3 9007

Рецепта на деня: Арабски палачинки с крема сирене

  • палачинки-
  • крема сирене-
  • десерт-
  • арабска кухня-
  • какво да сготвя

Има много вариации по темата за арабските палачинки - те се различават както по размер, така и по начин на приготвяне

Рецепта на деня: Арабски палачинки с крема сирене - 1
Снимка: Shutterstock

Списъкът с 50-те най-добри десерта в света включва турска баклава, австрийски щрудел от ябълки, както и арабски палачинки, пълнени с крема сирене, сушени плодове и ядки и често с добавка на розова вода и канела.

Сладката и ароматна розова вода е дестилат от розови листенца, но можете и да я замените с някакъв сладък сироп или мед. Има много вариации по темата за арабските палачинки - те се различават както по размер, така и по начин на приготвяне, пише trafficnews.bg. След пълнене те могат да бъдат сервирани веднага или пържени в масло или запечатани.

Необходими продукти:

За палачинките:

120 г брашно
120 г грис
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка суха мая
1/4 чаена лъжичка сол
580 милилитра гореща вода
35 г смлян шам фъстък
мед по желание

За пълнежа:

1 супена лъжица грис
1 и половина супени лъжици брашно
250 милилитра мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 супени лъжици маскарпоне
60 г хляб на кубчета

Начин на приготвяне:

Поставете сухите съставки в купа, след това добавете вода и разбъркайте. Покрийте съда и го оставете да престои 30 минути. Тестото трябва да е по-тънко от това за обикновените палачинки.

Пригответе пълнежа. Смесете грис, брашното и 60 мл мляко и ванилия. Загрейте това на котлона, като добавите останалото мляко и разбърквайте, докато стане гъсто и пенливо. След това добавете маскарпонето и разбъркайте добре, докато се смесят всички съставки, след което добавете кубчетата хляб и оставете да се охлади.

Загрейте тигана и изсипете 2 супени лъжици от палачинковата смес. Печете, докато се появят мехурчета. Палачинките не трябва да се обръщат, достатъчно е да ги изпечете само от едната страна.
Поставете около супена лъжица пълнеж във всяка палачинка, съединете краищата и поставете натрошените шам-фъстъци отгоре.

Поръсете с мед, ако желаете.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Си ган

    1 0 Отговор
    А тайната арабска съставка не я виждам по-горе..
  • 3 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Браво вени ханъма!
  • 4 Лора

    2 2 Отговор
    Прекрасно нещо....!
  • 5 цербер

    1 1 Отговор
    "1 и половина супени лъжици брашно" 1 и 1/2 супена лъжица брашно.
  • 6 Циганката, с голямата торба на рамо

    1 0 Отговор
    Ше направя, цяла тава, и започвам пробно бизнес с това, дано ми по тръгне..!
  • 7 Кьормусун табела

    1 0 Отговор
    Пълнеж, виж колко работи има...!