Last news in Fakti

21 Април, 2020 18:44, обновена 11 Юли, 2022 17:34 10 395 26

Защо германците обичат да ходят голи

  • германия-
  • нудизъм-
  • нудисти-
  • голо тяло-
  • култура на свободното тяло-
  • fkk

Дори за канцлера Ангела Меркел се твърди, че е практикувала нудизъм на младини

Защо германците обичат да ходят голи - 1
Снимка: shutterstock

В Германия нудизмът традиционно е много разпространен, въпреки че страната се счита за много по-дисциплинирана и консервативна от, да речем, Италия. В страната нудизмът е известен като Freikörperkultur (FKK) – култура на свободното тяло.

Когато посетите страната, ще видите, че ходенето без дрехи е нещо нормално в сауните, басейните, парковете и плажовете. През лятото в парковете на Берлин и Мюнхен можете да срещнете германци на средна възраст с бронзов тен, които носят само шапка и някой жълт вестник под ръка, разказва CNN.

Не надениците и бирата, а публичното събличане без грам притеснение е истинският германски символ.

Германската страст по голотата датира от движенията за здравословен начин на живот в края на 19-и век, когато свалянето на дрехите се е считало като част от начините за влизане във форма, а слънчевите бани – като лек за туберкулоза и ревматизъм.

Защо германците обичат да ходят голи
Снимка: shutterstock

През 20-те години на 20-и век, когато в останалата част от Европа хората се разтрепервали при вида на разголен глезен, Германия създала първия нудистки плаж на остров Силт. Едва десетилетие по-късно Берлинската школа по нудизъм, основана да насърчава упражненията на открито на мъже и жени заедно, станала домакин на първия международен конгрес по нудизъм.

Нацисткият период намалил популярността на нудизма заради морални задръжки. През 1933 година бил приет закон, забраняващ нудизма на мъже и жени заедно, „като реакция срещу нарастващата неморалност във Ваймарската република“. Последвали още ограничения, когато било обявено, че тази сфера се е превърнала в „благодатна почва за марксисти и хомосексуалисти“.

Въпреки това практиката останала популярна и била подкрепяна от членовете на СС. Правилата се смекчили през 1942 година. Войната не потушила ентусиазма на германците да се събличат, дори когато страната била разделена от Желязната завеса.

Защо германците обичат да ходят голи
Снимка: shutterstock

След Втората световна война нудизмът бил еднакво популярен и в двете германски държави. В западната част била основана Асоциацията на културата на свободното тяло – организация, което днес е част от Германската олимпийска спортна федерация и най-големият член на на Международната нудистка федерация.

Нудизмът бил на особена почит в Източна Германия. На него тайно се гледало като на начин за бягане от униформите, манифестациите и одобрението на комунистическата държава. Източногерманците имали свобода да практикуват нудизъм и го правели навсякъде, където можели – по езера, на морски плажове и в големи нудистки къмпинги.

За това, разбира се, имало и официална социалистическа институция, носеща дълго (типично) име. "Proletarische Freikoerperkulturbewegung" – Пролетарското движение за свободно тяло, имало 60 000 члена.

Във филмите от ГДР имало голи сцени много преди първите голи хора да се появят в холивудските ленти. Страстта по събличането от двете страни на Желязната завеса довело и до някои куриозни случки.

Граничарите от ГДР имали за задача да насочат биноклите си към плаж на нудисткото движение отвъд границата, за да наблюдават поведението на голите капиталисти.

Дори за канцлера Ангела Меркел се твърди, че е практикувала нудизъм в младостта си в ГДР.

Когато западногерманците започват да пътуват из цяла Европа, те носят със себе си навика да се показват без дрехи. През 50-те години във Франция отварят нудистки курорти, следвани от подобни места в Югославия и на Балтийско море.

Защо германците обичат да ходят голи
Снимка: shutterstock

Днес германците са най-многобройните посетители на европейските нудистки плажове. В страната има много зони за къмпинг на брега на морето и покрай езерата в бившата ГДР.

Все пак не е разрешено да се събличате навсякъде. Ходенето без дрехи на публични места, където повечето хора са облечени, се счита за нарушение на закона. Може да се стигне и до обвинение, ако някой гражданин се почувства обиден. Това рядко се случва.

Днес над 600 000 германци са регистрирани в над 300 частни нудистки клуба и още 14 свързани клуба в Австрия. Членовете им ги посещават, за да си правят слънчеви бани или да се отдадат на спорт – тичане или планински преходи само по раница и обувки.

В родината на публичната голота има редица обозначени места за привържениците на културата на свободното тяло – плажове и нудистки зони в парковете.

Берлинските паркове имат отделни нудистки зони. Родното място на нудизма – остров Силт, сега е популярна дестинация за богатите и известните, които пристигат в къмпинга на плажа.

Най-големият германски остров в Балтийско море – Руеген, има цели пет нудистки плажа.

Най-лесният начин за упражняване на тази практика е като се посети някоя от специално обозначените за това зони. Обикновено те се намират на места със смесени групи – облечени и съблечени. Няма проблем да се съблечете частично доколкото ви е комфортно. Няма съблекални, така че самото събличане става публично. Но никой германец няма да се почувства засегнат от това.

Повечето плажове също имат специални знаци за зони, свободни от дрехи. След като подмине тези знаци, посетителят трябва веднага да се съблече, за да не бъде смъмрен от спасителите, които също спазват тези правила.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марта Вачкова

    29 8 Отговор
    И аз обичам. Щото съм красиво заоблена.

    Коментиран от #13

  • 2 no name no face no number

    17 7 Отговор
    Чак пък толкова, на някои езера може да ги видиш те си се знаят кои са, но на повечето са си с бански или най много без горнище, за басейноте абсурд там голи НЕ може, за сауните е нормално, там е жега.
  • 3 Циганин

    30 11 Отговор
    Аз не разбирам как мъжете нудисти се разхождат голи задно с голи жени и не са с вдигнати шпаги.

    Коментиран от #7, #18, #20

  • 4 Сумистът

    10 12 Отговор
    Защото оттам започва всичката ,,порнография,,а грозното само на ,,извратен,,човек не му прави впечатление..!
  • 5 БРАВО

    22 3 Отговор
    ЩО ОБИЧАЛИ ДА ХОДЯТ ГОЛИ....???

    МИ ЩОТ НЕ ИМ ПУКА......
  • 6 На нуди плаж

    18 10 Отговор
    Само обратни и грозни жени с развисени месища,ужасна гледка е,по скоро човек може да ,,повърне,,.. з!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Забързан педи с черната маска

    6 2 Отговор
    И четвъртита глава да не изпусне келепира ,да види ,,разплутия,,Бай Ганьо,,...!(егати куриоза. !)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шнеле шнеле

    9 2 Отговор
    Вундабах..................
  • 11 тюлени

    2 5 Отговор
    германците с малките пищови

    Коментиран от #17

  • 12 Пингвинът с харакириту

    3 2 Отговор
    На мен пък кво да ми гледат ,мъжко телосложение...парите ,парите ,ще направят някого ,,сляп,,,стриите ,още на 30 години ,разтурена ,скромни хора ,независимо от телосложение ,са малко по срамежливи..!
  • 13 Пурко

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "Марта Вачкова":

    На задна със засилка тебе
  • 14 хер Езел Шванц

    13 6 Отговор
    Потресаващо е да видиш гол немец.Травма за цял живот..
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 2 Отговор
    На времето, по рилските езера и хижи, бе пълно с голи германки...Според тях, нашите планини били почти пусти и за това не им било неудобно да са голи...По-късно видях каква манифестация от туристи е из баварските Алпи и разбрах, че са прави.
  • 16 боцмана

    11 4 Отговор
    Сигурно ходят голи за да не си цапат бельото като се изтърват!
  • 17 дедо

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "тюлени":

    Абе с малки пищови,ама не се топи нацията им като ланския сняг.Ганьо понеже е с ,,голям пищофф,, затова не прави деца.Не е само до ,,пищоф,, дядовото,трябва и акъл.Ама на Ганя,акъла му не е нито в едната глава,нито в другата.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БРАВОс

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "дедо":

    Добре го каза.........хахахаха........
  • 22 Пета снимка общата

    8 0 Отговор
    Впечатляващо изглежда,, нуди модела,, в средата с бялата шапка, наистина е,, красиво заъглен,,..!
  • 23 Дедо1

    0 0 Отговор
    Язе ако одим гол требе неуморнийо да го пуснем в едно калъфче по ногата
  • 24 джедай

    2 1 Отговор
    Голата брюнетка с вдигнатите ръце има много хубаво дупе!
  • 25 Този до басейна

    0 0 Отговор
    Ми е любопитно, как изглежда като цяло..!
  • 26 чичо к чо

    0 0 Отговор
    и аз искам там да дървя чичо при немските п.......