3 Ноември, 2020 15:23 11 573 6

Вижте Романеско - най-красивият зеленчук в света

  • романеско-
  • зеленчук-
  • броколи-
  • карфиол-
  • есен

Този зеленчук е от рода на броколите и карфиола

Вижте Романеско - най-красивият зеленчук в света - 1
Снимка: Shutterstock

Настъпи есента, а с нея и най-различни сезонни плодове и зеленчуци нахлуват в дома ни.

Понякога обаче искаме да разнообразим с нещо по-различно от тиква и кестени. Тук е моментът да опитате Романеско - най-красивият зеленчук в света. Романеско прилича на флуоресцентен зелен братовчед на броколите и карфиолът. Подобно на по-известния си роднина броколи, това, което наричаме Романеско, всъщност е ядливата цъфтяща глава на самото по-голямо растение.

Сезонът на този зеленчук е доста кратък. Отглежда се в няколко ключови части на света - а именно Италия и част от източната част на Съединените щати, съобщават от foodpanda. Ако видите тези зашеметяващи зеленчуци в магазин за хранителни стоки или фермерски пазар, вземете си глава от тях. Вероятно няма да получите втори шанс, дори само няколко дни по-късно.

Романеско притежава донякъде земен вкус, който се съчетава елегантно с други вкусове като чесън, бяло вино и дори люти чушки. Подобно на броколите, може да се яде сурово, но също така се става за различни методи на готвене, като пържене или печене във фурна.

Зеленчукът е пълен с витамини С и К. Той също така е богат на фибри, защитни каротеноиди и набор от фитохимикали, които могат да предпазят телата ни от молекулна дегенерация. Известно е, че желязото и фолатът в Романеско стимулират производството на червени кръвни клетки и дори помагат за репродуктивното здраве. И още нещо, което трябва да отбележим: консумацията на Романеско всъщност може да предотврати загубата на вкусово усещане с напредването на възрастта.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганката, с голямата торба на рамо

    5 0 Отговор
    Виждала съм го....супичка става ли от него...!?

    Коментиран от #2

  • 2 Цеко сифоня

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циганката, с голямата торба на рамо":

    Да, става чудесна зеленчукова супа в комбинация с броколи и картофи.
  • 3 А може ли

    2 1 Отговор
    да възстанови усещанията на вкусовите рецептори при корона вирус?

    Коментиран от #4

  • 4 Doktora

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "А може ли":

    Не може, възстановява вкусовите рецептори само при вируси от Клас Х5Н1 и производните. При Корона Вирус нищо няма да ви спаси.
  • 5 Романеско

    1 1 Отговор
    Не е кръстоска, 100%....ох мале ле.....!
  • 6 Ventura

    2 0 Отговор
    Сега брадчедите как се радват, че има растение, освен питието от тяхната националност.