Last news in Fakti

13 Септември, 2012 17:59 4 779 5

Нов вид маймуни открити в Африка

  • маймуна-
  • конго-
  • африка-
  • лесула

Нов вид маймуни са открити в Африка, съобщи Би Би Си. Това е вторият случай за последните 28 г. , твърдят учените.

Приматът е открит в Демократична република Конго, където е известна като „Лесула“ (lesula).

Природозащитници твърдят, че откритието подчертава необходимостта от защита на разнообразната дива природа на басейна на река Конго.

Първият досег на учените с новооткрития биологичен вид е, когато те се сблъскват с млада женска, затворена в клетка от училищен директор в гр. Опала.

"Когато започнахме разследване в района, ние знаехме, че територията не е била обект на много други проучвания преди това, но не очаквахме да се натъкнем на такава находка и ще открием изцяло нов биологичен вид.“ заяви д-р Джон Харт, ръководител на проекта.

В доклад на проучването са описани външните характерни белези на вида – дълга прошарено руса грива , бледо и обезкосмено лице и кремава вертикална ивица на носа. Генетичният анализ на вида сочи, че маймуните Лесула са членове на групата на маймуните от Стария свят.

Изследователите се опасяват, че новият вид може да е изчезващ и призовава Конго да се намеси преди загубите да станат окончателни. Биолози предполагат, че неизследваните гори в района могат да се окажат дом на много неизвестни до сега биологични видове.

„Това откритие може да е само първото от много други на територията на слабопознатите гори, намиращи се в централната част на Конго“ заяви антропологът Андрю Бърел от Нюйоркския университет, който също участва в проучването.

По последни данни от проведени изследвания в тези гори живеят Окапи, бонобо, слонове и още десет други видове или подвидове примати. Поради тази причина се обмисля идеята зоната да бъде защитена и обявена за Национален парк.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    До колкото разбирам , за хората в Конго видът съвсем не е нов.
  • 2 панел

    0 0 Отговор
    Този примат има много по-интелигентен вид от комшиите ми
  • 3 Spas

    0 0 Отговор
    Kato ya gledam taya maimuna,me pobivat trupki?
  • 4 сссс

    0 0 Отговор
    Изумителен факт за мен е, че цяла маймуна е успяла да се скрие до сега от цивилизования свят...
  • 5 Йордан Иванов

    0 0 Отговор
    Изглежда, ние хората сме най-неуспешния генетичен експеримент провеждан от извънземните през последните години на Земята...