Last news in Fakti

4 Август, 2020 10:05, обновена 8 Юли, 2022 12:21 6 187 0

Рецепта на деня: Триъгълни банички

  • триъгълни-
  • банички-
  • баница-
  • тестени изделия-
  • какво да сготвя

Хрупкави и апетитни

Рецепта на деня: Триъгълни банички - 1
Снимкa: Shutterstock

Баницата присъства на българската трапеза под всякакви разновидности и по всякакви поводи. Ето един от вариантите да приготвите това любимо печиво.

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

3 яйца

250 гр. сирене

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 пакетче бакпулвер

50 мл олио

50 гр. масло

Начин на приготвяне:

Първо се приготвя плънката. В купа се разбиват две яйца и един белтък. Прибавя се натрошеното сирене и киселото мляко, в което е разбъркан бакпулверът, пише gotvach.bg. Всичко се разбърква, за да се смесят добре продуктите. Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото.

Взема се една кора, намазва се леко с мазнина с помощта на четка и се слага върху нея втора кора. Тя също се намаслява. Корите се прегъват на две по дължина така, че да се получи дълга и тясна лента.

Намазва се отново леко с мазнина. С лъжица се гребва от плънката и се разпределя върху получената лента.

Баничките се оформят, като се хваща единият от долните ъгли и се прегъне кората по диагонал. След това се захваща другият получен ъгъл и се прегъва по дължината на лентата.

Действието се повтаря докато се прегъне цялата кора. Ако остане малка част от кората, тя се подпъхва в образуваният джоб, получен при нагъването. Баничките се подреждат в тава покрита с хартия за печене.

Намазват се с разбития останал жълтък и се слагат да се пекат във фурна загрята на 190 градуса, докато получат хубав златист загар.

След като се извадят от фурната се напръскват леко с вода и се покриват за кратко с чиста памучна кърпа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА