От всички рецепти за приготвяне на ризото рецептата за ризото по милански безспорно е най-популярната. При приготвянето ѝ, имайте предвид, че тайната на добре приготвеното ризото се крие в постоянното разбъркване.
Необходими продукти:
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. ориз за ризото (сорт Arborio)
1/2 ч.ч. бяло вино
1 и 1/2 ч.ч. телешки бульон
1 к.л. шафран
сол
60 г масло
70 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Предварително разтворете шафрана в 50 мл от бульона. Задушете леко наситнените лук и чесън в зехтина и малко от маслото.
Добавете ориза, без да го миете, разбъркайте добре и сипете бялото вино. Започнете да добавяте черпак по черпак горещия телешки бульон, като продължавате да бъркате, докато течността се абсорбира.
Накрая добавете течността с шафрана, солта и маслото. Оттеглете от огъня, добавете пармезана, като си оставите малко за поръсване.
Разбъркайте, покрийте с памучна кърпа и оставете да почине 5 мин. Поднесете в добре затоплени чинии, поръсено с останалия пармезан.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 пррррц
утре искам рецепта с трюфели, че имам две кила в хладилника да не отидат зян.
Коментиран от #14
16:18 03.04.2020
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 инж технолог по хранене
Коментиран от #9
16:28 03.04.2020
6 инж технолог по хранене
16:36 03.04.2020
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Атенционе амичи
22:33 03.04.2020
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Този коментар е премахнат от модератор.
14 Супер си
До коментар #1 от "пррррц":
Скапа ме от смях.Поздрави00:58 04.04.2020