26 Октомври, 2020 18:10 10 955 16

Откриха пряката връзка на Сфинкса в Египет с Космоса

  • сфинкс-
  • гиза-
  • космос-
  • връзка-
  • древни египтяни

Разположена на западния бряг на река Нил в Гиза, гтатуята е изправена пред изгряващото слънце

Откриха пряката връзка на Сфинкса в Египет с Космоса - 1
Снимка: shutterstock

В Египет археолози са решили да докажат, че известният Голям сфинкс в Гиза не е построен на случаен принцип, а в строга ориентация с траекторията на движение на Слънцето. Екипът, воден от д-р Захи Хавас, е направил снимки по време на пролетното равноденствие, доказващи, по негово мнение, тази теория, пише в. "Российской газеты".

Кратко съобщение за това малко, но важно проучване, бе публикувано от египетското министерство на антиките. Междудругото, известният египтолог Заха Хавас е оглавявал известно време ведомството.

Големият сфинкс, разположен на западния бряг на Нил в Гиза, е обърнат към изгряващото слънце. Въпреки това, общоприетата теория е, че в древни времена архитект случайно е попаднал на огромна варовикова скала и е издълбал от нея изображение на зооморфно същество - лъв с човешко лице, лежащ на пясъка, в чертите на който някои разпознават фараона Хефрен.

Хавас и екипът му са поставили камерата на изток по такъв начин, че обективът да е обърнат към лицето на Сфинкса. Заснемането е извършено в дните на пролетното равноденствие, тоест когато нощта е равна на деня - 21 и 22 март. Подобен астрономически феномен се наблюдава и през есента, 21 и 22 септември.

Камерата е запечатала залеза на Слънцето непосредствено над дясното рамо на сфинкса, вписвайки се в нещо като прорез с правилна геометрична форма. Хавас смята, че този прорез е важна астрономическа и религиозна отметка. Според него има още едно астрономическо явление, което доказва още по-ясно, че Сфинксът не е изграден случайно.

То може да се наблюдава на 21-22 юни, когато Слънцето по права линия застава точно между пирамидите на Хеопс и Хефрен. Става въпрос за явление, известно като слънцестоене. Впрочем, през 2018 г. в Journal of Ancient Egyptian Architecture е публикувано изследване на инженера Глен Деш, който твърди, че подреждането на Слънцето между пирамидите в дните на слънцестоенето е почти перфектно.

В дадения случай Захи Хавас е заявил, че „явлението“, записано от камерата, е доказателство за това, че теорията за случайното построяване на Сфинкса е грешна. Според неговото мнение, залезът на Слънцето между пирамидите на Хеопс и Хафрен е имал свещено значение, особено когато се има предвид, че в Древен Египет е съществувал култ към Ра - бога на Слънцето.

Това показва, че древните египтяни може наистина да са имали религиозна причина за създаването на Сфинкса, а това предполага астрономическа връзка между Слънцето и този паметник.

Смята се, че Сфинксът в Гиза е построен преди около 4500 години. Предполага се, че е създаден за фараона Хефрен, който е син на фараона Хеопс. Доктор Хавас е добавил, че теорията за съществуването на астрономическа връзка между Сфинкса и Слънцето потвърждава предположението за огромното научно превъзходство на древните египтяни над другите народи от този период от време.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е ПА ТОВА СА ПЪЛНИ

    14 36 Отговор
    ГЛУПОСТИ И ФАНТАСМАГОРИЙ. ..НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА НАУЧНАТА ФАНТАСТИКА. ..ПОЖЕЛАВАМЕ УСПЕХ!!!

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Мим33

    25 3 Отговор
    Да ,ама ние българите по това време сме открили ралото ,хомота....и оковите....,които и до сега се прилагат.... !!!

    Коментиран от #13

  • 3 Нежна

    6 4 Отговор
    Който се интересува сериозно от темата за Египет, д аизгледа това видео. Нищо общо с общите приказки в тази статия:

  • 4 Болшевик

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Е ПА ТОВА СА ПЪЛНИ":

    Прав си! Свинкса е ориентиран към Москва а болшевиките му пазят сянка.
  • 5 9ддс84

    19 4 Отговор
    Само като прочетох, че "архитект" е изваял статуя и ми стана ясно, какъв е умственият капацитет на тоя, дето е писал, редактитрал и публикувал статията.
  • 6 Мариус Педерсен

    4 2 Отговор
    А пък на мен свинктера ми е ляво ориентиран
  • 7 Счупи тъпомера

    5 0 Отговор
    Фантасмагорий, братовчед на Клавдий ли е? Хайде да се научиш да пишеш правилно, тогава да се изказваш.
  • 8 АНОНИМЕН

    13 3 Отговор
    Не омаловажам това, което по река Нил!
    По нашите земи също е имало цивилизация! Златото във Варненския некропол е най-старото обработено злато на територията на Европа! Некропола е отпреди 6-7 000 години! И не е "вносно"!
  • 9 111

    9 1 Отговор
    Кога ще открият връзката на древен Египет с Илюминатите?
  • 10 Северно недоностче

    7 1 Отговор
    Туй нЯщо гледа към Македония..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 плевен

    2 1 Отговор
    Д-р Захи Хавас е над 70-те си години. Можем да му простим старческата и интелектуална немощ. Направи много за популяризирането на древноегипетската култура и за връщането на някои от откраднатите от Запада артефакти.
  • 15 Дстрефгф

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Е ПА ТОВА СА ПЪЛНИ":

    Ей, шшш, алооо, не намесвай в този филм и ФантасмагориЙ! Това е честен римски гражданин, който няма нищо общо с тези камънаци в Египет.
  • 16 PE6OGOLF4E

    0 0 Отговор
    недъзи от Лакти....поправете си грешките....,че пак пръскате професионализъм....