3 Май, 2020 10:05 9 329 17

Рецепта на деня: "Шкембе" чорба с кладница

  • шкембе-
  • чорба-
  • кладница-
  • гъби-
  • без месо-
  • какво да сготвя

Вегетариански вариант на любимата супа

Рецепта на деня: "Шкембе" чорба с кладница - 1
Снимка: Shutterstock

"Шкембе" чорбата, приготвена от гъби кладница, е чудесен заместител на истинското шкембе. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа супа.

Необходими продукти:

500 гр. гъби кладница

800 мл гъбен бульон

80 гр. масло

1 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. брашно

сладък червен пипер

лют червен пипер

3 - 4 скилидки чесън

2 - 3 с.л. винен оцет

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Загрейте бучка масло в дълбок съд на котлона. Задушете нарязаните гъби кладница и подправете със сол и черен пипер. Сипете брашното и разбъркайте добре. Добавете още масло и налейте гъбения бульон.

Оставете да къкри на умерен огън, докато кладницата уври напълно.

През това време пригответе запръжката за супата като загреете 50 г масло в отделен съд. Когато маслото се разтопи, добавете супена лъжица сладък червен пипер и запържете за кратко.

Накълцайте скилидките чесън на ситно или ги пресовайте. Поставете чесъна в купичка и добавете винения оцет. Разбъркайте и оставете сместа настрана.

Когато гъбите се сготвят напълно, налейте прясното мляко и усилете котлона.

Оставете супата да заври повторно и добавете запръжката от масло и червен пипер на тънка струя, като разбърквате.

Гответе шкембето с кладница за още минута и свалете супата от котлона.

По желание поръсете шкембе чорба с кладница с люспи лют пипер.

Гарнирайте гъбената супа с чесновата паста и сервирайте.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 готвач на сал

    12 1 Отговор
    Това ще е превъзходна рецепта за бюфета на Европейския Парламент и Европейската Комисия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пенсионер

    19 1 Отговор
    истинската шкембе чорба с много чесън и люто - е те тва е убиеца на корона вируса !!!

    Коментиран от #8, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 balgarin

    7 7 Отговор
    А бе знаех че не можеш да готвиш ама чак толко??Като "кръстиш"гъба шкембе??????????
  • 7 Или

    16 1 Отговор
    истинско шкембе , или нищо ! Който мрази или се прави , че не яде шкембе , не му трябва заместител !
  • 8 ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "пенсионер":

    А нещо, по въпроса с подаграта?

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сеянин

    6 1 Отговор
    Вени, ти си истинска домакиня! Жрица в леглото и Пепеляшка в кухнята!
  • 12 боцмана

    9 0 Отговор
    Всичкото добре , само не пишете как ще и докараш миризмата на шкембе чорбата. Навремето ми хвалеха и дроб сърма с челядинки. И двете са долу-горе като безалкохолна бира , или сладко от люти чушки или пък от чесън.

    Коментиран от #14

  • 13 Лорчето, ценител на хубавото...!

    4 2 Отговор
    След шкемба чорба, за стара жина, още повече кекс с едно шише ракия на екс, всеки не може да прави, тази,, проста,, чорба....!
  • 14 Мичмана

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "боцмана":

    Такава гъбена чорба аз приготвям от преди много, много години , със следите особености : предпочитам набрана в гората кладница, нарязана и запържена в повечко краве масло; не използвам, брашно и ерзац бульони (в случая се посочва гъбен такъв); чесъна го пасирам и смесвам с оцета оставям в чашка и всеки си сипва според вкуса; ВКУСА на ШКЕМБЕТО го постигам с 1-2 пакета от супите на прах "шкембе чорба". Подобна Шкембе чорба приготвям и от току що поникнала, още не разпукала се гъба СЪРНЕЛА.
  • 15 вие

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "пенсионер":

    разпространявате фалшиви новини свързани с коронавируса. Надявам се държавата да се задейста и да бъдете съден, защото някои хора могат да предприемат самолечение по описания от вас начин и да умрат.

    Коментиран от #16

  • 16 За колко

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "вие":

    човека знаеш, че са починали от консумацията на шкембе чорба?
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Тази "шкембе чорба" се предлагаше по хижите на Витоша...преди "затварянето" на планината.