ФАКТИ.БГ

Как да разберете дали месото е прясно

6 начина бързо да преценим дали купуваме прясно месо за трапезата

Публикувана: 4 Декември, 2020 19:26
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3449
Как да разберете дали месото е прясно
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Съвсем скоро ни предстои голямо пазаруване за празниците, събиране с цялото семейство и богата трапеза. Трябва да сме сигурни, че продуктите, които купуваме са качествени и полезни за здравето ни. Има няколко трика, с които можете да се подсигурите, че купувате прясно месо.

1. Пазарувайте от месарски магазини – месото в специализираните за това магазини е много по-прясно от това с супермаркетите. Все пак това е единственият продукт, който можете да откриете в магазина, затова собствениците се грижат то да е прясно. Докато в супермаркетите има безброй видове стоки и месото е само една от тях. Освен това в магазините за месо всичко се кара прясно, свършва бързо и се зарежда отново на следващия ден, предава actualno.com.

2. Обръщайте внимание на миризмата – когато пазарувате от витрина и месото не е опаковано, непременно го помиришете. Пресните продукти не миришат неприятно, а по-застоялите имат особена миризма, която определено може да се опише като отблъскваща.

3. Гледайте за цвета – много е важно видът на месото да е свеж. Прясното свинско месо има розов цвят, не тъмен, нито кафяв. Телешкото месо е наситено червено, а сланината има бял, не жълтеникав цвят. Ако мазнината на едно месо е по-скоро сива, а не бяла, това значи, че месото не е прясно.

4. Вижте дали месото лепне – когато вече сте се прибрали у дома и имате съмнение, че сте взели старо месо, пипнете го. Ако то лепне, това е проблем и най-вероятно е доста старо. Освен това, ако сте напазарували кайма и я натиснете с пръст, тя трябва да връща леко формата си, което значи, че месото е прясно.

5. Взимайте опаковките отзад на рафта – най-често в супермаркетите най-отпред се слагат стоки с най-близък краен срок, а отзад се подреждат по-пресните продукти. Така магазините се уверяват, че няма да изхвърлят стока и тя ще се изкупи. Но вие непременно вижте срока на годност на продуктите най-отзад на рафта и ще видите, че срокът им на годност е по-дълъг.

6. Внимавайте със замразеното месо – ако предпочитате да взимате замразено месо в по-големи количества, там също има трик, за който трябва да следите. Ако по опаковката и месото отвътре има много скреж, значи месото не е прясно и е стояло много дълго време във фризерите.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
zeus
1 Отговор
Ако още лае е ОК ;)

Оценка:
-2 +13

Onq s konq
2 Отговор
Защо лъжете хората?

Оценка:
-8 +7

ФЖФ
3 Отговор
От къде пресно месо?Почти всичкото е внос, не се знае на колко години е? Българкото го нема. В колко свиниферми свинете се унищожиха. Има ли вече нещо което в България да не е унищожено?

Коментиран от #7


Оценка:
-7 +24

Дълбоко виждащ
4 Отговор
Има хора загубили мирис имайте малко уважение!пишете да даряват кръв за плазма,че на прасетата ви ще им трябвада се чистят от Кортикостероиди....едно време бая Щангисти пострадаха от опитите....

Оценка:
-6 +5

Изводът е:
5 Отговор
Ако кланиците бяха с прозрачни стени, всички щяхте да сте вегетарианци!

Оценка:
-7 +13

Анджело
6 Отговор
Аз да ви кажа. Ако мърда е прясно. Ако не мърда нией

Оценка:
-2 +10

7
Този коментар е премахнат от модератор.
един от многото
8 Отговор
Ако след като го хапнем и на другия ден не ни гони бързоклек , значи е било добро.

Оценка:
-2 +2

Само
9 Отговор
Динозаври не ядем.....няма ги вече.

Оценка:
-0 +2

Гнус ме е
10 Отговор
Неща месо...!

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +2

Йозеф
11 Отговор
Прясното месо е тичало преди 2 часа.

Оценка:
-0 +2

Трай си има
12 Отговор

До коментар #10 от "Гнус ме е":


с вкус на ягода,банан, цитрус....Ти само апетит,да имаш!!!

Оценка:
-1 +3

бояджията
13 Отговор
Ще го изберете по цвят, ама друг път. Те го мажат с едни боички...

Оценка:
-0 +2

Аз, врачанката
14 Отговор
Зная,аз какво е прясно месо. Да съм си на село ида ми грухти в кочината(прасето),или да ми мучи в обора,(телето); да извикам касапина,след това да го разфасоване фамилиарно и да отиде в домашният фризер,ама живея на 9етаж в града и се налага да купувам бъклиците от магаззините-все пак трябва да се яде.
А на Бояджията-коментар#13,ще кажа,че е много прав! Относно боядисването на колбасите имесото са надминали великите художници! И в този ред на мисли искам да викажа-не купувайте хамборски салам на ,,Житница,,защото започнаха и него да боядисват.Когато го пуснаха,като новарткул беше много вкусен и при препичането, нямаше нито вода;нито боя,а напоследък-и вода,която от боята става розово-череена,в зависимост колко боя са сложили.
И накрая,искам да ви пожелая весело изкарване на Коледно-Новогодишните празници! Бъдете живи и здрави!!

Оценка:
-1 +4

Парашка свинарката
15 Отговор
Аз не изоставам цел живот от шпекувите саламчета..... ДТСВГЧУ....!

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Радослав Петров – Радо Шишарката
Радо Шишарката пред Нова тв по повод миналогодишната му кандидатура за вицепрезидент
Защо пък да не стана президент? Въобще не е трудно. По-трудно е да си министър-председател."

Още бисери
ТОП 5