Last news in Fakti

16 Март, 2021 18:55 18 014 17

Колко дълго време трябва да вървим пеша, за да бъдем здрави

  • ходене-
  • вървене-
  • пеша-
  • разходка-
  • здраве

СЗО посочи колко време е нужно да се разхождаме, за да поддържаме здравето си

Колко дълго време трябва да вървим пеша, за да бъдем здрави - 1
Снимка: Shutterstock

Една от основните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за предотвратяване на развитието на незаразни болести - като затлъстяване или хипертония - и за поддържане на форма е да ходите поне 150 минути всяка седмица с умерена интензивност.

В случай че искате още по-големи ползи за здравето, препоръчително е да увеличите времето до 300 минути седмично.

Но как се отразява на здравето ни? Разходката е една от най-здравословните практики за ежедневието, "която активира всички мускули на тялото ни, активира мозъка ни, не изисква предварително обучение и е достъпна за повечето възрасти", уверяват от Официалната фармацевтична колегия в Мадрид (COFM).

Профилактика на сърдечни заболявания, диабет и хипертония

Честото ходене може да предотврати риска от развитие на заболявания като високо кръвно налягане или диабет, а също така помага за защита на сърдечно-съдовата система.

Той също така служи за укрепване на костната и мускулната система, за контрол на теглото и най-вече за намаляване на нивата на стрес и подобряване на настроението ни.

Както е описано подробно от COFM, ходенето може да ни помогне да поддържаме здравословно тегло, защото „мазнините започват да изгарят след 20 или 25 минути ходене с умерено темпо“. Така „бързата 40-минутна разходка ни помага да изгорим около 200 калории“.

По същия начин ходенето може да ни помогне да тонизираме мускулите си и „да укрепим седалището, мускулите на гърба, корема, ръцете и краката“, в допълнение към увеличаването на костната плътност.

Друго предимство е, че подобрява кръвообращението и следователно предотвратява сърдечни заболявания.

"Повишава сърдечната честота, понижава кръвното налягане и прави сърцето по-силно", отбелязват от COFM.

Само 30 минути на ден ходене е достатъчно, за да намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания. А тъй като се благоприятства циркулацията на кръвта, се предотвратява появата на разширени вени.

Релаксира и намалява стреса

След дълъг работен ден най-доброто за намаляване на стреса е физическата активност. Ходенето подобрява настроението, тъй като се секретират ендорфини и допамин. Негативните мисли, гневът и умората намаляват.

В същото време разходката ни отпуска, помага да изчистим съзнанието си и да намалим стреса.

В допълнение към този мощен положителен здравен ефект, тази рутина допринася за по-добра хигиена на съня. Като упражнение с умерена интензивност, ходенето води до „обща релаксация, която е от ползва за по-добър сън: помага ни да заспим по-бързо, увеличаваме времето на най-дълбоките фази на почивка и намаляваме броя на събужданията през нощта, особено ако се разхождате навън рано сутринта“.

Укрепва имунната система

В допълнение към предотвратяването на сърдечни заболявания, ходенето намалява риска от диабет и висок холестерол чрез изгаряне на консумираните захари. Не само това, но и „стимулира имунната система“ и ни предпазва от настинка или грип.

Разходките през деня могат да повишат нивата на витамин D в организма, основно хранително вещество, което се синтезира чрез излагане на слънчевите лъчи и е жизненоважно за имунната система. От друга страна, „предотвратява дегенерацията на хипокампуса, който е областта на мозъка, свързана с паметта и ученето“.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    1 14 Отговор
    Бантускотовете няма да вървят където и да било...
    По кошарките бантуси!

    Коментиран от #9

  • 2 ПКПизми

    32 5 Отговор
    "Ходете пеша ве"! ПКП се грижи за вашето здраве иначе, ще станете тулуп в джип, като Шефа!
  • 3 ЖЕЛЕЗАРОВ

    28 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Колко дълго време трябва да вървим пеша, за да бъдем здрави?..............-Докато излезем от пределите на държавата ни, и стигнем в някоя по нормална страна.

    Коментиран от #12

  • 4 Нездравословно

    12 2 Отговор
    Тате Боби за това ли джитка с джипчето? Въй, ам че ако се катурне! Пеши требе, ама по магистралите само едни каки се моткат.
  • 5 Пенсионера

    22 1 Отговор
    10 000 крачки на ден е оптималното, всеки телефон сега има крачкомер !!
  • 6 Торби с палмова мас

    8 7 Отговор
    Една се похвали, че на, ден вървяла 50 км, хич не ми се вярва, може би на , пътечката,, става..!

    Коментиран от #8, #15

  • 7 Потребител

    22 1 Отговор
    Около 6 км на ден е добре, но не всеки може да си го позволи.
  • 8 Русенец

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Торби с палмова мас":

    Измерила си ги е с някакъв скапан крачкомер, който е напипала от някой снакс. Човек върви с 4 до 5 км/ч, нормален ход. 50 км са 10-12ч ходене без спирка.
  • 9 Верно ли

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    А ти къде, бе, професоре?
  • 10 РАДИО ЕЛТО

    5 3 Отговор
    а хора с инсулт колко може да се разхождат на ден
  • 11 Например

    7 1 Отговор
    аз като тръгна от София за Айтос ми се получава...така се укрепвам, профилактирам и така релаксирам....
  • 12 Супер

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЖЕЛЕЗАРОВ":

    ...няма как човек да го каже по-точно...това е истината, но поколенията ще го осъзнаят, когато вече е много, мноооого късно...
  • 13 БАБА МИ ХОДЕШЕ ПО 200 МЕТРА НА ДЕН

    16 0 Отговор
    НАГОРЕ НАДОЛУ ПО ГРАДИНАТА В СЕЛСКАТА КЪЩА...ДОЖИВЯ 91 ГОДИНИ..
  • 14 А с разпорени г..

    2 0 Отговор
    Няма ли опасност.от ,, дири,,....!
  • 15 Йо Несбьо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Торби с палмова мас":

    Едно време работех в "Метро". Там цял ден обикаляне в бързо темпо - 150 метра насам да провериш наличности, 300 метра до склада за стока и още 300 обратно. И цял ден 8 часа все така. Отделно до работа ходех пеш да не давам пари за транспорт, защото заплатите бяха смешни и след работа също пеш. 10 км само от пътя до работа и още толкова след работа... Та, навъртаха се 40-50 км дневно, защото си беше зверско ходене цяла смяна. Но и теглото ми тогава си показа - влязох 95 кг, излязох 80 кг. То всичко гори, кг не можех да кача. Бях слаб като вейка... А сега съм 130 кг и пак изглеждам тъничък, защото се стремя да качвам само плътен мускул.

    Коментиран от #17

  • 16 Старшината

    0 0 Отговор
    Казал съм! Ще марширувате от този стълб до вечеря.
  • 17 един там

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Йо Несбьо":

    Ти нещо ни мяташ по върбите. От 80 на 130 и да изглеждаш слаб с оправданието за „плътен мускул“ е някаква абсолютна глупост. На тази простотия може само някой, който си няма понятие да ти повярва. Омазнил си се и то доста яко, но не си признаваш. Да качиш 50 кг. мускулна маса се изискват години зобене с много химия и много тренировки в залата и дори тогава пак не е сигурно дали ще качиш толкова.