Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 16:55 7 612 19

IT спец отгледа 300-килограмова тиква в двора си в Гърмен

  • тиква-
  • гигантска тиква-
  • it спец-
  • гърмен-
  • село гърмен

В България от години няма семки за тикви гиганти, споделя гордият собственик на огромния зеленчук

IT спец отгледа 300-килограмова тиква в двора си в Гърмен - 1
Снимка: shutterstock

С неособени грижи всеки може да отгледа тиква с тегло 100-150 кг. За двойно по-големите обаче се изискват специални познания, много грижи и малко късмет. Това казва не опитен агроном, а компютърният специалист Делян Тошев, който спечели голямата награда на празника на Севлиево. Той докара на сцената на площада тиква, тежаща 300 кг, и постави истински рекорд за България. Тиквата е от специалния сорт “Атлантически гигант”, създаден през 1979 г. от канадеца Хауърд Дил.

“Преди 7-8 г. се захванах със земеделие, но само в двора на къщата ни в с. Гърмен. Засаждам плодове и зеленчуци за лична консумация. Обичам обаче да експериментирам с нови и интересни сортове. До миналата година садих мускатови тикви – според мен те са най-вкусните, френски, италиански сортове, както и японски, които са много дребни, но хубави. Реших да пробвам с гигантски тикви и ето че се получи добър резултат”, разказва Делян Тошев пред специализираният сайт bgfermer.bg.

Роден е и е учил в Плевен, и признава, че там родителите му са имали градина, но работата в нея съвсем не било любимото му занимание като дете. В рода си няма и агрономи. След като е живял и работил дълги години в София, решил да се върне на спокойствие в Гоцеделчевско, откъдето е баща му, и заживял в Гърмен.

След прекарани по 10 часа на ден пред компютъра грижата за градината го зарежда и успокоява. Тази пролет посял няколко тиквени семки, които купил от чужбина, за удоволствие и с нетърпение очаквал резултата.

“В България от години няма семки за тикви гиганти. Последно, допреди няколко години, с това се е занимавал Христо Христов, но разбрах от него, че нямало кой знае какъв интерес към тези сортове. Такива тикви се гледат заради тръпката, за удоволствие”, казва Тошев.

IT спец отгледа 300-килограмова тиква в двора си в Гърмен

Решил да “пожертва” целия двор от около 120 квадрата за две растения. Казва, че всяка семка е регистрирана и има свое родословие, но и своя генетична особеност. Семките за тиквите гиганти са масивни, здрави и дори се налага да се пилят с шкурка, за да може кълновете да ги пробият. Засял семките през април в 4-5-литрови съдове с много добра почва. Около месец е било необходимо, за да покълнат и да се развият растения с по няколко листа. Първото засадил в двора на 1 май, а следващата – на 14 май. Почвата в двора не била добра, затова се наложило да бъде наторена с много оборски тор. След това започнали сериозните грижи, за да развият тиквите потенциала си и да достигнат рекордни размери. От едното растение се родила тиквата с тегло около 300 кг, а от второто две тикви – 250 кг и 140 кг. Любителят земеделец обяснява, че е важно формирането на растението. За да се получи гигантска тиква, не се оставя лианата да расте безконтролно. Трябва да се постигне баланс между растежа на ластуна и наедряването на плода. Хранителните вещества се насочват за образуването на листна маса. Ако лианата не се подрязва, хранителните вещества ще се изразходват за образуването на много излишни листа, а не към нарастване на плода. В специален дневник IT спецът записвал редовно какви грижи полага за растенията, как се развиват, как наддават на тегло, каква е температурата и др. подробности за растежа.

Ефектната тиква се родила на 11 юли. Тогава той я опрашил ръчно с мъжкия цвят на другото растение. Моментът на опрашването също е специален. Температурата на въздуха трябва да не е повече от 30-32 градуса. Това обикновено става между 15 юни и 15 юли. Ден преди да разцъфтят женският и мъжкият цвят те се обвиват с чорапче. На другата сутрин се опрашват, като се взема мъжкият и се поставя по специален начин върху женския. До 10 дни проличава дали опрашването е успешно. Ако температурата е по-висока, след десетина дни растението може да абортира. Така ръчно Тошев опрашил няколко цветчета и следял как се развиват плодовете. Този, който върви най-добре, се оставя, а другите се премахват. Оставеният плод трябва обаче да е на около 3 м от корена и на главното стъбло.

Необходимо е и тиквата да се мести, когато стане около 5-6 кг, за да не смачка при растежа стъблото. През няколко дни трябва да се променя позицията на плода с по няколко сантиметра, като се внимава да не се счупи дръжката. Тиквите не обичат големите горещини, затова през летните месеци, когато температурата скача над 33 градуса, Тошев ги поливал редовно. Направил е система за капково напояване с пръскачки и на всеки половин час, растението се оросява по 10 минути. Прави сметка, че е изразходвал около 60 кубика вода, като нормата е около 15 литра на квадратен метър на ден. Понякога се налагало да слага по малко изкуствен тор.

“Едва ли догодина пак ще пробвам с тикви гиганти, защото на тази почва по-добри резултати няма да постигна. Ще опитам обаче с други интересни растения”, казва компютърният специалист. Вероятно ще опита да засее слънчоглед, който достига до 6 метра височина. В двора си има и 25 сорта смокини, които отглежда в големи саксии. Сега е подарил голямата тиква на община Севлиево като е поискал само да му върнат семките, след като я разрежат. От другите две останали тикви малката се е развалила от слънцето още на корена, въпреки че ги е завивал с чаршаф в жегите. Втората, останала на корена, е 250-килограмова тиква. Нея той вече дари на читалището в Гърмен и децата я украсиха за Хелоуин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    49 6 Отговор
    Тиквата се казва Бойко. Бие на кухо.
  • 2 кой сега е N1

    44 5 Отговор
    А всички дружно отгледахме многомилиардна тиква в Банкя !
  • 3 Мон Санто

    41 5 Отговор
    Само това правим вече 30 години.Отглеждаме тикви,коя от коя по голяма.
  • 4 ами

    18 3 Отговор
    Цялата година тиквеник ще ядат
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да не е

    2 0 Отговор
    Съседа, ва....!?

    Коментиран от #8

  • 8 Съседа

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да не е":

    Ой ма ас съм ва.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 сила

    24 2 Отговор
    тоя е от младежкото гроб отгледали са си нов лидер
  • 11 Като видя тиква

    17 2 Отговор
    Се сещам за Нашата тиква който е гледал винетиу
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 В Банкя,

    19 2 Отговор
    Растат Най-Големите Тикви!
  • 14 Браво

    18 2 Отговор
    За колко я продаваш???? Сериозно питам! Искам да направя един паметник от нея за една друга по-голяма Тиква.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Behemoth

    6 3 Отговор
    Идиотия !Не вярвам да е вкусна а и как се консумира нещо такова....това е Тръмпа на тиквите ...ние си обичаме тия расли на бунището в Банкя (галено им викаме Бойко)
  • 18 Колега

    0 0 Отговор
    Колко гигабайта е тиквата?
  • 19 софтуерист

    3 1 Отговор
    А нямало полза от ИТ специалистите, а? Я какви тикви произвеждат, не като простакът на републиката, по-големи!