Last news in Fakti

18 Декември, 2012 11:45 4 403 2

Ходете като пингвин по заледените улици !

  • пингвин-
  • лед-
  • сняг
Ходете като пингвин по заледените улици ! - 1
Снимка: Фейсбук

Отново идват снегове и ледове, предупреждават метеоролози. Поледиците отново са опасни за здравето, счупванията са основна последица при подхлъзванията.

На 11 януари 1884 г. Пенчо Славейков заспива върху ледената пързалка на р. Марица

и заболява тежко. След продължително лечение в София, Лайпциг, Берлин и Париж частично се възстановява като остават затруднен вървеж и труден говор. След депресията Славейков осъзнава, че страданието е най великият учител. Още по време на лечението си започва да се самообразова изключително интензивно и след завръщането си в България издава първите си сатирически произведения и стихосбирката с интимна лирика Момини сълзи.

Травматолози съветват при подхлъзване да се стремим да се свием на кълбо, а не инстинктивно да се подпираме с ръка, защото рискуваме да се контузим сериозно.

Походката на пингвина е най-подходяща при ходене в заледени повърхности. Преди да излезем навън поне „10 минути си мислете, че сте пингвин“, съветват лекарите.

Освен счупванията на крайниците паданията могат да бъдат опасни за живота. Около 60 души годишно умират в САЩ от премръзване, което е много повече от жертвите на торнадо.

На 8 април 2003 г. 72-годишният Робърт Аткинс пада на заледена улица в Ню Йорк и си удря главата. Часовете прекарани в снега се оказват фатални за създателя на известната диета.

Статистиката е тревожна и у нас. Повече от 1 400 души са посетили спешните травматологични кабинети на „Пирогов” през миналата седмица, тревожно съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

Сред пациентите възрастните са 1 310, като 245 от тях са приети в болницата. 33 са оперирани по спешност, а 90 са с отложена спешност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Според мен по леда е най добре да се ходи в стил "Гагнам стайл".
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    И си готов за травматологията в Пирогов :)