Поркетата е традиционно ястие, широко разпространено в централна Италия. Тo изглежда като цяло прасе (с кожата), обезкостенo, осоленo и изпълненo с части от тялото на прасето. Поркетата се яде гореща или студена, нарязана на филийки като основно ястие, или като пълнеж за сандвичи.
Необходими продукти:
2 кг осмянка с кожата (месо около гръбнака на прасето)
4-5 клонки розмарин
4-5 клонки салвия
4-5 клонки мащерка
1 глава лук
6-7 скилидки чесън
2 шепи хлебни трохи
1 шепа стафиди
100 мл десертно вино
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Оформете парчето месо като правоъгълник и от средата към двата края го разтворете като книга. Така ще има няколко пласта в рулото. Поръсете със сол и пипер и втрийте малко десертно вино. Оставете настрана за около 1/2 час.
Накиснете предварително стафидите във виното. Нарязаните на ситно лук и чесън запържете в зехтин. Прибавете много ситно накълцаните подправки. Следват стафидите заедно с виното, в което са накиснати. След като се изпари алкохолът, прибавете хлебните трохи, посолете и добавете черен пипер. Разбъркайте добре и оставете да изстине.
Разстелете месото и намажете половината плънка върху средата, покрийте я с разгънатите настрани парчета месо и разстелете останалата част от плънката. Завийте на руло и здраво завържете с конец. Посолете добре отвън кожата и намажете обилно със зехтин.
Печете в тава с малко вода около 30 минути в предварително загрята фурна на 260 градуса. След това намалете температурата на 160 градуса и печете още около 3 часа и половина.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Стренгил
Коментиран от #5
10:10 21.04.2020
2 Сумо осмянката
10:16 21.04.2020
3 не разбрал
10:20 21.04.2020
4 Йозеф
10:26 21.04.2020
5 ха ха
До коментар #1 от "Стренгил":
На прасетата, които спят по гръб, осмянката се измества около гръбнака. Вече не са рядкост и се хранят само с "хубавите ябълки".Коментиран от #11
10:28 21.04.2020
6 Порко Порев
Коментиран от #7
10:30 21.04.2020
7 Пурко
До коментар #6 от "Порко Порев":
Без бутовете, плешките и ребратаКоментиран от #9
10:38 21.04.2020
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 ха ха ха
До коментар #5 от "ха ха":
И се возят на коли от над 100 000 €.10:51 21.04.2020
12 Весе
10:55 21.04.2020
13 NikNay
10:57 21.04.2020
14 Лора
11:23 21.04.2020
15 Заведете най долната и стара циганка
14:01 21.04.2020