Last news in Fakti

28 Ноември, 2020 12:16 2 500 29

Страхът от апокалипсис отказва хората да имат деца

  • страх-
  • апокалипсис-
  • деца-
  • родители-
  • отказват-
  • климат

27-годишна жена твърди: "Чувствам, че не мога да раждам деца на този свят с чиста съвест и да ги принуждавам да се опитват да оцелеят в апокалиптични условия."

Страхът от апокалипсис отказва хората да имат деца - 1
Снимкa: Shutterstock

Хората, притеснени от климатичната криза, решават да не раждат деца от страх, че техните потомци ще трябва да преминат през климатичен апокалипсис. Това показа първото по рода си академично проучване по темата, цитирано от Guardian.

Изследвани са 600 души на възраст от 27 до 45 години, които вече са взели предвид изменението на климата в репродуктивния си избор и е установено, че 96% от тях са много или изключително загрижени за благосъстоянието на потенциалните си бъдещи деца в един климатично променящ се свят, пише dariknews.bg.

27-годишна жена твърди: "Чувствам, че не мога да раждам деца на този свят с чиста съвест и да ги принуждавам да се опитват да оцелеят в апокалиптични условия."

Тези възгледи се основават на много песимистични оценки на въздействието на глобалното затопляне върху света, казаха изследователите.

Друг респондент например коментира, че „идващите промени му приличат на световната война със своя ужас“.

Проучването също така установява, че някои хора, които вече са родители, изразяват съжаление, че имат деца. Раждането на дете според тях потенциално означава, че този човек ще произвежда въглеродни емисии през целия си живот, което допринася за извънредна климатична ситуация, но само 60% от анкетираните са силно загрижени за този въглероден отпечатък.

"Страховете за въглеродния отпечатък от раждането обикновено са абстрактни и сдържани", каза Матю Шнайдер-Майерсън от базирания в Сингапур колеж Йейл-Нюс, който ръководи проучването. "Но страховете за живота на настоящите или потенциалните деца са наистина големи и често беше сърцераздирателно да погледнем отговорите."

Броят на хората, които включват климатичните промени в своите репродуктивни планове като фактор, вероятно ще се увеличи, каза Шнайдер-Майерсън, тъй като въздействието на глобалното затопляне става все по-очевидно.

„За да се справим с това, наистина трябва да действаме незабавно. Трябва да се справим с основната причина, а именно самите климатични промени“, настоя той.

Изследването, публикувано в списанието "Climate Change", не открива статистически значима разлика между нагласите на жените и мъжете, въпреки че жените съставляват три четвърти от анкетираните.

31-годишна жена споделя: „Изменението на климата беше единственият фактор за мен, когато реших да нямам биологични деца. Не искам да имам деца в един умиращ свят и все пак аз наистина искам да бъда майка."

6% от родителите са признали, че изпитват известно угризение за това, че имат деца.

40-годишна майка казва: „Съжалявам, че имам деца, защото се страхувам, че те ще се изправят пред края на света заради климатичните промени“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кирилов

    46 13 Отговор
    Само безбожници или хора, които имат слаба вяра и не се уповават на Бога - могат да разсъждават така!

    Православният християнин вярва и се уповава на Господа, и въобще не се тормози за такива неща! Още повече, че ние не знаем точно какво ще се случи занапред! Само Бог знае!
  • 3 хъхъ

    32 5 Отговор
    Всички сме за опазване на природата, но тия еко джихадисти ме отвращават със своите простотии.
  • 4 КОТарАК

    22 3 Отговор
    навремето са правили деца , не са стояли по цял ден пред монитора
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Stéphanie 🎲

    12 9 Отговор
    Тя лудосттттта по хората ходи😂при животните бяс,шап 😄.Тези които са с деца и мислят по този начин задължително да ги посетят социалните -закрила на детето и психолог.Аз пък мисля обратното даже малко ми е тъжно че някой ден ще си замина и няма да мога да видя до къде и колко се е развила технологията ,живота .Ps:Да не пиша за внуци и праВнуци жалко че няма конферентна връзка на другия свят ако го има де просто хипотези които не са доказани.
  • 7 111

    18 0 Отговор
    Бялата раса и Християнството са трън в очите на Сатанистите.
  • 8 Страхът започна отдавна

    8 0 Отговор
    За здраво мислещи хора, от това, няма полза..... да мислиш разбира се и дали си заслужава изобщо това,, действие,,....!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обективен

    14 1 Отговор
    Хубаво сме Християнска нация, ама да не е само по етикет? Знаем ли кой е Христос и какво иска Той от нас? Приели ли сме Го за Господ и Спасител? Помолихме ли Го да ни прости?

    Коментиран от #22

  • 11 Последния Софиянец

    16 1 Отговор
    Ромите раждат яко.След няколко години в училищата ще са само ромчета и по някое българче за цвят.Да има кого да бият в междучасията.
  • 12 2143

    15 2 Отговор
    Исторически, светът никога не бил по-добър за живеене от днес, просто основните ресурси за живот са толкова лесно достъпни, че на хората изобщо не им се налага да мислят и някои губят тази способност.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 someone

    13 0 Отговор
    Побъркани и изперкали хора.
  • 15 Вече

    7 2 Отговор
    ще правим секс само онлайн. Материала ще го пращаме на женската в епруветка по куриер.
  • 16 Хлъц

    21 4 Отговор
    Някой мъдрец беше казал: Човек,който не е създал деца, и посадил поне едно дърво в живота си,напразно е живял!" Подобен уродлив начин на мислене,е присъщ единствено и само на поколение от егоисти- консуматори.Милиони жени са раждали през двете световни войни.При ужасяващи условия,за кийто само сме чули или виждали на кино.Но са раждали! Продължавали са Живота! Тези пр,и,ми-тиви са на белия свят,защото техните Баби,Дядовци,Родители са раждали.Все повече се замислям върху вероятно дълбоко замислен ,многоходов сценарии за съкращаване на човешкия прираст.И най- вероятно това е тест- част от него.

    Коментиран от #20

  • 17 Планетата

    2 6 Отговор
    има ресурси за 1 милиард население.

    Коментиран от #18, #23

  • 18 ггцзз

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Планетата":

    Щом населението се увеличава и средната продължителност на живота - също, значи планетата има ресурс за много повече от наличните хора. За това спомагат и технологиите. Когато ресурсът и се изчерпа, тя сама ще си покаже с намаляване на населението.
  • 19 Иванов

    17 3 Отговор
    Децата са радост в живота и плод на любовта между мъжа и жената в православното християнско семейство.

    Най-важната грижа на православния християнин е да възпита децата си в "страх Божий", благоговение и любов към Бога, и любов и себераздаване към ближните си. И да се моли за тях, за да спасят душите си и да имат Вечен живот с Господа в Небесното царство!

    А тия климатични промени вълнуват хората, за които земното е най-важно, а също и маловерците, неверниците и езичниците - които са основно в западна европа.

    В Българив 82% са православни християни и нека Бог ни пази, помага и закриля!
  • 20 Шрьодер

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хлъц":

    Много плоско разсъждение.
  • 21 Мицотакис

    8 0 Отговор
    Паляци живейте си живота и не давайте наклон на околните моля.
  • 22 Марто

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Обективен":

    Езичник.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Футболист

    1 4 Отговор
    Тук коментират само дебели.
  • 25 бг простотия

    7 1 Отговор
    докато римляните се множат, Венито се чуди как да ви баламосa
  • 26 Хаджиментов

    3 0 Отговор
    Това си е чиста "заслуга" на медиите, които непрекъснато ни облъчват с новини за ужасни престъпления, разни апокалиптични сценарии и насаждат негативизъм и чувство на обреченост.
  • 27 ФЕН

    1 0 Отговор
    Може би е по-добре така! Тези хора по-естествен принцип да отпаднат от планетата и природата да си почине от тях ! В се пак такива хора с психични отклонения вредят на всичко и даже на себе си ....и така по тяхна воля ще се изтрият от лицето на земята.Се пак с пропагандата на страх и психоза вредят на Всички ...такива хора на решават проблеми те създават и консумират проблеми и затова е по-добре да им уважим правото на избор а именно естествено заличаване от историята ! За съжалени те са най-големите консуматори на блага от индустриялнното замърсяване и най- малко полагат грижа за решение на проблемите...Но са първи по затриване на човешкия род като виш разум на нашата панета!
  • 28 е х о

    0 0 Отговор
    АПОКАЛИПСИС ???? Преведено на българси - откровение ! Колкото до глобалното затопляне - това е циклично физично явление , както и ледниковия период !
  • 29 Жана Дарк

    0 0 Отговор
    Напротив, точно обратното, трябва да раждаме по 8-10 деца че поне 2-3 да оцелеят и да сме спокойни.