ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Класически руски пирожки

С пълнеж от картофи

Публикувана: 31 Май, 2020 10:05
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2099
Рецепта на деня: Класически руски пирожки
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Вкусните руски пирожки могат да имат различни пълнежи – месо, зеленчуци, твърдо сварени яйца, картофи, зеле и дори плодове. Съчетанието на хляб и картофи е някак нетипично за българската кухня, но тези пирожки са толкова вкусни, че ще се харесат на всеки.

Необходими продукти:

За тестото

500 грама брашно

7 грама суха мая

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1 чаена чаша вода

2 с.л. олио

За плънката

300 грама картофи

1 глава лук

3 с.л. олио

черен пипер

За пържене

1/3 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

В голяма купа изсипете водата, която трябва да е топла, но не вряща, захарта, солта, 3-4 супени лъжици брашно и маята и разбърквате добре, след което оставете сместа на страни, за да се активира маята. Маята се е активирала, след като е удвоила или утроила обема си, пише supichka.bg.

Добавете към тази смес малко по малко останалото брашно, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намажете найлонова торбичка с олио и сложете тестото в нея, завържете я и оставете на топло, за да втаса тестото.

Докато тестото за пирожките втасва, пригответе плънката за тях. Измийте картофите и ги сварете. Обелете лука и го нарежете на ситно, след което го запържете в сгорещеното олио. Варените картофи обелете, намачкайте ги, най-добре с преса за картофи и добавете към тях запържения лук, както и ½ чаена лъжица сол и черния пипер. И разбъркайте.

От втасалото тесто оформете топки, всяка от които разточете на кръг. В едната половина сложете от сместа, след което захлупете и притиснете крайчетата силно, даже е добре леко да ги завиете, за да се залепят двата края и да не излезе плънката по време на пържене.

Пържите така оформените пирожки в сгорещената мазнина за около 2-3 минути от всяка страна, а след това поставяте готовите пирожки в чиния, в която предварително сте поставили домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 1 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Доктора
2 Отговор
Най голямата простотия е комбинацията хляб с картофи! Едно, че не се вързва да се съчетават тези 2 въглехидратни продукта, но и е супер вредно за здравето. Все едно да ядеш само захар и да си мислиш, че е ок. Изобщо не е добре. Натоварваш си храносмилателната и ендокринната системи и при често ядене на такива комбинации има риск за здравето ви и най-вече да получите диабет. Най-хубавите пирожки са с кайма, сирене, варено яйце, кисели краставички и пушено месо.

Оценка:
-6 +5

3
Този коментар е премахнат от модератор
Плънка
4 Отговор
Плънката с картофи е от украинската, белоруска и полска кухня.

Оценка:
-1 +2

Йозеф
5 Отговор
Не ме радват, личи наследството на сталинския гладомор, тесто с компир...

Коментиран от #9


Оценка:
-4 +4

6
Този коментар е премахнат от модератор
Да нямаш акъл, а да даваш такъв
7 Отговор
Много трудоемки са тез пирожки, след ,, безсънна,, нощ, дали ще станат,, качествени,,...! (От доктор Илучев...!)

Коментиран от #8


Оценка:
-1 +1

8
Този коментар е премахнат от модератор
9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
11
Този коментар е премахнат от модератор
инж технолог по хранене
12 Отговор
Руснаците на тези пирожки слагат и черен хайвер или смляна пушена сьомга.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров прогнозира в Анкара състоянието на валутните пазари.
Дните на долара като стандартна валута в международната търговия са преброени"

Още бисери
ТОП 5