30 Август, 2020 16:05 9 966 10

Рецепта за вечеря: Мързелив пай с кайма

  • пай-
  • кайма-
  • лаваш-
  • сулгуни-
  • какво да сготвя

Приготвен с арменски лаваш и грузинско сирене

Рецепта за вечеря: Мързелив пай с кайма - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

700 гр. кайма
3 глави лук
2 листа арменски лаваш

200 гр. сирене сулгуни 
сол, черен пипер и червен пипер
свежи подправки (по желание)

1 ч. л. сушен босилек
0,5-1 ч. л. сушен чесън
щипка кориандър

За заливката: 

300 гр. заквасена сметана
4 яйца
сол и черен пипер 

Начин на приготвяне:

Смесете каймата с подправките - сушен босилек, червен пипер, сушен чесън и кориандър. И разбира се - сол и черен пипер.

Нарежете лука на ситно и добавете към каймата. Омесете всичко много добре. Настържете грузинското сирене на едрата част на рендето.

За да приготвите заливката, смесете яйцата със сметаната. Добавете сол, черен пипер и разбъркайте до получаване на хомогенна маса. 

Разпределете половината от каймата на тънък слой върху половината от единия лист лаваш, а другата половина (по същия начин) - върху другия.

Сиренето разделете на три части. С 1/3 от него поръсете част от каймата. Направете същото и с втория лист лаваш.

Застелете тавата с пергаментна хартия (трябва да покриете и стените) и наредете листовете лаваш един върху друг. Отгоре залейте със заливката и поръсете с останалото сирене. 

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна в продължение на час. 

По желание поръсете готовия пай със свежи подправки. 


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    6 1 Отговор
    Ако е МЪРЗЕЛИВ пай......

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ще стане вкусно госпожо МАРИНОВА
  • 3 въпросче

    2 3 Отговор
    Каква е каймата? Свинска ли е,телешка,пилешка,бича,козя,овча,каква е?
  • 4 hjjjhgj

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това":

    Бах мързела...
  • 5 на село

    3 0 Отговор
    Мързелив пай с кайма,нещо като депутат с кафе сутрин. Или ТКП.
  • 6 И къде

    9 0 Отговор
    ще търси човек лаваш , та и сирене "сулгуни" ? И това ми било мързелив пай ?
  • 7 Порно

    7 2 Отговор
    Много смотано обяснено и написано!
  • 8 Плюскай лилафке

    2 1 Отговор
    Белким, да помислиш, че си арменска, а в крайна сметка си едно голямо,, Нищо,,...!
  • 9 Арменски

    3 2 Отговор
    тестени дебели кори, грузинско саламурено сирене и..........излишно губене на време да ги открием , ако изобщо ! Едни кюфтета със наше сирене или до златисто изпечена баница с кайма , са далеч по - бърза и вкусна алтернатива със същите продукти !
  • 10 Не разбрах

    2 0 Отговор
    Защо каймата се разпределя върху половината лист лаваш, какво става с другата половинка?