Last news in Fakti

14 Юни, 2020 16:05 3 630 3

Рецепта за вечеря: Вoловани с пилешко

  • волован-
  • бутер тесто-
  • пилешко месо-
  • какво да сготвя

Ордьовър с пиле и зеленчуци

Рецепта за вечеря: Вoловани с пилешко - 1
Снимка: Shutterstock

Вижте тази рецепта на kulinarno.bg за солени кошнички от бутер тесто с вкусна плънка.

Необходими продукти:

1 пакет (375 г) бутер тесто

3 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета

чесън на вкус, фино нарязан

зехтин

масло

мащерка

див лук

магданоз

500 г пилешки бульон

1 пълна чаша бяло вино

2 малки моркова, едро нарязани

шепа печурки, едро нарязани

150 мл пълномаслена сметана

сол

2 кръгли формички за изрязване, едната около 2 см по-малка от другата

1 яйце, разбито

Начин на приготвяне:

Мариновайте нарязаното на кубчета пилешко в олио, захар и сол.

Разтопете тънка филийка масло в тиганче заедно с щедро количество зехтин. Изпържете фино нарязания чесън за няколко минути и прибавете пилешкото. Пържете, докато се получи кафява коричка. Овкусете със сол, мащерка, див лук и магданоз.

Изсипете целия бульон и повечето вино, оставете да кипне и веднага намалете огъня. След като покъкри 45 мин., прибавете нарязаните на кубчета моркови, а междувременно загрейте фурната до 200 градуса. След още 15 мин., прибавете гъбите и останалото вино.

Сега пригответе волованите, като развиете тестото върху суха повърхност, като корите трябва да образуват пласт с дебелина от около 0,5 см. Нарежете този пласт кори на 2 половинки.

Изрежете 2 дупки с по-малката формичка в едната половинка на листа, като оставите достатъчно място около всяка дупка. Ако използвате чаша, за да изрежете дупките, прокарайте нож по краищата, за да изрежете изцяло тестото. Имайте предвид, че ще използвате тестото, което остава извън дупките, но запазете и изрязаното тесто, като се стараете да не разваляте формата му.

Намажете неизрязаната част с вода. Повдигнете листа тесто с изрязаните дупки и го поставете върху неизрязания лист. Поставете по-голямата формичка за изрязване върху така слепените листа, така че малката дупка да се пада по средата на голямата формичка. Прокарайте нож по краищата на формичката. Този път ще използвате частта, която е вътре във формичката.

Ако ще правите повече воловани, повторете процедурата и с останалото тесто.

Сложете тестото върху незалепваща тавичка за печене, плюс запазените изрязани кръгчета от първия лист, защото те ще послужат за капачета, намажете всичко с разбито яйце и сложете във фурната за 15 - 20 мин. или до златисто-кафяво. Щом ги сложите във фурната, се върнете при пилешкото.

Огънят трябва да е слаб и задушеното да не кипи. Прибавете още няколко тънки резена масло и изсипете сметаната при месото. Разбъркайте бавно. Трябва да е постоянно на слаб огън, за да не стане сметаната на бучки. Овкусете с още малко мащерка, див лук и магданоз на вкус, след това дръжте на топло, докато тестото се изпече.

Извадете готовите тестени формички и сложете от пилешкото в средата им. Не се притеснявайте, ако са се надигнали - тежестта на плънката ще ги притисне надолу, а стените ще се запазят.

Поставете по едно от изпечените капачета върху всеки волован и поднесете.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 3 Отговор
    Взимаш една пица,увиваш гърдите на пиленце и хруп-хруп. Не се притеснявайте, ако са се надигнали. Намажете неизрязаната част с вода. ОВЛАЖНЕТЕ,А НЕ НАМАЖЕТЕ! С ВОДАТА НЕ СЕ МАЖЕ,ТЯ НЯМА КОНСИСТЕНЦИЯТА НА ОЛИОТО!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бутер тестото

    1 0 Отговор
    Ме отказа от рецептата, иначе другите съставки са ок...!