8 Август, 2020 10:05 5 324 6

Рецепта на деня: Домашна торта "Добуш"

  • торта-
  • добуш-
  • карамел-
  • какво да сготвя

С карамел

Рецепта на деня: Домашна торта "Добуш" - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

За блатовете:

130 г брашно

1 щип. сол

7 яйца

200 г захар

За крема:

220 г шоколад

50 мл. вода

3 яйца

200 г захар

220 г масло

1 ч.л. ванилия

За карамела:

150 г захар

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвят блатовете за тортата. За целта брашното (130 г) се смесва със солта (1 щип.) и се пресява няколко пъти, пише 1001recepti.com.

Яйцата (7 бр) се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг в отделна купа, а жълтъците се разбиват до побеляване, заедно със захарта (200 г).

Брашното се добавя постепенно към жълтъчната смес, като се бърка с шпатула внимателно. След това се прибавят разбитите на сняг белтъци и отново се разбърква с шпатула, за да не се загуби обемът на белтъците.

Получената рядка смес за блатовете се разделя на 6 или 8 равни части. те се изпичат поотделно в тавичка с диаметър 18-20 сантиметра. Може да се използва хартия за печене, като се очертаят еднакви по размер кръгове, в които да се разпредели сместа и да се изпекат блатове с желания диаметър.

След като блатовете се изпекат, се оставят да изстинат. През това време се приготвя кремът.

Твърдият шоколад (220 г) се начупва на парченца и се смесва с водата (50 мл.). Поставя се в купа и се стопява на водна баня. След това при непрекъснато бъркане и на тих огън се добавят предварително разбитите до гъста смес яйца (3 бр), захар (200 г) и ванилия (1 ч.л.). Бърка се с шпатула, за да не се загуби обемът на сместа.

Накрая се прибавя маслото (220 г) на малки кубчета, докато се разтопи напълно. Кремът се разбърква старателно.

В подходящ съд започва реденето на тортата. Поставя се блат, намазва се обилно с крем, следва отново блат и ред крем. Това се прави до изчерпване на количествата, като тортата се завършва с блат. Притиска се леко.

Накрая се приготвя карамелът. За целта захарта (150 г) се разтопява на тих огън в тенджерка и щом се получи еднороден карамел, с него бързо се залива тортата, преди да се е втвърдил.

Тортата се разрязва на парчета и се сервира. По желание се декорира с готови захарни фигурки.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    3 2 Отговор
    Венке в сексстатиите си ненадмината. Тука не се напиняй.
  • 2 Лора

    2 1 Отговор
    Доста трудоемка торта, ако почерпи някой млад и красив сладкар, ок,...! (Грозните и стари жини с оважении, не ги обиждат, странвн свят....!)

    Коментиран от #4

  • 3 Тулуп

    0 0 Отговор
    Искам рецептата на Бойкова торта ''Захер".
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Юлиана

    1 0 Отговор
    Аз не съм професионален сладкар, но преди години си поиграх с шоколад. Винаги когато го растапяте на водна баня да е в абсолютно сух съд, там където попадне и капка вода се пресича. Говоря за твърдия шоколад. Може да добавите животинска сметана, но не и вода. Относно карамелас с който ще поливате от горе, когато се карамелизира захарта добавете поне 50-70 гр. предварително загрята в отделен съд животинска сметана 20 или 33% и бъркатеусилено защото кипи. Така правите карамелен соус с който като полеете и сложите в хладилника няма да си изпочупите зъбите. А тази торта може да стане и с 5 яйца не с 7. Успех за тези дето ще пробват!
  • 6 Ало

    0 0 Отговор
    Юлиана много правилно пише.Браво!