Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 09:14 7 348 4

Вижте кои светци почитаме и кой има имен ден днес

  • имен ден-
  • празник-
  • злата мъгленска-
  • свети лука

Злата Мъгленска и св. Лука

Вижте кои светци почитаме и кой има имен ден днес - 1
Снимка: Shutterstock

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско, пише "Блиц".

Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта ѝ на тази дата всяка година. На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

На този ден Църквата празнува и деня на Свети Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Свети Лука бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Родил се в сирийския град Антиохия, където решил да отдаде живота си в служба на Господ след срещата си със св. Павел. Преди това Лука се занимавал с лечителство и славата му на лекар се носела надалеч. Около 50 г. обаче, той изоставил тази дейност и заедно със св. Павел тръгнал да прославя Христос. Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос. Смятан е за покровител на всички художници, ето защо 18 октомври се чества и като техен празник.

Днес имен ден празнуват: Злата, Златка, Златан, Злати, Златко, Златимир, Златин, Златина, Златица, Златомир, Лука, Лукан.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    9 0 Отговор
    Честит Имен ден на моят внук и сват

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Типипно

    0 2 Отговор
    за невежите, е да се занимават с какви ли не глупости, нищо положително или производително не са допринесли за човечеството, на всичко от горе имат манията да се възхваляват за простотата си