16 Януари, 2021 15:43 9 310 17

Какво се случва на острова, на който е забранено да се стъпва повече от век?

  • остров-
  • забранен-
  • хавай-
  • ниихау

Ниихау е известен още като "Забраненият остров", защото хора, които не са родени там, нямат право да стъпват на острова

Какво се случва на острова, на който е забранено да се стъпва повече от век? - 1
Снимкa: Shutterstock

На практика няма места по света, където човек да не е стъпил. Хората наистина са посетили всички места на планетата. И все пак на картата все още има места, където на туристите е забранено да идват. Остров Нихау на Хавай е забранен, наричан още „Забраненият остров“.

Дълги години никой турист не е стъпвал там. Факт е, че там живеят само местните жители на островите. Там няма магазини, асфалтови пътеки, ресторанти. Жителите на острова се придвижват около него само пеша или с велосипед.

Можете ли да си представите, че хавайският остров Ниихау е бил продаден за само 10 000 долара? Сума, с която днес не можете да си купите дори къща.

През 1863 г., крал Камеамеа IV обявил остров Ниихау за продан и Елизабет Синклеър, която живеела на съседния остров Кауай, решила да го купи. Днес нейните наследници, семейство Робинсън, са собствениците на този малък хавайски остров и правят всичко възможно, за да запазят хавайското наследство живо.

Ниихау е единственото място, където главният език е хавайският.

Ниихау е известен още като "Забраненият остров", защото хора, които не са родени там, нямат право да стъпват на острова. Днес, около 250 местни хавайци живеят на Ниихау и техният начин на живот останал същия през всички тези години.

Няма магазини и ресторанти, електричество, павирани пътища, къщи и хотели. С други думи, животът там е много прост. Хората се разкарват наоколо с велосипеди или пеша.

Остров Ниихау обхваща 70 квадратни мили и се намира на 18 мили северозападно от Кауай. Единствената достъпна работа е в ранчото на семейство Робинсън, където работи по-голямата част от населението, отглеждайки добитък. По този начин си набавят и храна. Още повече, хората от Ниихау произвеждат собствени плодове и зеленчуци.

Местните се занимават също с лов и риболов, използвайки копия, мрежи, въжета и ножове. По-голямата част от тези ловджийски пособия са изработени от самите хора, а останалите са купени от съседния остров Кауай.

Ниихау е много мръсен, така че пейзажът и растителността не са така привлекателни и тропически като на другите хавайски острови.

На Ниихау дори не расте типичното за останалите острови цвете леи. Но вместо това, там има уникални раковини, които могат да се намерят по плажовете. Те са толкова редки видове, че колекционери са готови да платят хиляди долари за тях.

Достъпът до Ниихау е ограничен и става само с покана, което означава, че може да го посетите само, ако живеете там или член на семейство Робинсън не ви покани.

Все пак, може да се доближите до "Забранения остров", защото се предлагат обиколки с хеликоптер и с лодка, която тръгва от Кауай, но пускането на котва близо до Ниихау е забранено, така че ще можете само да се гмуркате, близо до частния остров, без да стъпвате на земята му.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    30 3 Отговор
    И тук ще стане така ! Както я караме ?
  • 2 Робовладелци

    26 4 Отговор
    Могат и да убият някой без никой да разбере защото е забранен остров ?
  • 3 Робовладелци

    48 6 Отговор
    Спират развитието на тези хора! Отглеждат добитъка им, а Робинсън го продават скъпо и прескъпо! Сигурно си имат и сателит и генератори, а държат хората като животни, за да им плащат с една пържола за работата! Не пускат и никой, за да си гледат пашалъка!

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й‼

    16 4 Отговор
    Можете ли да си представите за колко е "ЗАКУПЕН" Манхатън?
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    23 1 Отговор
    През 1626 г. управителят на Нова Нидерландия Петер Минуит закупува остров Манхатън от племето ленапи за 60 гулдена (равни на около 1000 американски долара от 2006 г.) Според отхвърлена днес легенда, Манхатън е закупен срещу стъклени мъниста на стойност 24 долара.
  • 6 Един от народа

    8 1 Отговор
    В Европа също има забранен остров: Монте Кристо
  • 7 8ц8цьж8

    33 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: остров Ниихау е бил продаден за само 10 000 долара? Сума, с която днес не можете да си купите дори къща."
    Когато си безпросветен и с ограничен интелект всичко ти е чудно.
    През далечната 1863 година, револвер "Колт арми" е струвал 8 долара. Обикновен човек е можел да спести толкова за около година и половина и то ако е добре платен. На днешни долари се равнява на 251 сегашни долари.
    През 1909 година, легендарният модел на Форд, модел "Т" е струвал $825 което се приравнява на почти 24000 долара сега.
    Та така, да обясня на неуките журналисти. Има едно понятие, кото се нарича инфлация. Поради тая инфлация сега с 10000 долара не можеш да си купиш дори къща, но я далечната 1963-та тия 10000 долара са се равнявали на 314000 днешни долара.
    По-важното е друго.
    Кой и как така може да продава земя?! Кой му дава това право? Земното кълбо не е ли на всички хора, животни и прочее, които Бог е дал да живеят на него?
    Как можеш да кажеш "Тази земя е моя?" . Ми не е твоя, щото не си я ти произвел. Следователно не можеш да я продаваш.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 8 8ж8жц8жц8

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Робовладелци":

    Ето това искат сега да постинат с ковидианството и ваксинациите.
    Богатите не искат повече да имаш права, да се образоваш, да пътуваш, дори да се храниш. Ти ще робуваш за кората хляб, а за тях ще е всичко останало. А когато робите създадат машини и интелекти, които да се грижат за ОНИЯ, те ще направят с човечеството, каквото прави овчаря, когато има 100 овце, а му остане зоб само за 10- директно под ножа и във фризера.
  • 9 "Можете ли да си представите,

    20 2 Отговор
    че хавайският остров Ниихау е бил продаден за само 10 000 долара? Сума, с която днес не можете да си купите дори къща." А Вие можете ли да си представите, че кутия "Victory" струваше 860 лв. навремето?😉😆

    Коментиран от #16

  • 10 БАЙ Х@Й‼

    4 4 Отговор
    А можете ли да ПРОВЕРИТЕ ( едва ли можете да си представите) колко обработваема земя има Б Г ⁉️ Да оня БГ , а не нашия Бай Ганьо!
  • 11 чук и гек

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "8ц8цьж8":

    браво, точно така
    ++++++++++++++++
  • 12 Русенец

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "8ц8цьж8":

    Съвършено вярни твърдения и съждения. Браво! А земя се придобива и продава много лесно. Идва неканеният батка с потника и сопата, загражда наоколо и казва, че е негово. Зайците и овцете не се обаждат. Ако се обадят, стават курбан към сделката. Най-правилно ми се струва схващането на аборигените. Те не притежават земята, защото й принадлежат. Тя ще ги надживее милион пъти и е смешно и нелепо да се смятат за нейни господари.
  • 13 Pokoloko

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "8ц8цьж8":

    навремето като бях на Хавай исках да отида но нямаше кой да ме покани, наистина е трудно, накрая времето си прекарах на Waikiki който не е нищо специално като плаж само е прехвален и после на Ala Moana като чух за него. Хавайците казват че земята само сме я взели назаем от децата си, мното са колоритни но за съжаление са останали само мелези с белите и почти нищо от тяхната култура след анексирането на кралството им през 1876 от знаем кой
  • 14 Ироничен

    0 3 Отговор
    Бал сам гу....
  • 15 Шамара

    0 1 Отговор
    Един ден чашата ще прелее!
  • 16 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от ""Можете ли да си представите,":

    ..и един кибрит 50лв.. при 3000лв за долар и заплата 10дл. Инфлацията е друга тема, няколко думи за по- горния пост, земя продава ли се има ли право. За земя се воюва и умира, всички войни са за нея. Земя дори се подарява, но..Преди 9.9.1944г, който много плюем за всичко, хората особено по селата бяха оземлявани масово с нотариални актове. Земата ставаше тяхна без лев да дадат. Такива са били времената, тя хранеше директно. Хиляди бежанци от Македония, турска Тракия, белогвардейците на Вранглер заселени по нашите земи получаваха от държавата парче земя по закон, НО..влязът ли в България вече са български граждани, с БГ паспорти, ако ще и от Марс да са дошли. Разликата от сегашната продажба на земя на турци и руснаци, и миналото оземляване е от земята до небето..Сегашното е предателство, тогавашното е обединение на вси българи прокудени от роден край, намерили такъв тук и земя дадена им да ги ХРАНИ. Лично имащ такъв документ за оземляване на моя дядо на основата, на който вадя нотариален акт. А такива като мен са хиляди.
  • 17 Три Очи

    0 0 Отговор
    Генофонда на местните как е?