ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Точена баница

Рецепта, предавана от майка на дъщеря поколения наред

Публикувана: 17 Януари, 2021 10:05
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6248
Рецепта на деня: Точена баница
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.

Необходими продукти:

250 мл. хладка вода

1 яйце

3 супени лъжици олио

1 чаена лъжичка сол

около 350 гр. брашно + още около 100 гр. за разточването.

За плънката:

2 яйца

200 гр. сирене

100-150 мл. олио или стопено краве масло

Начин на приготвяне:

Към хладката вода добавяте олиото, солта, и яйцето. Разбивате с вилица до еднородност. Брашното пресявате и правите кладенче в него. Наливате течните съставки и постепенно започвате да добавятете от брашното. Омесвате гладко, нелепнещо и еластично тесто, пише gozbite.com.

След това поръсвате много леко малък участък с брашно на плота или на по-голяма дървена дъска. Тестото разделяте на 6 приблизително равни къса, които оформяте на хубави топчици. Поставяте топките тесто на плота или дъската и ги покривате с кърпа. Оставяте ги да почиват 30 минути.

Докато тесто си почива, вие си разтопете маслото/маста и оставете да се охлади. Мазнината трябва да е течна, но не гореща. Натрошете си сиренето и в купа разбийте до еднородност яйцата.

След като времето за отпускане на тестото е изтекло, поръсвате с малко брашно плота и топчицата тесто. Разточвате във всички посоки докато кората стане възможно най-тънка. По време на разточването добавяте по малко брашно на плота и върху кората. Поръсете с малко мазнина кората и разпределете равномерно малко от натрошеното сирене. Добавете и 2-3 лъжици от разбитите яйца. Навийте кората на рехаво руло, след което я завийте като охлюв.

Намазнете леко тавата, в която ще печете баницата и поставете в центъра първата свита кора. Всяка следваща топка тесто правите като първата и увивате около предходната. Преди да сложите вашата точена баница да се пече я поръсвате с останалата мазнина отгоре.

Баницата печете на 200 градуса в предварително загрята фурна на средна скара без вентилатор. Печете, докато придобие приятен златист загар.

След изваждането на готовата баница от фурната, леко я поръсете със студена вода и покрийте за 15 минути с чиста кърпа. Сервирайте топла с напитка по ваше желание.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
Акъл
2 Отговор
Малко е времето за разрушаване връзките на глутена, яйцето иска още време, и няма да може да се точи, ще се разкъсва. В България за ускоряване на процеса слагат оцет или ракия или вряла вода. И поне час, два да престои тестото.

Оценка:
-1 +10

2loop
3 Отговор
Тука се иска доста майсторлък

Оценка:
-3 +5

муцунка
4 Отговор
Наточена баница-вкуснораница. Нещо като Николета Маданска.

Оценка:
-2 +1

Кйхгъиолбгде
5 Отговор
Тестото се точи по специфичен начин, асвен това аз не слагам яйце и добавям оцет.

Оценка:
-0 +2

Точилка
6 Отговор
За тези,които точат баница,няма проблем.Но за тези които ,ще си купят точилка специално за рецептата,точенето е обяснено много общо.И не виждам,каква е ролята на яйцето в тестото?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5