23 Юли, 2020 15:43 5 935 16

5 изненадващи факта за СССР

  • ссср-
  • изненадващи факти-
  • любопитно-
  • русия

Какво не знаем за историята на Съветския съюз

5 изненадващи факта за СССР - 1
Снимка: shutterstock

За историята на СССР се знае много. Тя е обект на голям брой изследвания и научни трудове. Това изобщо не е изненадващо. Съветският съюз, съществувал в периода между 1922 и 1991 г., оказва огромно влияние върху развитието на света, в който живеем. По тази причина, близо три десетилетия след разпадането на социалистическата държава, нейната съдба продължава да разпалва ожесточени дебати. Следващите редове са посветени на няколко малко известни и любопитни събития, свързани с историята на СССР.

Саможертва в името на бъдещите поколения

В разгара на Втората световна война и нахлуването на германската армия в СССР, жителите на Ленинград (днешен Санкт Петербург) преживяват истински кошмар. Градът е обсаден от нацистите, а местното население остава без храна. Разказите за случилото се по време на обсадата са повече от ужасяващи. Хората буквално започнали да ядат каквото им попадне, като има данни и за прояви на канибализъм. Загиват стотици хиляди цивилни. В целия този хаос екип ботаници, събрали най-голямата колекция от семена в света по това време, направили нещо невероятно. Те се заключили в сградата на института, в който работели, с идеята да предпазят семената от германските войници и гладуващите хора. И успели. Повечето учени умрели от глад, но не докоснали семената, тъй като смятали, че те ще са от голямо значение за бъдещето на Съветския съюз.

Маршал Жуков и прозрачната „Кока-Кола“

Маршал Георгий Жуков едва ли има нужда от представяне. Именно той ръководи защитата на Ленинград по време на Втората световна война и изиграва ключова роля в разгрома на Нацистка Германия. Малко известен факт за него е, че е бил голям почитател на „Кока-Кола“. Жуков опитал газираната напитка за пръв път в Берлин, когато се срещнал с върховния главнокомандващ на американските войски в Европа Дуайт Айзенхауер. Той се пристрастил към „Кока-Кола“, но по идеологически причини не можел да си позволи неволно да рекламира един от най-известните продукти на „гнилия Запад“. Затова предложил на компанията да произведе нов вид напитка – прозрачна на цвят и с червена звезда на опаковката. Изненадващо или не, една от фабриките в Европа започнала да произвежда подобна „Кока-Кола“ в ограничени количества. Тя, обаче, не предизвикала сериозен интерес и до масово производство така и не се стигнало.

Михаил Горбачов е автор на албум с романтични песни

Повечето хора свързват името на първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов с т. нар. „перестройка“ и разпадането на Съветския съюз. Но знаете ли, че освен политик, той е и музикант? Горбачов е автор на музикален албум, в който пее романтични песни, любими на жена му Раиса, починала през 1999 г. Въпросният албум беше продаден на търг през 2009 г. за сумата от 164 000 долара. Средствата, получени от продажбата му, бяха дарени на благотворителната фондация, създадена на името на съпругата на Горбачов. Любопитна подробност е, че политикът изпя една от песните в албума по време на провелия се търг.

Гледали ли сте съветската версия на „Хобит“?

Публикуваният през 1937 г. роман „Хобит“ на Джон Толкин едва ли има нужда от представяне. Обичаната от малки и големи книга беше екранизирана от режисьора Питър Джаксън, който засне трилогия, излязла по кината между 2012 и 2014 г. Но знаете ли, че близо три десетилетия по-рано СССР прави своя екранизация на произведението? Творбата е заснета през 1985 г. и се казва „Приказното пътешествие на господин Билбо Бегинс, Хобит“. Главните роли били поверени на актьори от Държавния балет и Операта в Ленинград.

Най-дълбоката дупка, изкопавана някога

През 50-те и 60-те години на миналия век надпреварата между САЩ и СССР е в разгара си. Двете държави полагат огромни усилия в разработването на космическите си програми, но в същото време се състезават и за… изкопаването на най-дълбоката дупка. Надпреварата е спечелена от Съветския съюз. И до днес най-дълбоката дупка е т. нар. Колски сондаж. Тя достига дълбочина от 12 262 м. и разкрива много подробности за ранните години на нашата планета. Колският сондаж стои в основата на легенда, според която изследователите спуснали в нея микрофон, след като се натъкнали на огромна кухина. Тогава те чули писъците на мъчещи се хора, което ги навело на мисълта, че са достигнали Ада.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хобити бол там

    13 4 Отговор
    Те се различават от целия свят ,не копират ,единствено музиката може би,но пък другите народи също не искат да приличат на тях,индивидуалисти и корав народ ,иначе Хитлер щеше да ги ,,натръшка,,с една дума вярна статия,огромна страна ,огромна история ,но не е трудна за запомняне ,като нашата си има хронология....!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реално

    40 4 Отговор
    Франция пада под фашизма по-бързо отколкото рота руснаци защитават един дом в Ленинград--дом Павлова...Това трябва да ви говори много за руснаците.По време на блокадата умира сержанта който разпределя хляба за цивилното население-умира от глад...-замислете се каква воля е това...

    Коментиран от #7

  • 7 Мдааа

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Реално":

    В средата на септември 1942 г. части на 6-та немска армия проникват в центъра на Сталинград. Яростни схватки се водят за всяка сграда, която може да стане препятствие по пътя на немците към Волга.

    На 17 септември старши лейтенант Яков Павлов получава заповед да се укрепи в четириетажна жилищна сграда на площад "9-ти януари" в самия център на града, отбивайки оттук атаките на Вермахта. Това място се превръща в знаменитата "Къща на Павлов" – крепост, в която 31 бойци на Червената армия в продължение на два месеца отблъскват вражеските атаки.......

    31 руснаци срещу Вермахта.
  • 8 Ххх

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Модестерчето":

    Абе те предполагам там различни дават дежурства, но днес злобарят е на смяна. Търка за щяло и нещяло. И аз много пъти съм му сърбал попарата, много пъти ми е налагало / ла и забрана за публикуване на коментари.
  • 9 Два месеца

    2 2 Отговор
    900 дни ли са....?!(Някои хора не ....искат да си спомнят ,,хора ,и събития а някой нарочно им ги натрапва,...тъкмо си забравил..!)
  • 10 Ххх

    10 2 Отговор
    Някой да намери записа от колския сондаж и да вземе да го пусне в мрежата. Да знае Кратун къде отиват такива като него.
  • 11 В Черногорово отиват

    1 1 Отговор
    В тухларницата а Сибир вече служи за отдих на ,,мечките,,...!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Будалай Хан

    5 10 Отговор
    То голяма работа ,то голям СССъР....
    Много ни дреме ...
  • 14 Представете си само

    4 3 Отговор
    ако СССР се възстанови, с колко ще забогатеят фабриките за памперси, от уакали се либерал-демократи, реваншисти, консерватори и реститутки
  • 15 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Това с "най-дълбоката дупка" ми хареса +
  • 16 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "плевен":

    Да, любопитната подробност е, че тъкмо се е провалил с отбраната на Киевския военен окръг, който е превзет от нацистите благодарение на палячото Жуков и не твоите мъдри указания. Сталин изпраща Жуков в Ленинград. Жуков пише как стъпил в Ленинград като герой, удрял по масата и заплашвал, защото маршалите на СССР, които ръководели отбраната, искали да взривят града. Жуков е военен. Маршалите на СССР са висшестоящи. Всеки опит на проскубаното пале Жуков да удари по масата би свършил със заповед към охраната да арестуват жалкото генералче и да го изпратят на военен съд. Да не говорим, че висшестоящите не се съветват с нисшестоящи, те им връчват заповеди. Писмени заповеди. Жуков е такъв палячо, че неговите "Спомени и размишления" трябва да се четат пред публика като вицове и анекдоти...