4 Септември, 2020 10:05 20 401 18

Рецепта на деня: Гюзлеми

  • гюзлеми-
  • баница-
  • турция-
  • какво да сготвя

Турско изкушение

Рецепта на деня: Гюзлеми - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

200 мл. хладка вода

1 равна чаена лъжичка суха мая или 5 гр. свежа мая

щипка захар

2 щипки сол

20 гр. краве масло

30 мл. олио

200 гр. сирене

около 300-350 гр. брашно

Начин на приготвяне:

В хладката вода прибавяте маята и захарта. Разбърквате и оставяте маята да шупне. Към активираната мая добавяте солта и постепенно от брашно като бъркате. Щом сместа се сгъсти достатъчно да се отделя от стените, доизмесвате на ръка. Трябва да получите гладко нелепнещо, меко тесто, което оставяте за 10 минути покрито да почива.

Тестото разделяте на 8 приблизително равни части. Оформяте на топчета, които разточвате възможно най-тънко на кори. Всяка кора се поръсва с натрошено сирене и се сгъва като плик да се оформи квадратна баничка, като краищата се застъпват. Минавате леко от към сгънатата страна с точилката да прилепнат краищата. Подмазвате тиган с незалепващо покритие с олио и загрявате добре. И печете от двете страни до готовност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лора

    21 6 Отговор
    От тез никой не може да ме откаже...!
  • 2 Много ги обичам вместо хляб

    18 4 Отговор
    С една свинска пържола и една салата и си супер!
  • 3 Валя

    10 18 Отговор
    Първо на първо се казват Гизлимета. Второ на второ изобщо не се правят така и се пекат на сач. Отидете в Любимец, там ще ви покажат!

    Коментиран от #7

  • 4 Анонимен

    15 2 Отговор
    Гйозлеме - Gözleme. Стават и с плънка от варени картофи.
  • 5 Лост

    19 5 Отговор
    Не знаех, че тигана се подмазва. Винаги съм мислел, че се намазва. Но в последно време навсякъде пише, че цял живот всичко сме правили грешно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Прозта си като галош

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Валя":

    Любимес, въй....!
  • 8 рецепта на деня

    11 6 Отговор
    с така посочен грамаж
    суха мая или жива мая
    рецептата Ви е ...!?!

    посоченото количество суха мая
    да уточним
    1 чаена лъжица суха мая е
    5 грама
    или количеството за жива мая е
    15 грама жива мая!- по принцип точно
    за тази рецепта е 1 пакетче турска суха мая
    което е 7 грама или 21 грама жива мая

    относно захарта е 1 кафена лъжица захар,
    а солта е според сиренето 1 кафена лъжица до две

    Предполага се че някой би се опитал да направи
    посочената от Вас рецепта иначе каква е целта на
    публикацията!?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лост

    6 1 Отговор
    Силата на Венелина е с други статии не в готвенето. Това е само бонус към заплатата.
  • 11 Димов

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    И аз не съм им фен, ама имат хубави манджи. А да се говори така за храна, каквато и да е тя, е грехота.
  • 12 8 коментар

    2 2 Отговор
    Също,, кърти,....!
  • 13 Галя петрова

    9 4 Отговор
    Гюзлемите се правят със следните продукт и ,брашно,вода сода бикарбонат и малко сол ,след това серазточва тестото на тънка кора като за баница ,маже със разтопена Св. Мас поръсва се със. Сирене и се прегъва на плик,пече във тиган със съвсем малко мас
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Милена

    8 4 Отговор
    Баба ни от Странджа ни правеше тази вкусотия, като я печеше на печката. В Странджа се нарича "Роговачка" и не се счита за турско ядене.
  • 16 Мари

    3 1 Отговор
    Свекърва ми им викаше кръстатки.Много вкусни бяха.Една част печеше на печката и сиропираше леко.Аз лично ги обичах пържени.За жалост не остави рецептата така че ще пробвам тази.Знам че е наследена от северна Добруджа днешна Румъния
  • 17 Ел Греко

    9 8 Отговор
    Не са турски а са гръцки гръцки са и не са гьозлемета, а са гьозлемекис, също както рахатис локумис, баклавакис, шамфъстъкис, шербетис, пилафис, дюнеракис, айрянис, йогуртис и всички ястия които мислите за турски са откраднати от нас великите гърци.
  • 18 Велик Българин

    4 1 Отговор
    Великите гърци,ха ха....Вие сте карали много повече от траките демек от българите.Ваша е само боята която сте донесли от Африка