Last news in Fakti

18 Януари, 2021 07:52 3 531 19

Празнуваме Атанасовден

  • атанасовден-
  • имен ден-
  • празник

Вижте какви са поверията и обичаите на този празник

Празнуваме Атанасовден - 1

Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.

На този ден имен ден празнуват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася

В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен"

Традиции и обичаи на Атанасовден

Според народните вярвания свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни. Облечен с копринена риза, той отива в планината на бял кон и се провиква: “Иди си, зимо, идвай, лято!”. Затова празникът е известен още и като Среди зима.

Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден. На Атанасовден в Тракия се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

Поверия

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно.

Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

Православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.

Атанасий участвал в прочутия вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов. Най-вече заради откритата му борба срещу свещеника Арий, който смятал, че Христос е по-нисш от Бог отец. Благодарение и на Атанасий, Арий бил отлъчен от църквата.

След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избрали Атанасий за негов заместник в Александрия. Атанасий Велики починал на 2 май 373 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    9 15 Отговор
    Атанас гилди и зимата битти. Честито. Да ви е здраво името.
  • 4 Румен

    4 15 Отговор
    Абееее, на Атанасов ден работилисе че аз съм безработен
  • 5 Камен

    19 2 Отговор
    Честит имен ден на всички именици и чecтит прaзник нa вcички прaвocлaвни хриcтияни!

    Днес освен Св.Атанасий - архиепископ Александрийски се честват още и Св.Кирил - патриарх Александрийски и Св.Йоаким I - първия Търновски патриарх.

    И нека всички да вземем пример от тези велики Свети отци, като винаги твърдо и смело да изповядваме, пазим, укрепваме и утвърждaвaме Православната ни вяра!

    ---------------------------------

    - до авторката на статията - много малко сте написали за Св.Атанасий. И oтнoвo cтe ce oтнecли дa oпиcвaтe рaзни нaрoдни вярвaния и cуeвeрия!

    Както вече много пъти ви писахме:
    Доброто и правилното е да пишeтe caмo зa кoнкрeтните прaвocлaвни Cвeтци, чествани на деня, и тo пoдрoбнo, зaщoтo тoвa щe бъде като светъл и ярък пример на всеки православен християнин!

    И тук нямат място никакви народни вярвания, обреди и обичаи, защото това са суеверия, които нямат нищо общо с Православието!

    --------------------------------

    Тогава аз ще нашиша за днес честваните светци:

    Св. Кирил, Патриарх Александрийски бил родом от Александрия, Египет, известен със своето благочестие, ученост и силна вяра. Участвал на Третия Вселенски събор, където се проявил като твърд защитник на Православието против ереста на Несторий. Написал много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 година. Чества се два пъти: на 9 юни, и днес - съвместно със Св.Атанасий Александрийски.
  • 6 Камен

    19 2 Отговор
    Св. Йоаким I - първия Търновски патриарх. Родителите му били знатни люде. Той се подвизавал в Света Гора - Атон, после в България - в пещера Красен-Червен. По негово време е станал съборът в гр. Лампаск, на Мраморно море в 1235 г., на който събор той е утвърден като български патриарх. И като патриарх се отличавал с аскетичните си подвизи и милосърдие. Починал през 1246 година.

    Св. Йоаким I е българин по произход и прочут подвижник. Първоначално се подвизава на Атон, а после се поселва с трима свои ученици при Червен (Красен) на Дунава, където изсичат в скалите килии с църква "Св. Преображение" и се отдава на аскетически живот.
    Като чува за него христолюбивият цар Иван Асен II (1218-1241) посещава прославилия се духовник, за да получи благословение и му дарява злато. С дареното от царя злато Йоаким наема работници и изсича в скалите голям манастир, който нарича на името на св. Архангел Михаил, и събира множество монаси. (Днес този манастир е известен като "Ивановските скални църкви")

    По предложение на царя съборът на българските епископи избира Йоаким за Търновски архиепископ. А по късно - през 1235г. на всеправославния събор в гр.Лампсак е възстановена българската патриаршия и съборът провъзгласява Йоаким за Търновски патриарх!

    Според житието му патриарх Йоаким светителства 19 години като управлява мъдро, благочестиво, справедливо и човеколюбиво, и издъхва на 18 януари 1246 година.
  • 7 Камен

    19 3 Отговор
    Светия наш отец Атанасий, архиепископ Александрийски

    Свети Атанасий Велики. архиепископ Александрийски - този безсмъртен пример на добродетел и богоугоден живот - се родил в столицата на Египет - Александрия. Родителите му били християни, хора благочестиви и добродетелни.

    Още в детството на Атанасий с случило уникално събитие, което предзнаменувало неговата голяма бъдеща светителска дейност. И показало, че той е Божий избранник:

    Веднъж Атанасий играел със свои връстници на морския бряг. Децата подражавали на това, което виждали в църквата, и в играта си изобразявали Божиите свещенослужители и църковните обреди. Атанасий бил избран от децата за епископ, той определил едни от децата за презвитери, а други - за дякони.
    Последните водели при него други деца - езичници, които още не били кръстени. Атанасий ги кръщавал с морска вода, произнасяйки установената за тайнството кръщение формула, която бил запомнил от свещеника в църквата; произнесъл дори поучение, съответно на детската възраст.

    По това време патриарх на град Александрия бил свети Александър.
    Поглеждайки случайно от прозорците на дома си, разположен на високо място, недалеч от морето, той видял детската игра и с изумление наблюдавал кръщението, което Атанасий извършвал. Незабавно заповядал да доведат всички деца при него. Патриархът ги разпитал подробно на какво са си играли, кого именно са кръстили, как са питали преди кръщението и какво са отговаряли и узнал, че в играта си те извъ
  • 8 Камен

    19 2 Отговор
    извършили всичко според църковния устав.

    След това, като се посъветвал с църковния клир, той признал извършеното от Атанасий кръщение на езическите деца за истинско и го довършил с миропомазване, после повикал родителите на децата, които били в ролята на презвитери, и ги посъветвал да ги обучават за бъдещи свещеници.
    Свети Александър извикал и родителите на Атанасий и им поръчал да го възпитат в благочестие и книжовност и когато порасне, да го доведат при него и да го посветят на Бога и на светата Църква.

    Когато Атанасий усвоил науките достатъчно и получил добро образование родителите го довели при светия патриарх Александър и тъй, както някога Анна - Самуил, посветили го в дар на Бога. Скоро след това патриархът го поставил за клирик и го ръкоположил за дякон на Александрийската църква. Св.Атанасий се борил мъжествено с еретиците и какво е претърпял от тях, е невъзможно да се разкаже изцяло...

    Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий.

    На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, Атанасий е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия.

    В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците.
    За вярата е преследван в изгнание повече от 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в ед
  • 9 Камен

    19 2 Отговор
    една гробница. Жителите на Александрия тъй настоявали да се върне епископът им, че императорът като се опасявал от бунт, се съгласил.

    Така свети Атанасий, престарелият воин Христов, след тежки трудове и смели подвизи като защитник на православието, незадълго преди самата своя кончина се завърнал от заточение и управлявал в тишина и мир своята катедра.

    Починал в Господа и се присъединил към светите отци, патриарси, пророци, апостоли, мъченици и изповедници, подобно на които се подвизавал на земята. Той бил епископ в продължение на четиридесет и седем години и оставил след себе си за приемник на Александрийската катедра Петър, блажения свой приятел, участник във всичките му трудове.

    Сам свети Атанасий се представил пред Господа, за да получи светлите венци и въздаяние от неизречени блага от своя Господ Иисус Христос, Комуто заедно с Отца и Светия Дух да бъде слава, чест и поклонение, сега и винаги, и във вечни векове. Амин.
  • 10 Иванов

    15 2 Отговор
    Сърдечно поздравявам всички православни християни и още повече именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Нека винаги да се стремим към Бога и да укрепваме и усилваме Православната си вяра, и твърдо да я пазим, отстояваме и изповядваме - като Св.Атанасий, архиепископ Александрийски, Св.Кирил, патриарх Александрийски и Св.Йоаким I, патриарх Търновски и като вcички Cвeтии!

    И нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя православен път към Гocпoдa!


    Тропар:

    Възсияли с делата на Православието и като сте погасили всичкото злословие,
    станахте победители - победоносци;
    Обогатили всички с благочестие и украсили величаво Църквата,
    достойно открихте Христа Бога, Който дарява нам велика милост.

    Кондак:

    Величайши свещеноначалници на благочестието
    и доблестни поборници за Църквата Христова,
    всички запазете, пеещи:
    спаси, Щедри, тия, които с вяра Те почитат.
  • 11 Господа Факти,

    11 1 Отговор
    Когато следващият път искате да напишете религиозна статия, направо потърсете Камен. Искаме реално знание.

    Коментиран от #16

  • 12 Михал

    2 1 Отговор
    Поздравявам Наско,, балетиста,,.....!
  • 13 Може ли и на, 70 г циганка изсипаната

    1 2 Отговор
    Зетя, дето беше поредния ортабудала....!
  • 14 кочо

    1 8 Отговор
    АТАНАСОВ ДЕН Е НА 31 ЯНУАРИ.българи не променяите вярата както го правят продажните попове.19-йорданов ден 20-иванов ден.ние българите сме източноправославни.

    Коментиран от #15

  • 15 Камен

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "кочо":

    Абе, ти старостилец ли си?

    Така или иначе нашата Българска Православна църква е приела новия стил според, който тези празници са си на 17 и 18 януари!

    И недей обижда православните ни свещеници - защото това е тежък и сериозен грях!

    Бог да те вразуми и просветли!
  • 16 Камен

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Господа Факти,":

    Благодаря!

    Още един човек да оцени това, което правя!
  • 17 Абе

    0 0 Отговор
    редакторката, каква е тази страшна снимка ? Какви са тези цицини на този на челото?
  • 18 Бауууу, Камене

    2 10 Отговор
    Цял живот,, копи пейст,, преди по стар стил, сега по нов го правиш, нема нужда народа от лицемерие.....!
  • 19 Това, е мозък

    1 0 Отговор
    Имате ли го ДК,.... няма как....!?