Last news in Fakti

2 Май, 2020 10:34 5 237 28

"Като две капки вода" обвинени в расизъм от корейски сайт

  • като две капки вода-
  • расизъм-
  • обвинени-
  • корейски

Водещите правят неподходящи коментари, които обиждат корейската култура

Българското телевизионно предаване "Като две капки вода“ получи остри критики от няколко чуждестранни онлайн медии след представянето на певицата Дара в образа на Пак Джи Мин, по-известен като Джимин от корейската момчешка група BTS. Причината не е в изпълнението на младата изпълнителка, а в скеча на двамата водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. В корейския сайт koreaboo.com пише, че водещите правят неподходящи коментари, които могат да се сметнат за расистки и обиждат не само BTS, но и корейската култура, пише plovdiv24.bg.

След представянето на Дара двамата се появиха на сцената облечени като лидера на Северна Корея, носейки перуки с неговата прическа. "Ние сме другарите Ким Чен Зуй и Ким Ит Ър“, с тези думи се представиха. Скечът продължи с коментари, че хората на сцената не са ходили в казармата заради цветните си коси, които наподобяват "изгрева на слънцето“.

След това започнаха да маршируват. Според сайта по този начин се внушава, че севернокорейците са женствени. Освен това по едно време Рачков казва: "Не виждам, защото съм с дръпнати очи“. Макар че това е част от скеча, сайтът уточнява, че подобен коментар може да се възприеме като обида към азиатците. Освен това K-Pop стилът е много популярен в Северна Корея и е част от културата на хората там, а не е причина за саркастични подмятания. Не на последно място е споменат коментарът на Хилда Казасян, която казва, че мислила образа на Дара за момиче.

Сайтът посочва, че това не е първият път, в който шоуто залита към расистки препратки. Като пример е дадено преобразяването на един от участниците в Psy преди няколко години. Сайтът пише, че тогава двамата водещи се пошегували как студиото им е подобно на Северна Корея – не могат да го напускат, и показали снимка на продуцента Магърдич Халваджиян като Ким Чен Ун.

Това не е първият случай в световен мащаб, когато споменаването на бандата BTS кара хората да видят расистки препратки в някое предаване. В началото на 2019 г. в това беше обвинена водещата на гръцкото предаване Eutixeite Катерина Кейнурио. Тогава заедно с гостите си коментира списъка на 100-те най-красиви лица. Тя и останалите в студиото правили коментари като: "Това мъж ли е?“ и "Не мога да повярвам, че има жени, които са гласували това нещо да бъде под номер 5 в класацията“. Кейнурио се извини публично малко след излъчването на предаването в ефир.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 (г)кей попчета

    35 16 Отговор
    Не разбрах, що се сърдят !? Цветовете и нещата трябва да се наричат с истинските им имена!

    Коментиран от #3

  • 2 лигльовци

    33 6 Отговор
    Гледах и беше много блудкаво, пошло, грозно. Превключих на друг канал и не го гледах по нататък.
  • 3 джендъре

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "(г)кей попчета":

    Не си разбрали? Сигурен ли си?
  • 4 Гербераст

    23 4 Отговор
    Хахахах ще ядосат обсебените к-попъри
  • 5 DBS

    37 4 Отговор
    За расизъм незнам .. едва ли .. но Рачков много често минава границата и от забавен става дразнещ

    Коментиран от #26

  • 6 Кпопа

    20 9 Отговор
    То техните фенчета са момиченца по 14 години а самите тях ги държат като роби, нали са идоли, дори не могат да се "омъжват". Нещо като доживотен биг брадър
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 трее

    25 1 Отговор
    Това са южно корейски групи и изпълнители. Какво общо тук има северна Корея?
  • 9 ВЯРНО Е ЧЕ СА ЖЕНСТВЕНИ

    20 13 Отговор
    НЕ Е НОРМАЛНО ДА СЕ РЕКЛАМИРА ТАЗИ КУЛТУРА К-ПОП И КОНЧИТА ВУРСТ ЗА НОРМАЛНО БЪЛГАРСКО КАЧЕСТВЕНО ДЕТЕ

    Коментиран от #15, #16, #25

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Последствия

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданска защита":

    от кръвосмешението. Стоят изолирани векове а сега им се стовари славата. Обикновени американски марионетки
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Расизмът издава скрит

    14 3 Отговор
    Комплекс за малоценност. Всичките расисти крият нещо малко. Или в гащите или в черепната кутия.
  • 14 fake green eyes

    0 5 Отговор
    Чалга срещу кпоп ,или коя опаковка е по лъскава , тука една евровизия са я .........
  • 15 Кашкави неща

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "ВЯРНО Е ЧЕ СА ЖЕНСТВЕНИ":

    Пич, слушай са. Не можеш да кажеш " качествено дете". Изглежда все едно говориш за кисело мляко. Иначе съм съгласен, че е гейско, ама кво да прайш. 14 годишните пикли в ЮЖНА Корея за да харесат момче трябва да си е боядисал косата в цветовете на дъгата и да носи повече грим от повечето плеймейтки у нас.
  • 16 Кашкави неща

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "ВЯРНО Е ЧЕ СА ЖЕНСТВЕНИ":

    Пич, слушай са. Не можеш да кажеш " качествено дете". Изглежда все едно говориш за кисело мляко. Иначе съм съгласен, че е гейско, ама кво да прайш. 14 годишните пикли в ЮЖНА Корея за да харесат момче трябва да си е боядисал косата в цветовете на дъгата и да носи повече грим от повечето плеймейтки у нас.
  • 17 жоро

    12 4 Отговор
    Тая Хилда и тоя Фънки са толкова музикално изостанали и въобще не са за там хабер си нямат кого коментират и говорят пълни глупости само дразнят зрителите не са чували за нито една съвременна група не случайно се излагат музиканти били. То има една поговорка "Със стари к***и нов бардак не се прави''!
  • 18 Гойньо

    7 5 Отговор
    Това предаване по принцип мина отдавна добрия тон.
    А оная торба с л ай на Фънки , не го знам къв световно неизвестен музикант е , но е напълно неадекватен.
  • 19 Лора, внимавай...!!!!

    6 3 Отговор
    Расисизма е обхванал целия свят отдавна, така че,, едиотите,, като могат това да правят, нека, не са смешни в повечето случаи а жалки..!
  • 20 Инспектор Мадуро

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гражданска защита":

    Американските изпълнители в момента са същите поради факта, че просто копират южно корейските. Кво толкова имаш против тях?!
  • 21 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор
    Ей сега гледах скеча заради статията. По-скоро да се сърдят на Хилда. Тя каза, че е мислила, че Дара е имитирала момиче. И впоследствие е разбрала, че в групата нямало момичета.
  • 22 джии

    12 0 Отговор
    ''Освен това K-Pop стилът е много популярен в Северна Корея'' - Редактора май обърка Северна с Южна Корея :D
  • 23 А бе

    2 7 Отговор
    Много ми е смешно как момченца дето се обличат и се държат като жени, както и фенчетата им, почват да се сърдят като ги наречеш женчьовци или им кажеш, че не са мъже! XAXA И тея били Армия ХАХААХАХАХАХАХА!?!
    Пък за режима в Северна Корея, нека тази група да отиде да направи един концерт там и после можем да поспорим, ако успеят да се върнат!
  • 24 Age

    6 1 Отговор
    Прекрачили са границата.
    Нормално е сега корейците да им се сърдят.
    За дръпнатите очи става дума.
  • 25 Age

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ВЯРНО Е ЧЕ СА ЖЕНСТВЕНИ":

    А да се рекламират бело, к**ви и мачовщина нормално ли е?
  • 26 Хроникьор

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "DBS":

    То не Рачков, а бедните на талант сценаристи, които след 4 сезон вече стават тежко банални и бедни откъм шеги са виновни. Рачков само си върши работата. Да не мислите, че сам си пише шегите? Направо го съжалявам, Като две капки Вода е най - голямото дъно в кариерата му.
  • 27 Иван

    4 6 Отговор
    Просташко предаване за простолюдието.
  • 28 Ники

    7 6 Отговор
    Като гледам какви коментари има ми става ясно че България скоро няма да излезе от този морален упадък. Неслучайно ни управляват такива политици все пак. Знам че повечето хора като журито и водещите въобще не си правят труда да напишат в Гугъл "BTS" и това е разбираемо, но това което не разбирам е защо се държим толкова арогантно спрямо работата на чуждите артисти и я пренебрегваме само заради това как изглеждали. Относно това как излеждат BTS в клипчето, това е част от маркетинга и културата на Южна Корея. Мен лично ме е срам и се разочаровах много от това което беше излъчено.