Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 12:35 15 915 21

Христо Данов почина разорен и забравен от всички

  • христо данов-
  • починал-
  • covid-19-
  • боледуване-
  • забравен-
  • бизнесмен-
  • пловдив-
  • ботев пловдив-
  • бфс

Бедите на известния "пловдивски брокер“ започнаха още преди около десетина години

Разорен и забравен, на 66-годишна възраст си замина бившият футболен бос и банкер Христо Данов. Пловдивчанинът починал от COVID-19 на 11.11.2020 г., окончателно съсипан от живота и алкохола, пише вестник "Уикенд".

Последните години Данов прекара в боледуване, макар и да се оплакваше само на най-близките си. Милионер в миналото - бившият шеф на "Агробизнесбанк“ завърши живота си с 250 лева пенсия по болест.

Бившият президент на БФС и "Ботев" Пловдив, е начело на българския футбол през 1993 г. и е президент на централата до 1995 г., когато Иван Славков-Батето започна първия си мандат.

Бедите на известния "пловдивски брокер“ започнаха още преди около десетина години. След като излезе сух от делото за фалита на банката, Данов дори осъди държавата в Страсбург за 6000 евро заради прекарани година и половина в затвора и под домашен арест.

След това тегли заеми и завъртя бизнес с оранжерии за краставици в карловското село Баня върху площ от 120 декара. Според плана му, те щяха да се отопляват с топлата минерална вода в курорта. Спирането на средствата по програмата САПАРД по време на Сергей Станишев обаче осуети всичко, а банките си потърсиха кредитите. В крайна сметка бизнесът му фалира през 2012 г., а цялото му имущество, в това число и вилата в Марково, беше разпродадено за уреждане на сметките. Днес оранжериите в Баня са напълно запуснати, докато при Данов осигуряваха работа на стотина души.

Христо Данов почина разорен и забравен от всички

Данов преживял тежко този крах, и изведнъж се сгромолясал. Останал без нищо, само с едно жилище с жена си Вера, бившият президент на футболния съюз и "Ботев“ (Пд) се пропил, разправят негови познати. В последно време почвал с чашката още от сутринта.

Сам разказвал, че кара с една пенсия от 250 лв, и само най-близките не са го забравили. Макар и болен, Данов се държал на крака и не давал вид, че има сериозни проблеми.

Приживе Христо Данов твърдеше, че други са предизвикали банковата криза през 90-те години, но пешкира са опрали той и съдружникът му Христо Александров – Салфетката, наричан така заради ресторантьорското си минало. За разлика от Данов, Салфетката беше признат за виновен и лежа в затвора.

Христо Данов произхожда от рода на известния издател, народен представител и кмет на Пловдив Христо Г. Данов. Роден е на 1 януари 1954 г. в аристократичния пловдивски квартал "Гюлбахча“. Завършва немската гимназия в Пазарджик, а след това счетоводство и международен туризъм.

Преди 10 ноември работи в "Кореком“, а след промените оглавява банката. Казваше, че не е от групата на червените милионери с куфарчетата с милиони долари, раздадени от Андрей Луканов.

"Смятате ли, че днес щях да съм почти на улицата, ако бях взел прословутите милиони?“, питаше в редките си медийни изяви напоследък обеднелият банкер, който през 90-те години се возеше на ролс-ройс.

Той нашумя във футбола през първата половина на 90-те години, когато оглави пловдивския футболен клуб "Ботев“. Данов накупи ред големи футболисти, сред които дори и Божидар Искренов – Гибона, но така и не видя отбора си по-нагоре от трето място в "А“ група.

През 1993 г. той беше избран за вицепрезидент на БФС, а точно преди САЩ-94 оглави съюза след скандала с премиите на националния отбор и последвалата оставка на шефа Валентин Михов.

По време на неговото управление българският футбол постигна най-големия си успех - класирането за световното първенство в САЩ през 1994 г. (след драматичната победа над Франция на "Парк де Пренс" година по-рано) и класирането на четвърто място на шампионата.

"Данов бе един от най-големите радетели за пловдивския спорт и бе начело на БФС по време на емблематичното американско лято през 1994, когато националният отбор на България спечели бронзови медали на световното първенство в САЩ", пишат от БФС в съболезнователна нота.

Именно Данов беше водач на отбора ни на световното, където България победи последните два световните шампиона Германия и Аржентина, и се класира чак до полуфинала. Като лично своя заслуга той считаше това, че е успял да обедини тарторите Христо Стоичков, Боби Михайлов, Наско Сираков, Красимир Балъков и Йордан Лечков, изпокарани след загубата с 0:3 от Нигерия в първия мач.

Данов имаше и някои скандални твърдения като например това, че тото-мафията е имала пръст в победата на България срещу Франция с 2:1 на "Парк де пренс“ с двата гола на Емил Костадинов. Разправяше също, че в САЩ-94 двамата със Стоичков уредили успеха срещу Аржентина с 2:0 в последния мач от груповата фаза, като използвали приятелството на Камата с Диего Марадона.

След САЩ-94 Данов позлати националите след световното, като им раздаде премии по над 200 000 долара. След това срещу огромни суми на ръка привлече в "Ботев“ (Пд) Боби и Наско, но дори и това не помогна поне да спечели Купата на България след загубата във финала с 2:4 от "Локомотив“ (Сф). Това беше втори подобен провал за Дановия отбор.

Две години по-рано милионерът закара безплатно над 10 000 запалянковци от Пловдив в Благоевград, за да видят как "Ботев“ губи трофея срещу ЦСКА с 0:1. Спортната общественост го помни и с това, че построи тенис-кортовете на "Локомотив“, които и до днес са най-добрите в Пловдив.

"Много хора направиха пари покрай него, но накрая го забравиха“, казват днес малцината му останали верни приятели.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде стига

    62 12 Отговор
    250 лв пенсися, ама колко милиони източи тоя мазник.
  • 2 Дарвин

    36 13 Отговор
    Един масон по-малко.
  • 3 Няма начин

    77 7 Отговор
    В Кореком се назначаваха само милиционери.
  • 4 Бедняк с РРойс

    57 3 Отговор
    Така става с назначените милионери.
  • 5 !!!?

    54 4 Отговор
    Не от COVID, a от цироза...като Славков-батето !!!?
  • 6 Шипковия храст

    54 5 Отговор
    Те в Кореком назначаваха ей така, който хванат от улицата.
    Така назначиха и Вальо Михов даже.
  • 7 Asdfg

    29 3 Отговор
    Последно от алкохолизъм или от вируса?
    Бог да прости!
  • 8 Сила

    41 1 Отговор
    Нека си помислят добре всички, които в момента са силните на деня!!! Палачинката винаги се обръща накрая! Внимавай какви ги вършиш и как се отнасяш с хората!!!
  • 9 Фашиста

    14 6 Отговор
    Един комунист по малко!
  • 10 ЧОВЕК ДОРИ И ДОБРЕ

    20 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ УМИРА. ...ТОЗИ ТРЯБВА ДА Е БИЛ ЧЕСТЕН. ..ЗАЩОТО КОМУНИСТИТЕ ОТ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ СЕГА ИМАТ БИЗНЕСИ ЗА МИЛЯРДИ. ....ИЛИ МОЖЕ БИ Е СРАБОТИЛ ПРИНЦИПА. .АКО ИСКАШ МНОГО НИЩО НЯМА ДА ПОЛУЧИШ. ..КАКТО И ДА Е. .БОГ ДА ГО ПРОСТИ
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 4 Отговор
    Още си спомням как едва си спасих пари от тази банка .Намираше се до народния театър в центъра ...Ченгеджийска работа.
  • 12 ПЕНКО

    28 6 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОЩЕ НЕ СА ИЗМРЕЛИ ВСИЧКИ АГЕНТИ НА ДС - ВОЗИЛИ СЕ В РОЛС -РОЙС - КОГАТО МИ БЕШЕ НАЙ-ТЕЖКО ДА ОТГЛЕЖДАМ ДЕЦАТА СА !!!!! НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ЗЯБРАВЯМЕ , А ДА ПИКАЕМ НА ГРОБОВЕТЕ ИМ !!!!!!!!!!!!!
  • 13 5636

    21 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пловдивчанинът починал от COVID-19 на 11.11.2020 г., окончателно съсипан от живота и алкохола, пише вестник "Уикенд". И къв ковид видяхте. То си пише от пиене.
  • 14 В е л и к и я

    7 1 Отговор
    Айде сега и другите по него ...!А дали малко има ... !
  • 15 КОЙТО

    7 1 Отговор
    ХВЪРЧИ НА ВИСОКО ПАДА НА ГЛАВАТА СИ
  • 16 nedovolen

    6 2 Отговор
    Рзаликата между двете снимки е невероятна !

    Коментиран от #17

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "nedovolen":

    Това прави Цирозата 3степен...Пардоне ковид 19!
  • 18 Еееех

    12 1 Отговор
    Ееееех , а бяха времена в които се надпреварваха с Христо Александров , кой ще свали първият Ягуар от изложението в Пловдивският Панаир.
  • 19 Ацо

    5 0 Отговор
    Бивш корекомски служител милиционер и съименника му салфетката бивш сервитьор събудили се един ден банкери?!? Много от фалиралите банки бяха със такива назначени ръководители от червените ДС и ченгесарски среди за да перат пари и ограбят спестяванията на хората!
  • 20 Сълзлив бандитски разказ...

    1 1 Отговор
    Едно и също ,че чета за един сегашен бандит мутра,който е в разцвета на кражбите и издънките си.Скоро ще се чете и за него подобни сълзливи мемоари и пътеписи написани на коляно от Севдали прес Джипка Джейс...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.