21 Април, 2020 10:05 12 344 15

Рецепта на деня: Поркета от свинско месо

  • поркета-
  • свинско-
  • месо-
  • италианска кухня-
  • какво да сготвя

Италиански специалитет

Рецепта на деня: Поркета от свинско месо - 1
Снимка: Shutterstock

Поркетата е традиционно ястие, широко разпространено в централна Италия. Тo изглежда като цяло прасе (с кожата), обезкостенo, осоленo и изпълненo с части от тялото на прасето. Поркетата се яде гореща или студена, нарязана на филийки като основно ястие, или като пълнеж за сандвичи.

Необходими продукти:

2 кг осмянка с кожата (месо около гръбнака на прасето)

4-5 клонки розмарин

4-5 клонки салвия

4-5 клонки мащерка

1 глава лук

6-7 скилидки чесън

2 шепи хлебни трохи

1 шепа стафиди

100 мл десертно вино

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Оформете парчето месо като правоъгълник и от средата към двата края го разтворете като книга. Така ще има няколко пласта в рулото. Поръсете със сол и пипер и втрийте малко десертно вино. Оставете настрана за около 1/2 час.

Накиснете предварително стафидите във виното. Нарязаните на ситно лук и чесън запържете в зехтин. Прибавете много ситно накълцаните подправки. Следват стафидите заедно с виното, в което са накиснати. След като се изпари алкохолът, прибавете хлебните трохи, посолете и добавете черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да изстине.

Разстелете месото и намажете половината плънка върху средата, покрийте я с разгънатите настрани парчета месо и разстелете останалата част от плънката. Завийте на руло и здраво завържете с конец. Посолете добре отвън кожата и намажете обилно със зехтин.

Печете в тава с малко вода около 30 минути в предварително загрята фурна на 260 градуса. След това намалете температурата на 160 градуса и печете още около 3 часа и половина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стренгил

    12 0 Отговор
    Ех,Вени,Вени ,осмянката не е около гръбнака,а е точно под корема и е основно сланина с ивици месце,готви се единствено и само с кисело зеле

    Коментиран от #5

  • 2 Сумо осмянката

    2 0 Отговор
    Това. тъкмо е за мене..!
  • 3 не разбрал

    5 2 Отговор
    Има ли поркета с друго, освен свинско месо?
  • 4 Йозеф

    6 0 Отговор
    Висменка, Вени. Около гръбнака на прасето има филе. Изглежда като руло.
  • 5 ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стренгил":

    На прасетата, които спят по гръб, осмянката се измества около гръбнака. Вече не са рядкост и се хранят само с "хубавите ябълки".

    Коментиран от #11

  • 6 Порко Порев

    2 0 Отговор
    Porco- прасе на италиански. Прави се от цяло прасе с главата и лимон в устата.

    Коментиран от #7

  • 7 Пурко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Порко Порев":

    Без бутовете, плешките и ребрата

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    И се возят на коли от над 100 000 €.
  • 12 Весе

    2 1 Отговор
    Весе, пропуснала си че прасето трябва да е задължително женско, от гръдния кош като със специални ножове се вадят ребрата. Ако прескочиш до Италия ще те заведа на Арича да ядеш истинска покета там където е измислена 🌷
  • 13 NikNay

    3 0 Отговор
    Ако е поркета ще е от свинско месо то и името си го казва! За хлебните трохи в кулинарията си има наименование - галета а на селвията и казваме градински чай . . .
  • 14 Лора

    0 0 Отговор
    Грух грух 🐷
  • 15 Заведете най долната и стара циганка

    0 0 Отговор
    С мустаците,сивия плъх и него в Италия...!(и ти беше Настрапо ,още по голям грух,но професията те влече и с грозната си уста ,явно добре свириш..!)