15 Август, 2024 10:05 10 963 4

Рецепта на деня: Питка за Голяма Богородица

  • питка-
  • погача-
  • богородица-
  • обреден хляб-
  • какво да сготвя

Разкошна празнична погача

Рецепта на деня: Питка за Голяма Богородица - 1
Снимка: БГНЕС

Необходими продукти:

  • 800 гр. брашно;
  • 30 гр. мая;
  • 1 ч.ч. прясно мляко;
  • 1 ч.ч. хладка вода;
  • 1 с.л. сол;
  • 3 с.л. захар;
  • 4 с.л. олио;
  • 3 белтъка;
  • 1 жълтък - за намазване;
  • семена - за поръсване;
  • олио - за намазване;
  • масло - за намазване.

Начин на приготвяне:

В 100 мл хладка вода се натрошава маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и оставяте да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяте прясно мляко, да не е е студено, останалата вода, сол, още 2 с.л. захар, олио и яйцата, като се отделя 1 жълтък за намазване отгоре.

Замесва се средно меко тесто и оставяте 40 минути да втаса покрито с фолио. От тестото се отделят 12 равни части и оформяте топчета, които се нареждат по края на тавата върху хартия за печене.

Отделя се едно топче за средата с големина на ябълка. Останалото тесто се разделя на 3 равни части и едно малко парче тесто за топченца.

Разточват се кръгли кори, всяка се намазва с олио, нареждат се една върху друга и нарязвате на 6 триъгълника с разрез през средата. Връхчето се промушва през разреза два пъти, а в широката част краищата се подгъват отдолу. Нареждат се край топчето в средата.

Отделеният жълтък се разбърква с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио и с четка се намазва питката.

Оформят се 6 топчета и овалвате в микс от семена. В средата на всяко листенце в разреза се поставя по едно топче и поръсвате средата със сусам.

Печете в загрята фурна 170 градуса за 55 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да запазим хубав цвят. Изважда се върху решетка да се охлади и намазвате с масло за разкош.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карън

    3 3 Отговор
    Най-важното...подредбата на тестото....не сте я описали ясно.
  • 2 Хан Ауспух

    0 6 Отговор
    тъпия!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Разкош

    1 0 Отговор
    Ле-ле, къде е разкоша, има ужасен вид, топчета л.йна, ужас. Критерии разни, вкус също.