Рецептата за боб чорба по манастирски наистина идва от трапезата на манастирската кухня. Навремето монасите сами са отглеждали храната си, каквото си произведат, това ще сложат на масата си. Ето как да си приготвяли традиционната боб чорба.
Необходими продукти:
300 гр. бял боб
1 глава лук
2 глави чесън
2 моркова
2 пресни чушки
1 връзка пресен лук, сол
1 с.л. червен пипер
50 мл олио
1 връзка пресен джоджен
1 люта чушка.
Начин на приготвяне:
Бобът се измива добре и се накисва от предния ден в студена вода. Водата се изхвърля, измива се отново и се слага в тенджера или гърне. Налива се 2 л студена вода и се слага да заври. Щом водата с боба заври, температурата се намалява на минимум. Оставете боба да къкри съвсем леко около 1 час.
През това време подгответе всички зеленчуци. Нарежете лука, моркова и чушките на ситно.
Чесънът не се бели, а само се разделят скилидките една от друга. Лютата чушка се пробожда на 2-3 места с върха на нож.
Щом е изминал 1 час откакто къкри бобът добавете всички нарязани зеленчуци, чесъна и лютата чушка. В олио запържете червения пипер. Добавете го към боба, посолете и оставете още 15 минути да къкри. Сложете подправките.
По желание може да поднесете чорбата с нещо месно - запечена наденица или запържен бекон.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 beast
10:18 13.05.2020
2 Бай Влад
Коментиран от #10
10:24 13.05.2020
3 Лора
Коментиран от #4, #9
10:30 13.05.2020
4 Да добавя
До коментар #3 от "Лора":
Не му трябва дори мръвка ,толкова е вкусен..!10:31 13.05.2020
5 Behemoth
10:32 13.05.2020
6 made in bg
Коментиран от #7
10:39 13.05.2020
7 ха ха
До коментар #6 от "made in bg":
Ако водата е като шуменската /директно от гьола/, подправки не му трябват. Тя си има всичко вътре.Коментиран от #8
10:53 13.05.2020
8 Ха ха ха ха ха ха
До коментар #7 от "ха ха":
🤣🤣🤣🤣🤣🤣И с русенската е така.
През ноща ,,светиш" в тъмното.
11:13 13.05.2020
9 Хермес
До коментар #3 от "Лора":
Искам да те опърдя лорче 😘Коментиран от #11
11:24 13.05.2020
10 Коmapak🆘️
До коментар #2 от "Бай Влад":
Това със запръжката е български специалитет. Мога да обясна защо е вредно, но никой няма да поиска да ме чуе. От 30г. съм спрял тази процедура при готвенето и стомаха ми се чувства доста добре. Боба е добре да се накисне във вода предварително. На слаб огън става по-продължително, но по-вкусно. Приятен апетит😊11:24 13.05.2020
11 Ти си достатъчно опърдян
До коментар #9 от "Хермес":
Че чак Бог го е ,,гнус,,от тебе...!11:39 13.05.2020
12 Меме
12:40 13.05.2020
13 Този коментар е премахнат от модератор.