Last news in Fakti

19 Август, 2012 10:01 10 970 9

Паразит може да доведе човек до самоубийство

  • самоубийство-
  • паразит

Продуктите от жизнената дейност на токсоплазмата – често срещан микроскопичен паразит в хората – могат да предизвикат промени в мозъка и да провокират опит за самоубийство. Това се казва в статия, публикувана в Journal of Clinical Psychiatry от група шведски и американски учени, съобщи БГНЕС.

Токсоплазмата е вътрешноклетъчен паразит, който се размножава в чревната кухина на животните от семейство котки, но част от своя жизнен цикъл може да прекара във всяко топлокръвно животно. Авторите на изследването отбелязват, че до една трета от всички жители на Земята са заразени с токсоплазма. В САЩ с този паразит са инфектирани 10% от населението на възраст от 6 до 49 години, а в Швеция – 23%.

При хората с достатъчно силен имунитет токсоплазмата не предизвиква никакви болестни симптоми, макар че заразяването на хора с отслабната имунна система или ембриони по време на бременност може да доведе до тежки неврологични патологии или дори смърт.

Предишни изследвания са открили връзката между токсоплазмата и психиатричните заболявания. Например сред болните от шизофрения делът на заразените с този паразит е доста по-висок. Освен това, инфектираните с токсоплазма хора по-често катастрофират с кола и страдат от мигрена.

Групата учени под ръководството на Теодор Постолах от университета на Мериленд е изследвала 54 възрастни хора, извършили опит за самоубийство и намиращи се в университетската клиника в шведския град Лунд. Контролната група е включвала 30 случайно избрани жители на Лунд.

Учените са взели кръвни проби от участниците в експеримента. Те са изследвани за наличието на антитела срещу токсоплазма и херпес.

Резултатите от изследването показват, че съществува статистически значима връзка между опитите за самоубийства и наличието на паразита. Сред неуспелите самоубийци делът на заразените с токсоплазма е бил 40,7%, докато при участниците в контролната група – едва 20%.

Според учените, продуктите от дейността на токсоплазмата предизвикват възпаление, което на свой ред така променя химията на мозъка, че човекът може да изпадне в депресия и да мисли за самоубийство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христова

    0 5 Отговор
    Нищо подобно,какъв паразит?Хората се самоубиват защото са отчаяни и не намират смисъл в чов. живот,защото не четат БИБЛИЯТА и не знаят защо са на тази земя,от къде идват и какво се случва след смъртта,ако се чете и изучава Библията никога няма да си посегнеш на живота,защото заминаваш директно в ада,НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СИ ОТНЕМА ЖИВОТА,Бог го е създал и само Той може да го отнема.Бог има план за вс. на тази земя,ако искаш да го знаеш ,този план ....чети БИБЛИЯТА.
  • 2 ХМ

    0 0 Отговор
    Журналята вместо да плашат хората с това. Да казват и какво може да помогне в такива случаи.
    Затова, аз ще информирам!
    Добре е, всеки да си купи "Запер"- На Хулда Кларк и Д-р Райф-комбиниран. Убива на място паразитите. И не само този вид паразити. Запера е напълно достъпен-според джоба на хората. Има го и в интернет пространството.
  • 3 Петров Петров

    3 0 Отговор
    На тоя паразит дето води до самоубийство не му ли беше името политическа власт?

    Коментиран от #4

  • 4 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Петров Петров":

    3, може да е и паразитът Бедност :(
  • 5 did u got it?

    0 0 Отговор
    токсоплазмоза бе.. преводачи ...или гугъл ползвахте...
  • 6 тапака

    0 1 Отговор
    ОЧАКВАТ СЕ МАСОВИ САМОУБИЙСТВА В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПАРАЗИТА БОЙКО ТИКВАТА ,ЛЕЧЕНИЕТО Е САМО ЕДНО ,ЦЕЛИЯ ПАРЛАМЕНТ НА ПАВЕТАТА И ВЪН ОТ КРЕСЛАТА
  • 7 Малък Петко

    0 0 Отговор
    Паразитите са около нас.Едновремешните партийни секретарчета,дето само папкаха,сега надуват цените в своите борси,магазини,молове и т. н.,та който не гласува за тях да слага гирата на врата и да скача от дето ще,в каквото ще!
  • 8 toi

    0 0 Отговор
    nikoi ne me e pital iskam li da se rajdam,i az ne mislq da pitam koga i kak da mra.gospod re6aval...6tql sam da xodq v ada,abe q si 4eti bibliqta i si zavrete s gospod plana v ...
  • 9 АЗ

    0 0 Отговор
    И голяма работа. И без това света е пренаселен, да поизмрат малко. Интересно би било ако учените се занимят с този паразит- да го мутират и да започне да довежда до ГАРАНТИРАНО самоубийство, но да действа само на м.....ли. ХАХАХАХАХААА.