Last news in Fakti

3 Април, 2020 16:05 6 196 14

Рецепта за вечеря: Ризото миланезе

  • ризото-
  • миланезе-
  • шафран-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Икона на италианската кухня

Рецепта за вечеря: Ризото миланезе - 1
Снимка: Shutterstock

От всички рецепти за приготвяне на ризото рецептата за ризото по милански безспорно е най-популярната. При приготвянето ѝ, имайте предвид, че тайната на добре приготвеното ризото се крие в постоянното разбъркване.

Необходими продукти:

1 глава лук

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин

1/2 ч.ч. ориз за ризото (сорт Arborio)

1/2 ч.ч. бяло вино

1 и 1/2 ч.ч. телешки бульон

1 к.л. шафран

сол

60 г масло

70 г настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Предварително разтворете шафрана в 50 мл от бульона. Задушете леко наситнените лук и чесън в зехтина и малко от маслото.

Добавете ориза, без да го миете, разбъркайте добре и сипете бялото вино. Започнете да добавяте черпак по черпак горещия телешки бульон, като продължавате да бъркате, докато течността се абсорбира.

Накрая добавете течността с шафрана, солта и маслото. Оттеглете от огъня, добавете пармезана, като си оставите малко за поръсване.

Разбъркайте, покрийте с памучна кърпа и оставете да почине 5 мин. Поднесете в добре затоплени чинии, поръсено с останалия пармезан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пррррц

    16 2 Отговор
    шафран всеки има предполагам?
    утре искам рецепта с трюфели, че имам две кила в хладилника да не отидат зян.

    Коментиран от #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 инж технолог по хранене

    1 1 Отговор
    Не обичам такова нещо!

    Коментиран от #9

  • 6 инж технолог по хранене

    3 3 Отговор
    По своята същност шафранът е подправка, която се получава от от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus) - културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae). Шафранът се отличва с характерните за него горчив вкус и миризма на йодоформ или сено. Те се дължат на химическите вещества пикрокроцин и шафранал. Шафранът съдържа също каротеноидното багрило кроцин, което дава богат златисто-жълт цвят на храната. Заради тези си качества шафранът е много търсена съставка за много храни по целия свят. Шафранът се използва като багрило за оцветяване на водосъставни варива,като ориз например,оцветяването е в интензивно жълто.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Атенционе амичи

    1 2 Отговор
    Ризото коронна вирусонне ла прима вере. Вафан куло. Грацие рагаци!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Супер си

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "пррррц":

    Скапа ме от смях.Поздрави