ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Кодрит Кадир - кекс с крем карамел

Разкошен арабски сладкиш

Публикувана: 29 Ноември, 2020 10:05
8 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15414
Рецепта на деня: Кодрит Кадир - кекс с крем карамел
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.

Необходими продукти:

За карамела

800 мл прясно мляко

5 яйца

200 грама захар

1 пакетче ванилия

За кекса:

2 яйца

100 грама захар

100 мл прясно мляко

100 мл олио

1 ч.л. бакпулвер

100 грама брашно

2 ч.л. какао

малко прясно мляко за сиропиране

5 с.л. захар за карамелизиране

Пояснение: Продуктите са за тавичка с диаметър около 22 см.

Начин на приготвяне:

За карамела разбийте яйцата със захарта, добавяме ванилията и прясното мляко. За кекса разбийте яйцата със захарта, добавяме млякото, олиото, бакпулвера, брашното и какаото.

На дъното на тавичка или кексова форма карамелизирайте 5 с.л. захар и сипете сместа за карамела. След това отгоре централно изсипете кексовата смес и я разпределете внимателно. Не се притеснявайте ако потъне - в последствие при печенето ще се издигне.

Сложете тавичката в друга тава на водна баня с около 2 с. гореща вода. Сладкишът Кодрит кадир се пече за около 50 минути на 180 градуса. Внимавайте при печене водата да не завира силно, защото кексът може да стане на шупли.

Щом се отлепи от стените, значи е готов.

Сладкишът Кодрит Кадир оставете да се охлади с водната баня в хладилник за около 1 нощ. След това поръсете с малко топло прясно мляко и обърнете формата в поднос. По желание поднесете със захаросани плодове, пише gotvach.bg.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 43 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Бравус,
1 Отговор
Ай гиди, ай гиди..... отново чудо за вкусовите рецептори...!

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +15

Алфа Ромео
2 Отговор
.аси, тва ша е много готино!

Оценка:
-0 +16

Болярка
3 Отговор
Благодаря, Вени!!! Преписах си рецептата и ще я пробвам задължително!😘

Оценка:
-2 +8

Надежда
4 Отговор
Наскоро го правих в кексова форма- много се хареса на цялото семейство. Не се наложи да го поръся с топло прясно мляко.

Оценка:
-1 +4

Наблюдател
5 Отговор
Леле , има ли наяждане с тази благинка ?????

Оценка:
-3 +3

Мама
6 Отговор
Не е необходимо да се ползва топло прясно мляко за поръсване. Ако искате сладкиша да е идеален, крем без шупли, вижте рецептата и технологията на Иван Звездев.

Коментиран от #7


Оценка:
-3 +0

Кака Мара
7 Отговор

До коментар #6 от "Мама":


Голяма реклама на аматьора Звездев.

Оценка:
-2 +0

Една
8 Отговор

До коментар #1 от "Бравус,":


Правих това нещо преди известно време , не е трудно и имам само една дума ВЕЛИКОЛЕПНО!

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери