"Шкембе" чорбата, приготвена от гъби кладница, е чудесен заместител на истинското шкембе. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа супа.
Необходими продукти:
500 гр. гъби кладница
800 мл гъбен бульон
80 гр. масло
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. брашно
сладък червен пипер
лют червен пипер
3 - 4 скилидки чесън
2 - 3 с.л. винен оцет
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Загрейте бучка масло в дълбок съд на котлона. Задушете нарязаните гъби кладница и подправете със сол и черен пипер. Сипете брашното и разбъркайте добре. Добавете още масло и налейте гъбения бульон.
Оставете да къкри на умерен огън, докато кладницата уври напълно.
През това време пригответе запръжката за супата като загреете 50 г масло в отделен съд. Когато маслото се разтопи, добавете супена лъжица сладък червен пипер и запържете за кратко.
Накълцайте скилидките чесън на ситно или ги пресовайте. Поставете чесъна в купичка и добавете винения оцет. Разбъркайте и оставете сместа настрана.
Когато гъбите се сготвят напълно, налейте прясното мляко и усилете котлона.
Оставете супата да заври повторно и добавете запръжката от масло и червен пипер на тънка струя, като разбърквате.
Гответе шкембето с кладница за още минута и свалете супата от котлона.
По желание поръсете шкембе чорба с кладница с люспи лют пипер.
Гарнирайте гъбената супа с чесновата паста и сервирайте.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 готвач на сал
10:12 03.05.2020
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 пенсионер
Коментиран от #8, #15
10:16 03.05.2020
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 balgarin
10:23 03.05.2020
7 Или
10:37 03.05.2020
8 ха ха
До коментар #4 от "пенсионер":
А нещо, по въпроса с подаграта?Коментиран от #10
10:45 03.05.2020
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Сеянин
10:55 03.05.2020
12 боцмана
Коментиран от #14
10:59 03.05.2020
13 Лорчето, ценител на хубавото...!
12:06 03.05.2020
14 Мичмана
До коментар #12 от "боцмана":
Такава гъбена чорба аз приготвям от преди много, много години , със следите особености : предпочитам набрана в гората кладница, нарязана и запържена в повечко краве масло; не използвам, брашно и ерзац бульони (в случая се посочва гъбен такъв); чесъна го пасирам и смесвам с оцета оставям в чашка и всеки си сипва според вкуса; ВКУСА на ШКЕМБЕТО го постигам с 1-2 пакета от супите на прах "шкембе чорба". Подобна Шкембе чорба приготвям и от току що поникнала, още не разпукала се гъба СЪРНЕЛА.12:09 03.05.2020
15 вие
До коментар #4 от "пенсионер":
разпространявате фалшиви новини свързани с коронавируса. Надявам се държавата да се задейста и да бъдете съден, защото някои хора могат да предприемат самолечение по описания от вас начин и да умрат.Коментиран от #16
13:06 03.05.2020
16 За колко
До коментар #15 от "вие":
човека знаеш, че са починали от консумацията на шкембе чорба?14:02 03.05.2020
17 ИМПЕРИАЛИСТ
18:46 03.05.2020