7 Септември, 2020 10:05 4 940 4

Рецепта на деня: Печен чесън

  • печен-
  • чесън-
  • на фурна-
  • какво да сготвя

Печеният чесън сладни и ще се хареса на всеки

Рецепта на деня: Печен чесън - 1
Снимка: Shutterstock

Подходящ е практически за всичко – може да се маже на филийка, да се добави в дресинг, да се включи към песто, да се стрие и да се овкуси с различни подправки, превръщайки се в апетитен пастет за мазане, зеленчукови сосове, може да замени пресния чесън в някои рецепти, да се слага в супи и запеканки... Наистина има много и все вкусни приложения, пише kulinar.bg.

Ако имате няколко поизостанали глави стар чесън, то няма какво повече да се чудите – просто го опечете. Само след малко ще ви кажем как точно.

Това, естествено, не означава, че не можете да печете и пресни глави (такива, които не са престояли на балкона седмици), те също стават вкусни. Няма начин да прекалите – опечете си колкото глави искате и просто няма начин да не им намерите приложение.

Тъй като чесънът трябва да стане напълно мек, това значи, че трябва да се пече поне 45 минути. И все пак времето за достигане на тази степен зависи от сорта и възрастта на самите глави чесън. На 40-тата минута можете да проверите и оттам натам просто следете степента на готовност. Трябва да е достатъчно мек, за да може да се маже лесно.

Печеният чесън сладни и ще се хареса на всеки, дори на тези, които не са чак такива фенове на чесъна, като цяло.

Начин на приготвяне:

Обелете всички люспи, които се отделят лесно, но все пак главата чесъна трябва да остане цяла, тоест недейте да белите всяка скилидка отделно.

Отрежете върха на главата, за да се покажат самите скилидки.

Полейте с няколко лъжици зехтин откъм отрязаната част, поръсете със сол и пипер по желание (или в зависимост дали ще го включвате в друго ястие) и увийте във фолио всяка глава чесън.

Печете директно на решетката на фурната за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 200 С.

Печеният чесън може да се сложи в хладилника за 2 седмици, а дори може да се замрази за 3 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожо МАРИНОВА ОБИЧАМ ТЕ като ЧОВЕК И ЖУРНАЛИСТ
  • 2 Помията

    2 2 Отговор
    Е изостанал чесън няма да е, като изостанали ,, хора,, ше пробвам...!
  • 3 Лорче

    4 2 Отговор
    А нечесън обичаш ли ?
  • 4 Няма смисъл да, се бъркам във вашата

    1 1 Отговор
    ,, Чудна компания,, толкова баби ви,, чешат,,,,, краставите,, и още нещо.....! Сварен чесън е най добре..!