ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Поркета от свинско месо

Италиански специалитет

Публикувана: 21 Април, 2020 10:05
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1957
Рецепта на деня: Поркета от свинско месо
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Поркетата е традиционно ястие, широко разпространено в централна Италия. Тo изглежда като цяло прасе (с кожата), обезкостенo, осоленo и изпълненo с части от тялото на прасето. Поркетата се яде гореща или студена, нарязана на филийки като основно ястие, или като пълнеж за сандвичи.

Необходими продукти:

2 кг осмянка с кожата (месо около гръбнака на прасето)

4-5 клонки розмарин

4-5 клонки салвия

4-5 клонки мащерка

1 глава лук

6-7 скилидки чесън

2 шепи хлебни трохи

1 шепа стафиди

100 мл десертно вино

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Оформете парчето месо като правоъгълник и от средата към двата края го разтворете като книга. Така ще има няколко пласта в рулото. Поръсете със сол и пипер и втрийте малко десертно вино. Оставете настрана за около 1/2 час.

Накиснете предварително стафидите във виното. Нарязаните на ситно лук и чесън запържете в зехтин. Прибавете много ситно накълцаните подправки. Следват стафидите заедно с виното, в което са накиснати. След като се изпари алкохолът, прибавете хлебните трохи, посолете и добавете черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да изстине.

Разстелете месото и намажете половината плънка върху средата, покрийте я с разгънатите настрани парчета месо и разстелете останалата част от плънката. Завийте на руло и здраво завържете с конец. Посолете добре отвън кожата и намажете обилно със зехтин.

Печете в тава с малко вода около 30 минути в предварително загрята фурна на 260 градуса. След това намалете температурата на 160 градуса и печете още около 3 часа и половина.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Стренгил
1 Отговор
Ех,Вени,Вени ,осмянката не е около гръбнака,а е точно под корема и е основно сланина с ивици месце,готви се единствено и само с кисело зеле

Коментиран от #5


Оценка:
-0 +12

Сумо осмянката
2 Отговор
Това. тъкмо е за мене..!

Оценка:
-0 +2

не разбрал
3 Отговор
Има ли поркета с друго, освен свинско месо?

Оценка:
-2 +5

Йозеф
4 Отговор
Висменка, Вени. Около гръбнака на прасето има филе. Изглежда като руло.

Оценка:
-0 +5

ха ха
5 Отговор

До коментар #1 от "Стренгил":


На прасетата, които спят по гръб, осмянката се измества около гръбнака. Вече не са рядкост и се хранят само с "хубавите ябълки".

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +5

Порко Порев
6 Отговор
Porco- прасе на италиански. Прави се от цяло прасе с главата и лимон в устата.

Коментиран от #7


Оценка:
-0 +2

Пурко
7 Отговор

До коментар #6 от "Порко Порев":


Без бутовете, плешките и ребрата

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +0

8
Този коментар е премахнат от модератор.
9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
ха ха ха
11 Отговор

До коментар #5 от "ха ха":


И се возят на коли от над 100 000 €.

Оценка:
-0 +3

Весе
12 Отговор
Весе, пропуснала си че прасето трябва да е задължително женско, от гръдния кош като със специални ножове се вадят ребрата. Ако прескочиш до Италия ще те заведа на Арича да ядеш истинска покета там където е измислена 🌷

Оценка:
-1 +2

NikNay
13 Отговор
Ако е поркета ще е от свинско месо то и името си го казва! За хлебните трохи в кулинарията си има наименование - галета а на селвията и казваме градински чай . . .

Оценка:
-0 +3

Лора
14 Отговор
Грух грух 🐷

Оценка:
-0 +0

Заведете най долната и стара циганка
15 Отговор
С мустаците,сивия плъх и него в Италия...!(и ти беше Настрапо ,още по голям грух,но професията те влече и с грозната си уста ,явно добре свириш..!)

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Луис Си Кей
Американският комик изрази позицията си относно предстоящите избори в Щатите. Той сподели, че харесва Хилъри Клинтън и ще гласува за нея
Ще бъде чудесно да имаме първата майка в Белия дом. 240 години имахме бащи в Белия дом – някои плешиви, някои дебели, всякакъв вид бащи."

Още бисери
ТОП 5