Необходими продукти:
нахут - 350 г суров
праз лук - 2 - 3 стръка
зехтин - 4 с.л. или олио
моркови - 2 бр.
чесън - 3 скилидки
чушки - 2 бр.
домати - 1 ч.ч. смлени
лют червен пипер - 1 щипка
куркума - 1 ч.л.
джинджифил - 1 ч.л. смлян
кориандър - 1/2 ч.л. смлян
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нахутът се накисва във вода от предната вечер. Сменя се водата и се слага да ври поне час и половина.
През това време се подготвят зеленчуците. Праз лукът и морковите се почистват и режат на кръгчета. Почистеният чесън се реже на ситно.
Зеленчуците се слагат в тиган и се задушават с малко мазнина и вода. След като се задушат, се прибавят чушките, почистени и нарязани на дребно. Като омекнат и те, се прибавят доматите. Ако не разполагате със пресни, спокойно могат да се използват такива от консерва.
Идва ред на подправките - сол, лют червен пипер, куркума, джинджифил, кориандър, черен пипер. Ястието се разбърква се и прибавя към нахута.
Ако водата на нахута е много, предварително се отсипва от нея, а ако е малко - се долива топла вода до желаната гъстота.
Яхнията се вари още 10-15 мин.
Сервира се поръсена с пресен магданоз.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГРАД КОЗЛОДУЙ
16:46 06.10.2020