Last news in Fakti

26 Декември, 2020 11:03 3 283 26

Българската църква чества Събор на пресвета Богородица, ето кои са именици днес

  • църква-
  • празник-
  • събор-
  • богородица

Празникът обръща внимание на ролята на родителите за опазването на децата и правилното им възпитание

Българската църква чества Събор на пресвета Богородица, ето кои са именици днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На втория ден на Рождество Христово църквата възхвалява с благодарствени песни пречистата Божия майка, родила Спасителя. Празникът се нарича Събор на пресвета Богородица.

Празникът поставя акцент върху съхраняването на традиционните семейни ценности, пише БНР.

Благородният Йосиф и Дева Мария успяват да спасят новородения младенец от разгневения владетел Ирод, който съзрял заплаха, че ще бъде свален от трона. Той подозирал, че с появата на Божия син ще последва и основаването на ново земно царство.

И когато не открил Христос, царят издал заповед за избиването на всички новородени момченца във Витлеем.

Жестокостта на владетеля принуждава Йосиф да вземе младенеца и майка му Дева Мария и да избягат в Египет.

Празникът обръща внимание на ролята на родителите за опазването на децата и правилното им възпитание.

Откроява се и друго послание – да проявяваме състрадание към бежанците, защото и семейството на Божия син е търсило спасение.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.

На 26-ти декември имен ден празнуват Давид, Дацо, Дачо, Жозеф, Йосиф. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заповядайте

    0 4 Отговор
    сандъка за дарения чака.....бог иска пари..
  • 2 Иванов

    7 0 Отговор
    Честито Рождество Христово!
    Сърдечно поздравявам всички православни християни с втория ден от великия и свят празник Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, а също така и всички именници, празнуващи на днешния ден!

    Днec се честват още "Събор на Пресвета Богородица", Св.праведни Йосиф, Обручник на Св.Дева Мария, Св.цар Давид и Св.Иаков - брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

    В житията на Светиите от Св.Димитрий Ростовски се споменават и:

    Сказание за бягството на Пречистата Дева Богородица с Богомладенеца в Египет,
    Свети Евтимий епископ Сардийски,
    преподобния Еварест и
    преподобния Константин Синадски.

    В същия ден се чества и преподобния Никодим Тисмански - ярък представител на балканското монашество от ХІV век.

    Нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя път към Гocпoдa!


    п.с.И накрая поздравявам, от цялото си сърце и душа: всички православни християни, които са и бащи, с днешния празник и ден на бащата!
    И им пожелавам да водят твърдо и неотклонно по пътя им към Бога своите православни семейства, като възпитат децата си в православните християнски принципи и ценности!

    Коментиран от #3

  • 3 Браво

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванов":

    Иванов, браво.
    А вчера какво беше ?
    Нещо май си успал... или препил.

    Коментиран от #4, #17

  • 4 Вчера

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    беше Рождество Христово..., ама ти забрави Христовците. А дано и зло да ги забрави, нали Иванов?

    Коментиран от #18

  • 5 Камен

    6 0 Отговор
    Честито Рождество Христово отново! И честит имен ден на всички именици!

    Малко късно се включвам в темата. Виждам, че Иванов вече ви е обяснил накратко какво точно се празнува на днешните чудесни празници, затова аз само ще го допълня малко.

    -Събор на Пресвета Богородица - Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.
    "Дойдете - подканя ни Църквата тоя ден - да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"
    Това събрание на вярващите на другия ден след Рождество Христово за прославяне на Св. Богородица, която родила Спасителя, е наречено "Събор на пресвета Богородица".

    - Св.Йосиф Обручник бил от царски род, от дома Давидов и Соломонов, внук Мататов. След кончината на жена си Саломия, от която имал няколко деца, Свети Иосиф живеел във вдовство, прекарвайки дните си в чистота.
    В светото Евангелие неговият свят и непорочен живот е засвидетелстван от следните, макар и кратки, но твърде похвални думи: "А Иосиф, мъжът й, понеже беше праведен" (Мат. 1:19). И кое може да бъде по-голямо от такова свидетелство?
    Когато той бил вече стар, на осемдесет години, Пречистата Дева Мария била сгодена за него и му била дадена, за да се грижи за Нея (а после и за малкия Иисус), и за съхраняване на девството Й (а не за плътски, действителен бр

    Коментиран от #25

  • 6 Камен

    6 0 Отговор
    Когато той бил вече стар, на осемдесет години, Пречистата Дева Мария била сгодена за него и му била дадена, за да се грижи за Нея (а после и за малкия Иисус), и за съхраняване на девството Й (а не за плътски, действителен брак). И той им служел с голямо благоговение и страх Божи, като на Майка Божия и като на Син Божий.
    Като живял всичко сто и десет години, свети Иосиф мирно починал и отишъл при отците си, намиращи се в ада, занасяйки там радостната и вярна вест за това, че е дошъл желаният Месия, Който ще освободи и ще спаси човешкия род, Христос Господ, Комуто слава во веки. Амин.

    За следващия Светец, които е уникален и велик, ще разкажа повече, защото житието му е удивително:

    -Свети цар и пророк Давид произхождал от Иудиното коляно. Баща му Иесей бил един от старейшините на град Витлеем и имал осем сина, от които най-малкият бил Давид. Когато той достигнал юношеска възраст, баща му му поверил да пасе стадата. Юношата живеел уединено сред стадата, охранявайки родителската собственост; когато идвал лъв или мечка и отнасял овца от стадото, Давид се спускал след тях и отнемал плячката; когато звярът се хвърлял срещу него, той го хващал за козината, удрял го и го умъртвявал.

    Господ пазел момъка, защото той бил благочестив и не обичал суетата; направил си музикален инструмент със струни и през свободното си време пеел и свирел на този инструмент. Давид насочил дадената му от Бога дарба в това изкуство в служба на Бога, за прослава на Неговото свято
  • 7 Камен

    6 0 Отговор
    име. Пребивавайки непрестанно в богомислие, момъкът, като извличал звуци от струните, възпявал премъдростта и благостта на Небесния Отец, проявявани в цялото Божие творение и в човешкия живот.

    В това време Израилски цар бил Саул. С някои свои постъпки той проявил непокорност на Господните заповеди и показал, че поставя собствените си сили и желания по-високо от волята и милостта на Царя на царете. Тогава Господ наредил на пророк Самуил да обяви на Саул:
    - За това, че ти отхвърли думата Господня, и Той те отхвърля, за да не бъдеш цар.
    Скоро след това Господ изпратил Самуил, за да помаже Давид за цар. И Духът Господен почивал върху Давид от този ден и насетне.

    Скоро Давид извършил подвиг, с който спечелил сърцата на всички - с Божията помощ той победил Голиат - воинът гигант, исполин - много висок и здрав физически, който предизвиквал на единорство израилтяните. Страшният вид на великана уплашил синовете израилеви и никой от тях не се решавал да влезе в единоборство с Голиат, освен Давид, който тогава бил много млад, и дори не бил воин. Давид се отказал от воинското въоръжение, в което бил облечен по заповед на Саул, защото не бил привикнал към него. Той взел овчарската си тояга, прашката и торбичката, в която сложил пет гладки камъка, избрани от потока, и в това снаряжение излязъл срещу Голиат.
    На издевателството и презрението на филистимския великан Давид отговорил:
    - Ти идваш против мен с меч, копие и щит, а аз идвам против теб в името на Господ
  • 8 Камен

    6 0 Отговор
    Господа. Сега Господ ще те предаде в ръката ми и цялата земя ще узнае, че има Бог у Израиля; и цялата тази тълпа ще узнае, че не с меч и копие спасява Господ.
    И надеждата на Божията помощ не посрамила младежа: камъкът, точно пуснат от прашката на Давид, ударил великана в челото с такава сила, че Голиат паднал на земята; тогава Давид притичал до него и със собствения му (на Голиат) меч го поразил. Поразени от подвига на Давид, филистимците се обърнали в бягство;

    След победата си Давид се явил пред Саул. Зарадваният цар оставил младежа при себе си и за всеобщо удоволствие на народа го издигнал в звание военачалник а по късно и за хилядоначаник.
    Малко след това Саул запонал да преследва Давид. И в многото странствания и изпитания Давид се спасявал с Божията помощ. По-късно Саул загинал във война с филистимците и за цар бил избран Давид.

    Първото дело на Давид било устройването на нова столица на държавата. За тази цел той избрал една силна крепост, която се намирала на границата между Иудиното и Вениаминовото коляно. Цар Давид нарекъл тази крепост Иерусалим, тоест град на мира, и построил тук своя нов дворец. Скоро новата столица процъфтяла пищно и богато и впоследствие станала най-прочутият град в света, като място на най-важните събития в делото на спасението на човешкия род.

    За да освети столицата си и за да бъде самият той в непосредствена близост до мястото на пребиваване на славата Господня, Давид построил в Иерусалим скиния, подобна във вси
  • 9 Камен

    6 0 Отговор
    всичко на тази, която свети Моисей съградил по Божия заповед в пустинята и която по времето на цар Давид се намирала в Гаваон. Той пренесъл тук най-голямата светиня на Божия народ - ковчега на завета, от Кариат-Иарим. Пренасянето на светинята станало с голяма тържественост.

    Давид учредил ред на богослужението, съгласно със закона, даден чрез Моисей. За тази цел той разделил на смени определените за служение на Бога потомци на Левий, като разпределил между тях задълженията на служението. Били избрани най-известните музиканти и певци, които трябвало да образуват стройни хорове и да съставят песнопения за богослуженията, а също така да прославят Бога, “свирейки на тръби, кимвали и различни музикални инструменти”. Такива били Еман, Асаф и Етан, начело на които стоял самият Давид, който в годините на изпитания с особено разсъждение вниквал в пътищата на Промисъла и постоянно изливал благочестивите си чувства във вдъхновени псалми.

    В тези свещени песни Давид изобразил тежестта и дълбочината на незаслужените страдания на гоненията. С псалмите той се успокоявал в страха и облекчавал скръбта си, укротявайки справедливите пориви на гняв и негодувание срещу човешката неправда; в тях той изливал пред Бога дълбоката си скръб и просел Неговата помощ. С песнопенията той окрилял духа си за безропотно понасяне на страданията, укрепвал се в упованието си на помощника Бога и Му отдавал хвала и благодарност за непрестанните Му грижи и опазване сред опасностите. При то
  • 10 Камен

    6 0 Отговор
    При това нерядко от изобразяването на собствените страдания с надежда за избавление подложеният на гонения псалмопевец в пророчески дух се пренасял в песнопенията си в далечното бъдеще и съзерцавал Страдалеца - Христос; в невинните Му страдания пророкът псалмопевец предвидял всемирната победа над злото и основаването на новото царство на правдата.

    Когато Давид станал цар на цял Израил, той употребил високия си дар на песнопение за възпитаване в народа си на дух на вяра и благочестие, любов към отечеството, мъжество, справедливост и други добродетели. Всички по-важни събития в царуването на Давид се съпровождали с песенните излияния на благочестивата душа на царя псалмопевец.

    И Давид царувал над целия Израил и вършел съд и правда над целия си народ. Установявайки вътрешен ред в Израилевото царство, разклатен в последните години на Саул, той се грижел най-вече за угаждането на Бога, Небесния Цар на Израиля, представител на Когото бил той, и за народната полза. Единствената цел на целия му живот била да изпълнява дадения от Бога закон и да го направи задължителен за всички свои поданици.
    Благодарение на това управление на Давид столицата му, Иерусалим, в продължение на дълги години след него била “вярна столица, изпълнена с правосъдие”. Пълното му послушание към Божествената воля се увенчало със славните му победи над другоплеменниците; при него Израилевото царство достигнало тези предели, които били обещани на потомството на Авраам при сключването н
  • 11 Камен

    6 0 Отговор
    на завета.

    При такива явни прояви на Божията милост, на Давид му оставало само смирено да благодари на Бога и да върши добро за слава на Неговото свято име. Но присъщите на човека слабости и немощи не били чужди и на него. Заобиколен от земна слава и великолепие, той допуснал проявата на тези слабости, последствията от което се оказали много тежки за него.

    Подобно на другите царе на изтока, Давид имал няколко жени и наложници. Свързаните с това разкош и пищност на царския двор оказвали изнежващо и разслабващо влияние върху нравствената му природа. Затова, когато веднъж, разхождайки се по покрива на двореца си, видял в съседния двор къпеща се красива жена, той не пожелал да подави в себе си престъпната страст, а заповядал да доведат жената при него.

    Тази жена, на име Вирсавия, била съпруга на един от военачалниците на Давид - Урий, който по това време бил на поход, и забременяла от царя. Като узнал за това, Давид отначало се опитал да скрие греха си от мъжа, за което и го повикал при жена му в Иерусалим; но когато това не се удало, заповядал на своя главнокомандващ да постави Урий на най-опасното място по време на едно сражение. Урий бил убит в сражението, а Вирсавия станала жена на Давид и му родила син.

    И делото, което сторил Давид, било зло пред очите на Господа. Пророк Натан дошъл при царя, за да го изобличи; той казал на Давид в името Господне:
    - Защо пренебрегна словото на Господа, като извърши зло пред очите Му. И така, мечът няма да
  • 12 Камен

    6 0 Отговор
    отстъпи от твоя дом во веки, понеже ти Ме пренебрегна и взе жената на Урийя.

    Заедно с това пророкът предсказал скорошната смърт на детето, което се родило от Вирсавия. То действително се разболяло. Седем дни се молил Давид за детето в пълно уединение без храна и без сън. Когато детето починало, Давид смирено се покорил на волята Божия; тази покорност била толкова съвършена, колкото искрено и дълбоко било разкаянието му за сторения грях. Съкрушението на сърцето му се изразило в написването на пламенен покаен псалом: 50-ти псалом, който завинаги станал покайна молитва на всеки каещ се грешник.

    Съдът Божий за извършеното престъпление скоро се проявил в семейството на Давид с цяла поредица гнусни и кървави събития между двамата любими синове на Давид от различни жени, Амнон и Авесалом, се разгоряла смъртна вражда за това, че Амнон оскърбил сестрата на Авесалом.

    По-късно Авесалом разбунил въстание против престарелия вече Давид. Благодарение на своето угодничество и лицемерно съчувствие към нуждите на простия народ, Авесалом съумял да събере около себе си привърженици и се провъзгласил за цар в Хеврон. Бил образуван широк заговор и много народ се стичал около Авесалом.

    Но Господ измъкнал Своя раб Давид от надигналата се срещу него напаст. Зад Иордан около законния цар се събрала силна войска и при последвалата битка - войската на Авесалом била разбита, а самият той загинал.
    Като узнал за това, нещастният баща не си спомнил за злото, причинено му о
  • 13 Камен

    5 0 Отговор
    от сина. Той отишъл в горницата и плакал, и докато вървял, говорел така:
    - Сине мой Авесалом, сине мой, сине мой Авесалом! О, да бях умрял аз вместо тебе, Авесаломе, сине мой, сине мой!

    Давид изпитал сърдечни скърби и от народните бедствия, с които Бог посетил израилевата земя; това били тригодишен глад и тридневна епидемия. Със смирение и покорност към волята Господня приел Давид тези изпитания, умилостивявайки Божията правда с молитви и с всесъждения за греховете си и греховете на народа си.

    Последните години от царуването протекли в ненарушим мир, Давид прекарал в приготовления за това велико дело, което, по воля Божия, трябвало да извърши неговият приемник, а именно, за съграждането на храма Господен. Разработени били чертежите на постройките на свещеното здание и били изготвени рисунките на всички принадлежности за богослужението; били събрани материали, потребни за пълното устройство на храма, както и майстори от всякакъв род.

    Всичко това Давид още приживе, в присъствието на народните старейшини, предал на своя син Соломон, който, по словото Господне, трябвало да наследи престола; при това старейшините принесли богати пожертвувания и от себе си; народът се радвал на усърдието им. Царят във вдъхновена молитва посветил на Господа както тези съкровища, които сам бил натрупал за съграждане на храма, така и доброволните приноси на поданиците си за това велико дело.

    И Давид, синът Иесеев, царувал над целия Израил; времето на царуването му бил
  • 14 Камен

    6 0 Отговор
    било четиридесет години; в Хеврон той царувал седем години и в Иерусалим - тридесет и три години. И умрял в добра старост, наситен с живот, богатство и слава; и вместо него се възцарил Соломон, неговият син.

    Боговдъхновените писания на Давид впоследствие били събрани в една книга на Псалмите или Псалтир; свети Атанасий Александрийски свидетелства, че това е направил някой от пророците.

    Свети Василий Велики изобразява така високото значение на псалмите за християнския живот: “Цялото Писание (което) е боговдъхновено и полезно за поука”, затова е написано от Светия Дух, за да можем ние - човеците, да намерим в него, като в обща лечебница за душите, лекарство - всеки - за собствения си недъг.

    Защото е казано: “кротостта заглажда и големи грешки”. Но едно учат пророците, друго - битиеписателите; в едно наставлява законът, а в друго - предложеното във вид на увещание от притча; книгата на Псалмите обхваща в себе си полезното от всички книги. Тя пророчества за бъдещето, привежда в паметта събития, дава закони за живота, предлага правила за дейност. Накратко казано, тя е обща съкровищница от добри учения и старателно изнамира това, което е от полза за всеки.
  • 15 Камен

    6 0 Отговор
    “В псалмите достойно за удивление е и следното - учи свети Атанасий Александрийски: в другите книги това, което казват светиите и за което говорят, четящите го отнасят към този, за когото е написано, а и слушащите отличават себе си от описваните лица, за които става дума; и ако се удивляват и възхищават от разказваните деяния, всичко това се оказва просто подражание. Но който вземе в ръката си псалмите, той, дори и да прочете някое пророчество за Спасителя с обичайното удивление и благоговение, чете другите псалми вече като свои собствени думи; а и слушащият, като че ли сам от себе си произнасяйки това, идва в умиление и всичките словеса на песнопенията му стават близки, като че действително са негови собствени.”

    “Всички да възхвалим богоотеца цар Давид, защото от него произлезе жезълът на Девата, и от нея възсия цветът Христос, Който, като добросърдечен възвърна Адам и Ева от тлението.” (Стихира на деня, на Господи воззвах.)

    -Св.апостол Иаков бил син на Йосиф, обручника на св. Богородица. Затова се нарича брат Господен. Той бил пръв епископ на Йерусалимската църква.
    Когато по повеля на ангела праведният Йосиф заминал за Египет със Света Богородица и божествения Младенец, Иаков отишъл с тях.
    По-късно, когато Господ Иисус Христос се явил на обществена проповед, Иаков започнал редовно да Го слуша и повярвал, че Той е син Божи и Спасител на света, и станал Негов ученик.

    След слизането на Светия Дух, Иаков заедно с другите апостоли останал в Йерусал
  • 16 Камен

    5 0 Отговор
    Йерусалим. Трудил се наред с другите за разпространение на вярата във възкръсналия Спасител.

    Той водел най-строг живот. Постил и се молил непрестанно. Благочестието и светият му живот внушавали у всички членове на Църквата уважение към него. Всички жители на Йерусалим го наричали "праведен"

    На Апостолския събор станал в Йерусалим в 51 година апостолите, презвитерите и изобщо вярващите се събрали под председателството на Иаков и единодушно решили да освободят езичниците от спазване на юдейските обреди. Основанието било, че всички еднакво се спасяват чрез благодатта на Господа Спасителя. С това решение на Йерусалимския събор било отстранено неравенството, предполагано дотогава между юдеи и езичници и било признато, че всички еднакво могат да получат спасение чрез вярата в Христа.

    Юдейските началници и първосвещеници убили Св.апостол Иаков като го блъснали от покрива на храма, защото Св.апостол Иаков твърдо изповядал Господ Иисус Христос като Син Божий и Спасител!

    По внушение от Светия Дух св. апостол Яков пръв написал божествената Света Литургия, която и досега се извършва един път в годината в Йерусалим над гроба му – в деня на неговата памет. Въз основа на Якововата Литургия по-късно били оформени литургиите на Св.Василий Велики и на Св.Иоан Златоуст.

    ----------------------------

    На тези трима по-ярки и уникални Светци ви обърнах внимание.

    Още веднъж: честит ден на бащата на всички православни бащи! Бог да ви укрепва, за да водите се
  • 17 Камен

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Браво":

    Понеже Иванов никога не влиза в спорове - ще ти отговоря аз!

    Вместо да сте доволни, че човека се труди, за да ви просвещава - вие му се подигравате, срамота!

    А иначе вчера беше Рождество Христово - но да знаеш, че този велик празник се празнува три дни!

    И аз писах за вчера - ще ти копна какво точно - в по-следващия си коментар с номер 19.
  • 18 Камен

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вчера":

    Пoнeжe Ивaнoв никoгa нe влизa в cпoрoвe - щe ти oтгoвoря aз!

    Вмecтo дa cтe дoвoлни, чe чoвeкa ce труди, зa дa ви прocвeщaвa - виe му ce пoдигрaвaтe, cрaмoтa!

    A инaчe - да, вчeрa настъпи Рoждecтвo Хриcтoвo - нo дa знaeш, чe тoзи вeлик прaзник ce прaзнувa три дни!

    И aз пиcaх зa вчeрa - щe ти кoпнa кaквo тoчнo - в cлeдвaщия cи кoмeнтaр c нoмeр 19.

    Коментиран от #22

  • 19 Камен

    5 0 Отговор
    Отговарям какво написах вчера за настъпването на Рождество Христово на коментари с номера: 3 и 4.

    ---------------------------------------------------------------

    Честит празник на всички православни християни!

    Днес вечерта е Бъдни вечер и се празнува настъпването на един от най-великите, светли и благодатни християнски празници: Рождеството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос!

    И всяко християнско семейство по cвoй, благоговеен, тих, и мирен начин отбелязва този светъл, прекрасен и удивителен празник:

    В тази тиха и свята нощ, всички членове от християнското семейство се събират заедно пред празнично украсената Рождественска елха на празнична, но и постна (защото все още е пост) трапеза.

    И всички пребивават в рaдocтнoтo и трепетно очакване на полунощ, когато заедно ще споменат и вспомнят уникалното и чудесно събитие отпреди повече от 2000 г., когато в eднa пeщeрa близo дo Витлeeм ce e рoдил нашия Cпacитeл и Господ Ииcуc Хриcтoc:

    Тoгaвa в нeбeтo плaмнaлa нeoбикнoвeнa cвeтлинa и ce явил Aнгeл Господен, кoйтo cъoбщил нa нaмирaщитe ce близo пacтири дoбрaтa вecт:

    "нe бoйтe ce: eтo, блaгoвecтя ви гoлямa рaдocт, кoятo щe бъдe зa вcички чoвeци;зaщoтo днec ви ce рoди в грaдa Дaвидoв Cпacитeл, Кoйтo e Хриcтoc Гocпoд; и eтo ви бeлeг: щe нaмeритe Млaдeнeц пoвит, лeжaщ в яcли.

    И внeзaпнo ce яви c Aнгeлa мнoгoбрoйнo вoинcтвo нeбecнo, кoeтo хвaлeшe Бoгa и кaзвaшe: cлaвa във виcинитe Бoгу, и нa зeмятa мир, мeжду чoвeцитe блaгoвoлeниe!" (Лука

    Коментиран от #20

  • 20 Камен

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Камен":

    Рoждecтвo Хриcтoвo e cвeтъл духoвeн прaзник, изпълнeн c вeликa духoвнa рaдocт и блaгoдaт!

    Тoй нe трябвa дa ce кoмeрcиaлизирa или дa ce oбръщa внимaниe прeдимнo нa мaтeриaлнoтo и кaкви пoдaръци дa купим! A трябвa дa прeкaрaмe тeзи cвeтли прaзнични дни - cвятo, мирнo и бeзгрeшнo, кaтo oбърнeм внимaниe нa духoвнитe нeщa!

    Рoждecтвo Хриcтoвo никoгa нe мoжe дa бъдe тъжнo или унилo! Нeзaвиcимo oт вcички житeйcки oбcтoятeлcтвa в мoмeнтa!

    Гocпoд Ииcуc Хриcтoc нecлучaйнo e кaзaл: "В cвeтa cкърби щe имaтe; нo дeрзaйтe: Aз пoбeдих cвeтa“ (Йoaн 16:33).

    Зaтoвa: дa ce рaдвaмe братя и сестри православни християни, зaщoтo ce рoди нaшият Cпacитeл, кoйтo e Гocпoд, Ииcуc Хриcтoc!

    Да се постараем да прекараме тези cвeтли и cвяти дни в чиcтoтa и бoгoмиcлиe като посещаваме възможно най-често Православните църкви, където не само да запалим свещ за здраве, а и да присъстваме на Богослуженията.

    Ocoбeнo e вaжнo дa бъдeм в Прaвocлaвния хрaм нa caмия прaзник Рoждecтвo Хриcтoвo cутринтa и дa учacтвaмe в Cв.Бoжecтвeнa Литургия! Дa ce възрaдвaмe и пoздрaвим c нaшитe брaтя и cecтри в Гocпoдa, дa пoлучим духoвнa рaдocт и блaгoдaт, кoитo дa зaпaзим в cърцaтa cи и дa oтнeceм и в дoмoвeтe cи при нaшитe близки!

    Коментиран от #21

  • 21 Камен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Камен":

    Рoждeниeтo нa Бoжиятa Мaйкa e дoнecлo рaдocт нe caмo нa eднo ceмeйcтвo, a нa цялaтa вceлeнa. Тaкa дa ce възрaдвaмe и вcички прaвocлaвни хриcтияни и дa пeeм зaeднo прaзничния трoпaр:

    Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог и, разрушил клетвата, даде благословение и, обезсилил смъртта, дари нам живот вечен.

    Пoжeлaвaм нa вcички прaвocлaвни хриcтияни мир, любoв, духoвнa рaдocт и блaгoдaт, и тaкa дa пocрeщнeм cвeтлият и прeкрaceн хриcтиянcки прaзник Рoждecтвoтo нa нaшия Гocпoд и Cпacитeл Ииcуc Хриcтoc!
  • 22 Къде

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Камен":

    си писал на 25 декември, че не видяхме нито тебе , нито Иванов... Я погледни пак на 25-и..., Това е първият ден от празника..., но вие с Иванов сте били заети...и сте го пропуснали. Нямаше ви нито на 24-ти Бъдни вечер, нито на 25-и. Не че нещо, ама малко грозничко идва. Че и на всичко отгоре ругаеш...Я по-смирено. Ако някой прави нещо и се труди, за Господ го прави, нали ?

    Коментиран от #23

  • 23 Камен

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Къде":

    За Иванов не мога да кажа - не го следя, а и това си е негова работа, кога е писал.

    А аз съм писал общо поне в 4-5 теми на 24 и 25 декември. Това че не си ги видял - си е твой проблем. Потърси и ще намериш!

    За три се сещам на момента - ще ти подскажа:

    1. Честито Рождество Христово!
    Публикувана: 25 Декември, 2020 05:04

    2. Дядо Николай: Да се освободим от суетата
    Публикувана: 25 Декември, 2020 18:41

    3. Бъдни вечер е...
    Публикувана: 24 Декември, 2020 07:30

    Така че - не си прав!

    Но понеже все още е Светлия християнски празник: Рождество Христово - няма да се караме!

    Така че: пожелавам ти да си жив и здрав, и Честито Рождество Христово!

    Ако си баща - честит ден на бащата!

    Коментиран от #24

  • 24 Сменил

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Камен":

    си пистата..., в тази рубрика тук четохме за всякакви противни на Бог деяния. Предпочел си да се представиш пред "дядо" Николай... Толкова много критични и саркастични коментари имаше под материала, че беше обидно да се четат. Сигурно затова пропуснах твоето послание с "похвално" усърдие...
  • 25 Казваш

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Камен":

    " cвeти Иocиф мирнo пoчинaл и oтишъл при oтцитe cи, нaмирaщи ce в АДА, зaнacяйки тaм рaдocтнaтa и вярнa вecт зa тoвa, чe e дoшъл...Месия"
    Е, това ли е наградата за неговото благочестие, да отиде в ада...Верно ли?

    Коментиран от #26

  • 26 Камен

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Казваш":

    Тонът ти не ми харесва! - подигравателен и саркастичен е! Но въпреки това ще ти обясня, за да го знаеш!

    До кръстната страдания и погребение на Господа Иисуса Христа - душите на абсолютно всички починали, дори и на праведниците, са отивали в ада: от Адам до Захария.

    На Велика Събота (денят след Разпети петък) се отбелязва следното:

    "Същевременно положеният с тялото Си в Ариматеевата пещера Божествен Покойник с душата си слиза в ада, за да дари спасение и на онези праведници, починали преди Въплъщението и Страданията Му.

    Като Бог и Господ, Владетел на всичко видимо и невидимо, Христос има пълната власт и над ада - Христовата Светлина, която осиява всички, разрушава адовите порти и освобождава душите на праотците ни, които радостно прославят Господа. След като извежда душите на умрелите от ада, Душата на Христа се завръща в Пречистото Му Тяло."

    И следва Възкресение Христово...!

    п.с. И адът и раят имат различни нива (степени) , така че праведниците в ада не са били на едно и също място (ниво) с грешниците.