ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Домашна торта "Добуш"

С карамел

Публикувана: 8 Август, 2020 10:05
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3327
Рецепта на деня: Домашна торта
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Необходими продукти:

За блатовете:

130 г брашно

1 щип. сол

7 яйца

200 г захар

За крема:

220 г шоколад

50 мл. вода

3 яйца

200 г захар

220 г масло

1 ч.л. ванилия

За карамела:

150 г захар

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвят блатовете за тортата. За целта брашното (130 г) се смесва със солта (1 щип.) и се пресява няколко пъти, пише 1001recepti.com.

Яйцата (7 бр) се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг в отделна купа, а жълтъците се разбиват до побеляване, заедно със захарта (200 г).

Брашното се добавя постепенно към жълтъчната смес, като се бърка с шпатула внимателно. След това се прибавят разбитите на сняг белтъци и отново се разбърква с шпатула, за да не се загуби обемът на белтъците.

Получената рядка смес за блатовете се разделя на 6 или 8 равни части. те се изпичат поотделно в тавичка с диаметър 18-20 сантиметра. Може да се използва хартия за печене, като се очертаят еднакви по размер кръгове, в които да се разпредели сместа и да се изпекат блатове с желания диаметър.

След като блатовете се изпекат, се оставят да изстинат. През това време се приготвя кремът.

Твърдият шоколад (220 г) се начупва на парченца и се смесва с водата (50 мл.). Поставя се в купа и се стопява на водна баня. След това при непрекъснато бъркане и на тих огън се добавят предварително разбитите до гъста смес яйца (3 бр), захар (200 г) и ванилия (1 ч.л.). Бърка се с шпатула, за да не се загуби обемът на сместа.

Накрая се прибавя маслото (220 г) на малки кубчета, докато се разтопи напълно. Кремът се разбърква старателно.

В подходящ съд започва реденето на тортата. Поставя се блат, намазва се обилно с крем, следва отново блат и ред крем. Това се прави до изчерпване на количествата, като тортата се завършва с блат. Притиска се леко.

Накрая се приготвя карамелът. За целта захарта (150 г) се разтопява на тих огън в тенджерка и щом се получи еднороден карамел, с него бързо се залива тортата, преди да се е втвърдил.

Тортата се разрязва на парчета и се сервира. По желание се декорира с готови захарни фигурки.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
габровец от варна
1 Отговор
Венке в сексстатиите си ненадмината. Тука не се напиняй.

Оценка:
-2 +3

Лора
2 Отговор
Доста трудоемка торта, ако почерпи някой млад и красив сладкар, ок,...! (Грозните и стари жини с оважении, не ги обиждат, странвн свят....!)

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +2

Тулуп
3 Отговор
Искам рецептата на Бойкова торта ''Захер".

Оценка:
-0 +0

4
Този коментар е премахнат от модератор
Юлиана
5 Отговор
Аз не съм професионален сладкар, но преди години си поиграх с шоколад. Винаги когато го растапяте на водна баня да е в абсолютно сух съд, там където попадне и капка вода се пресича. Говоря за твърдия шоколад. Може да добавите животинска сметана, но не и вода. Относно карамелас с който ще поливате от горе, когато се карамелизира захарта добавете поне 50-70 гр. предварително загрята в отделен съд животинска сметана 20 или 33% и бъркатеусилено защото кипи. Така правите карамелен соус с който като полеете и сложите в хладилника няма да си изпочупите зъбите. А тази торта може да стане и с 5 яйца не с 7. Успех за тези дето ще пробват!

Оценка:
-0 +1

Ало
6 Отговор
Юлиана много правилно пише.Браво!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Джон Макенроу
Легендата на американския тенис коментира отпадането на Григор Димитров от Уимбълдън.
Бейби Фед, Мини Фед… какъвто и да е, не е достатъчно само да се обличаш и да подражаваш на Федерер..."

Още бисери