Last news in Fakti

13 Май, 2020 10:05 10 679 13

Рецепта на деня: Боб чорба по манастирски

  • боб чорба-
  • супа-
  • какво да сготвя

Богата на зеленчуци

Рецепта на деня: Боб чорба по манастирски - 1
Снимка: Shutterstock

Рецептата за боб чорба по манастирски наистина идва от трапезата на манастирската кухня. Навремето монасите сами са отглеждали храната си, каквото си произведат, това ще сложат на масата си. Ето как да си приготвяли традиционната боб чорба.

Необходими продукти:

300 гр. бял боб

1 глава лук

2 глави чесън

2 моркова

2 пресни чушки

1 връзка пресен лук, сол

1 с.л. червен пипер

50 мл олио

1 връзка пресен джоджен

1 люта чушка.

Начин на приготвяне:

Бобът се измива добре и се накисва от предния ден в студена вода. Водата се изхвърля, измива се отново и се слага в тенджера или гърне. Налива се 2 л студена вода и се слага да заври. Щом водата с боба заври, температурата се намалява на минимум. Оставете боба да къкри съвсем леко около 1 час.

През това време подгответе всички зеленчуци. Нарежете лука, моркова и чушките на ситно.

Чесънът не се бели, а само се разделят скилидките една от друга. Лютата чушка се пробожда на 2-3 места с върха на нож.

Щом е изминал 1 час откакто къкри бобът добавете всички нарязани зеленчуци, чесъна и лютата чушка. В олио запържете червения пипер. Добавете го към боба, посолете и оставете още 15 минути да къкри. Сложете подправките.

По желание може да поднесете чорбата с нещо месно - запечена наденица или запържен бекон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 beast

    13 0 Отговор
    Еха супер ще се пробва !
  • 2 Бай Влад

    15 2 Отговор
    Аз го правя с червен боб и без запръжка. Като се запържи една гозба, по-скоро отива към манджа а не чорба. Но това си е мое мнение. Хубав ден.

    Коментиран от #10

  • 3 Лора

    14 2 Отговор
    Това е една прекрасна манджа ,само се изисква от човек ,малко по здраво стомахче...!

    Коментиран от #4, #9

  • 4 Да добавя

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лора":

    Не му трябва дори мръвка ,толкова е вкусен..!
  • 5 Behemoth

    14 1 Отговор
    Тоз боб е от бързо увиращия.,...явно!
  • 6 made in bg

    24 1 Отговор
    Традиционна боб чорба с канадски боб, френски лук, китайски чесън, гръцки моркови, турски чушлета и т.н. Само водата българска.

    Коментиран от #7

  • 7 ха ха

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "made in bg":

    Ако водата е като шуменската /директно от гьола/, подправки не му трябват. Тя си има всичко вътре.

    Коментиран от #8

  • 8 Ха ха ха ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    И с русенската е така.
    През ноща ,,светиш" в тъмното.
  • 9 Хермес

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Лора":

    Искам да те опърдя лорче 😘

    Коментиран от #11

  • 10 Коmapak🆘️

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Влад":

    Това със запръжката е български специалитет. Мога да обясна защо е вредно, но никой няма да поиска да ме чуе. От 30г. съм спрял тази процедура при готвенето и стомаха ми се чувства доста добре. Боба е добре да се накисне във вода предварително. На слаб огън става по-продължително, но по-вкусно. Приятен апетит😊
  • 11 Ти си достатъчно опърдян

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хермес":

    Че чак Бог го е ,,гнус,,от тебе...!
  • 12 Меме

    3 1 Отговор
    Аз също не запържвам. Червения пипер го смесвам със зехтин и така го слагам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.