома чрез науката). Именно така протеинът в белтъка ще се стегне, но все още ще бъде крехък, без да придобива гуменоподобна форма.

Идеалните градуси за варене на яйце са…

Това обаче е с около 10 градуса по-горещо от идеалната температура за жълтъка. При над 77 градуса той се изсушава и започва да се рони. Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид.

Естествено, трябва да вземем предвид и самото белене. Ако сложите яйцето във вряща вода, рискувате белтъкът да се „сготви“ много преди жълтъкът дори да се е стегнал. Съответно обаче – в случай че започнете да го варите в студена вода, черупката ще се слепне с белтъка и беленето ще бъде кошмар.

Според Лопез-Алт, трикът е да започнете да варите яйцето във вряла вода, за да избегнете залепването на белтъка по черупката. След това е достатъчно да добавите малко ледени кубчета, за да намалите температурата и да продължите варенето на бавен огън.

За да тества този метод, Лопез-Алт използва научния подход. Той вади яйцето от водата на всеки 30 секунди, за да провери консистенцията му.

Ние бихме могли да направим като него. По-лесно е обаче директно да приложим откритията му на практика.

За най-добре сварено яйце – с мек белтък и напълно сварен жълтък, направете следното.
Оставете водата да заври, нежно поставете яйцето в нея и го оставете за 30 секунди. След това добавете лед, за да намалите температурата. Нека водата заври отново. Варете в продължение на 11 минути при 87 градуса по Целзий. Това е.

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лора, внимавай...!!!!
1 Отговор
Чудесен съвет...!

Оценка:
-1 +4

Хензел
2 Отговор
За да си свариш яйца трябва да си завършил техникум по хранително вкусова промишленост после се специализира ядрена физика в Москва!и леко с варенето на яйца аматьочета може сеже да се излюпи някое 🐥🐤🐣🐣🐣

Коментиран от #5


Оценка:
-3 +16

Миг 29
3 Отговор
АКО ТЪПИ ЯЙЦА НЕ МОЖЕШ ДА СВАРИШ ПРОСТО ДУПЕТО ИЗГОРЯ!

Оценка:
-2 +8

Изпростяла
4 Отговор
Събино, я ми обясни по Фаренхайд, че мойте нещо не стават по Целзий!

Оценка:
-1 +8

Неграмотната
5 Отговор

До коментар #2 от "Хензел":


Хахаха...

Оценка:
-0 +4

JDM
6 Отговор
При 87 градуса вари ли се???

Оценка:
-1 +7

Потник
7 Отговор
Искам да ми сварил яйцата

Оценка:
-2 +1

Алоу простите много станахте
8 Отговор
Фаренхайтттт се пише...!!! (Иначе занаята как е...!?)

Оценка:
-1 +2

5555
9 Отговор
Яйцата се пускат в гореща вада, варят се 5 минути и се изваждат!
Получава се мек белтък и рохкав и вкусен жълтък!

Оценка:
-1 +8

Знаете ли как се варят ейца
10 Отговор
Една кора, без, черупките и плюскаш до отмала...! За боядисване на яйца, не се пущат в гореща вода, пукат се, способа на, статията се изпълнява за това..!

Оценка:
-1 +3

Сабина, стегни се!
11 Отговор
Сабина, водата кипи при 100 °с на брега на морето, в София кипи при 82°с (550м н.в.) Дявол да го вземе! Защо ме караш да ходя в командировка, та да си направя закуска?

Оценка:
-3 +5

факти
12 Отговор
11 минути във вряща вода ще направят жълтъка зелен. Вари се максимум 5 минути във вряща вода.

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +4

Дърти лешове 2019
13 Отговор
Дано дявола наистина да ви унищожи...! (по лошо от мен...!)

Оценка:
-1 +1

друм
14 Отговор
Статията е тъпня,яйцеварката си знае работата

Оценка:
-1 +1

друм
15 Отговор

До коментар #12 от "факти":


Вярно с оригинала

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Филипо Индзаги
Коментар на бившия нападател относно трансфера на аржентинеца в Ювентус
Ако Гонсало Игуаин струва 90 милиона, то колко ли бих струвал аз?"

Още бисери