25 Март, 2021 00:30 11 847 110

За отрицателното влияние на порното

  • порно-
  • влияние-
  • вредно-
  • факти-
  • доказателства

Доказателствата, митовете и малко известни факти

За отрицателното влияние на порното - 1
Снимкa: Shutterstock

Порнографията вече е на един клик разстояние и става все по-впечатляваща. Но променя ли тя поведението, връзките и апетитите на хората?

Малко неща са универсални. Макар хората по света да говорят различни езици, ядат различни храни и имат различни емоции, милиони гледат порно. И въпреки че е толкова широко разпространена, порнографията се слави с лошо име, а именно, че е източник на поквара за обществото. Полицията в Юта дори я определя като заплаха за общественото здраве, пише trafficnews.bg.

Порното се развива през последните десетилетия, поради наличието на интернет и по-добрите уеб връзки. Освен това става все по-завладяващо от всякога. Да се потопим във виртуалната реалност. По-рано тази година изследователи от университета в Нюкасъл във Великобритания посочиха, че VR променя фокуса на порнографията от отделен наблюдател в главен герой. Те предупреждават, че това може да размие границата между реалността и фантазията, може би дори да навреди на взаимоотношенията и да насърчи вредното поведение.

Но какво всъщност сочат доказателствата за това как и дали порното влияе на хората? Могат ли проучванията да дадат някакви отговори? Истината е, че за изследователите, това е много труден въпрос. Естеството на порното диктува разчитането на хората, които докладват и самоотчитат своите порно навици или да ги демонстрират в лабораторни условия, което е неестествено. (И без съмнение, също малко неудобно.)

Въпреки това има все по-голям брой литература, която може да даде подсказки.

Сексуално насилие

Фундаменталният въпрос, свързан с порнографията, който изниква всеки път, когато се стигне до някакъв вид насилие в тематиката е: Дали води до насърчаване, нормализиране или дори да предизвикване на актове на сексуално насилие и изнасилвания. Тази възможност е изследвана от десетилетия.

През 70-те години например Берл Кучински, професор по криминология в университета в Копенхаген, измерва сексуалните престъпления в Дания, Швеция и Германия, тъй като те легализират порнографията в края на 60-те и началото на 70-те години. Той не откри връзка между нарастването на престъпността и декриминализацията - и всъщност някои видове сексуални престъпления са паднали през този период, включително изнасилванията и тормоза над деца.

През 1995 мета-анализи от 24 проучвани, включващи повече от 4 000 участници, измерват средната зависимост между консумацията на порно и вярванията, които хората поддържат относно изнасилването и сексуалното насилие. Те поставят въпроса, до колко подкрепят твърдението, че „жена, която на първата среща отива в дома на мъж, предполага, че иска секс.”

Тези, които гледат порно приемат повече митове, свързани с изнасилването, в сравнение с контролната група, но само в контролираните експериментални проучвания. Неексперименталните проучвания, които разчитат на участниците да докладват информация, не показват корелация. Така че, констатациите са донякъде неубедителни.

- Какво означава „нормален” сексуален живот?

- Кои са причините хората да правят по-малко секс?

- Какво ни ръководи из дебрите на сексуалното и половото разграничаване?

През последните години са отправени много обвинения, че порното става все по- агресивно. А през 2010 анализи на повече от 300 сцени установиха, че 88% от тях съдържат физическо насилие. Повечето от изпълнителите са мъже, а техният таргет – жени или по-скоро тяхната искрена реакция (удоволствие или липсата на такава) към по-брутални действия.

В едно ревю на повече от 80 проучвания се твърди: „Време е да отхвърлим хипотезата, че порнографията допринася за повишаване на сексуалното насилие“.

Други твърдят, че порнографията може и да има ефекта на алкохола и да стимулира такова поведение при изначално склонни на агресия хора, но в никакъв случай не я поражда.

Ум и тяло

Гледането на порно може да смали част от мозъка, която отговаря за удоволствието, според проучвания от 2014г. Установено е, че стриатумът, частта, която изгражда системата за възнаграждение, е по-малка при тези, които са гледали много порнография - което означава, че може да им е необходим повече графичен материал, за да се възбудят. Но изследователите не могат да направят заключение дали това е в следствие на порнографията.

Връзките

Седемнайсет годишно момиче споделя, че приятелят ѝ иска тя да се облича и действа като порно звезда по време на секс. Просто порното е изключително достъпно и не е рядко срещано да се видят момчета как го гледат в класната стая или в автобуса.

Това е част от изследване в обединеното кралство относно сексуалния тормоз и сексуалното насилие в училищата. Констатациите са противоречиви.

Някои учени твърдят, че гледането на порно кара мъжете да губят интерес към партньорките си.

Но тези твърдения бяха опровергани след проведени опити, използвайки 150 хетеросексуални жени и 400 хетеросексуални мъже.

Противно на това проучване, в друго такова се установи, че гледането на порно е предиктор на развод. Изследователи твърдят, че риска се удвоява. При тези, които казват, че гледат порно 2-3 пъти месечно има най-голяма вероятност да се разделят. Проучването обаче не дава еднозначен отговор дали това е причина за развода или симптом на вече разпадаща се връзка.

И все пак, проучването установи, че тези, които гледат порно често са по-малко застрашени от развод от тези, които никога не са гледали.

Това се дължи на факта, че жените са по-склонни да гледат порно с партньорите си. Докато мъжете предпочитат да го правят само, защото избират по-груб и насилствен секс. Но пък тези, който са гледали порно с партньорите си са по-отдадени и сексуално удовлетворени в отношенията си, в сравнение с тези, който гледат сами.

Пристрастяване

От повечето негативни ефекти, за които се твърди, че порното е причината, пристрастяването е на първо място. Едно проучване на университета Кеймбридж оприличава тази зависимост с наркотичната, защото въздействат на мозъка по подобен начин. Провежда се изследване с хетеросексуални мъже, половината от които с компулсивно сексуално поведение (КСП), а другата половина без. Те са помолени да оценяват сексуални и несексуални видео клипове, докато се подлагат на АМР (ядреномагнитен резонанс). КСП често е наричано сексуална зависимост, включваща обсебеност от сексуални мисли, пориви или поведения, които могат да причинят на човек стрес и да повлияят негативно на работата, взаимоотношенията и други области от живота му.

Оказа се, че три области в мозъка, за които е установено, че са по-активни при тези с КСП, функционират, както при наркомани, когато им бъдат показани наркотични стимуланти. Но учените не дават твърдо становище, защото, въпреки че се наблюдава същата мозъчна активност като при наркоманите, това не означава непременно, че порното е зависимост.

Националната здравна служба на Обединеното кралство сравнява пристрастяването към секс с пристрастяването към наркотици - и заявява, че разстройството може да включва наличието на порно навик, който на моменти да е извън контрол. Но въпреки че порнографията може да бъде компонент в пристрастяването към секса, че може да причини пристрастяване, все още не е доказано.

Сексуално поведение

Порното прави хората по-разкрепостени и ги кара да се чувстват по-комфортно, когато става въпрос за секс. Но…

Хомосексуални мъже, които гледат порно филми, в които не се използват предпазни средства са по-малко склонни да ги използват самите те. Това е установено при наблюдение на 265 мъже. Ако гледаха порно, в което се използват презервативи, вероятно те самите щяха да ги използват.

Презервативите не са особено популярни в порно индустрията, където актьорите редовно се проверяват за ИПП. Миналата година Калифорния отхвърли предложението, порно актьорите да носят презерватив във всичките си секс сцени, въпреки, че е необходимо да се намали разпространението на ИПП между актьори. Критиците смятат, че това би съсипало порно индустрията.

Порното също е свързано със сексуална развратност. Някои доказателства сочат, че гледането на порно е свързано със седемкратно увеличаване на вероятността от случаен секс. Но се установява, че случаят е такъв само за хора, които са нещастни.

Анализи на данни показва, че тези, които гледат повече порно, имат повече сексуални партньори и повече афери и са по-склонни да плащат за секс. Подобно на много други проучвания по този въпрос, обаче не е ясно дали порно причинява тези поведения или е търсенето, породено от съществуващи вече фактори.

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЖЕНИТЕ

Порното е обвинявано за подхранване на сексистки нагласи и създаване на нереалистични сексуални очаквания. Изследванията дадоха противоречиви резултати, но едно от тях се задълбочи. Изследователи от Университета в Копенхаген и Калифорнийския университет в Лос Анджелис, попитаха 200 души за консумацията им на порнография и оцениха личността им на база „Големите 5”, което показва колко алтруистичен, полезен, доверчив и общителен е човек.

Изводи???

Гледането на порно е свързано с множество проблеми, отделния индивид и обществото. За всяко изследване, което твърди това, обаче има друго, което го опровергава. Често доказателствата са противоречиви, а методите на изследване доста ограничени.

Дали в бъдеще, все по-интригуващото порно може да доведе със себе си повече рискове? Рано е да се каже.

Въпросът за причината и следствието често възниква, когато стане въпрос за изследване на порнографията. Привлича ли повече хора, склонни към сексуално насилие, нещастни във връзките си, с по-малък център на удоволствието в мозъка и сексуално зависими? Или причинява тези неща? Това е трудна област за изследване, но докато отговорите не са по-категорични, доказателствата досега сочат, че вероятността порното да има отрицателен ефект зависи много от индивида, който го консумира.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 23 Отговор
    БЛАГОДАРЯ госпожа МАРИНОВА за статията най хубавото порно и секс е реалния между двама партньори господин госпожица господин госпожа

    Коментиран от #47, #49, #57, #71

  • 2 ГРАД КАЗАНЛЪК

    6 35 Отговор
    благодаря ви за поредната изключително интересна и информативна информация госпожо МАРИНОВА ас смятам че по темата няма нищо строго ИНДИВИДУАЛНО и всичко написано е абсолютно ВЯРНО ас много пъти съм казвал че порното е много ВРЕДНО води до социопатизъм развращениа и бес грамотнос то обесценява жената пълно е с ЛОШИ неща и е лишено от всякаква РОМАНТИКА затова не бива да му подражаваме никой добър човек не гледа порно а то трябва да се преследва от ЗАКОНА както и тези които го правят абсолютно НЕ НА ПОРНОТО

    Коментиран от #10, #18, #48, #50, #61, #75, #81, #84

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 14 Отговор
    най добрия секс е хетеросексуалния

    Коментиран от #80

  • 4 Живо порно

    2 4 Отговор
    Колелото се върти...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 9 Отговор
    има ХОРА който ОБИЧАТ да гледат порно има и порно канали но това е зрителн платонично реалноста живата връзка между партньорите е най важна
  • 8 Пеню

    12 3 Отговор
    аз парното го паля всеки ден, зима е.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГРАД КАЗАНЛЪК

    4 18 Отговор

    До коментар #10 от "ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ":

    ас никога не съм гледал порно господине това си личи по това че съм страхотен РОМАНТИК и толкова ВИСОКО КУЛТУРЕН и добър човек освен това казанлъшката кабелна няма порно канали или по точно са кодирани за да не омърсят хората все пак ние сме романтичен град

    Коментиран от #15, #25, #67, #85, #86

  • 15 вис2

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    не лъжи всички кабелни оператори предлагат платен порно пакет за възрастни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СЕЛО ЧЕПИНЦИ

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Ти кога ще споделиш защо пишеш тук, като статиите не са за романтика. И защо не пишеш в други статии с такъв ентусиазъм.Да не би от много порно си станал неграмотен ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Накъдри Юкселов

    20 9 Отговор
    порното е най хубавото нещо.ако всеки гледаше порно вместо новини свтъ щеше да е по добър, на всеки му харесват различни неща!!трябва да се засили рязко порно индустрията в България, защо е така не доразвита?? крайно време е да има български порно канал и там да се снимат предимно нашенци.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Изобщо не

    4 7 Отговор
    съм ви чел"статията".....Със половинките си/женски/ съм правил каквото СИ поискаме!!!!! Към петдесетака съм та не ви уважавам"мненията и доводите"!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Накъдри Юкселов

    20 6 Отговор
    няма отрицателно влиание корегирайте статията новините по телевизията имат много по отрицателно влиание.има хора които не са виждали гола жена на живо нека да гледат образоват да знаят какво да направят!!аххаахх порното е като дискавари за новобранци научно пополярни филми!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Интересно ми е тези

    6 4 Отговор
    Които са неграмотни и необразовани, как са се,, образовали,, в занаята, може би гледайки порно....!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Михал

    4 5 Отговор
    Какво да ви кажа аз скромната душица за порното, баш си е ужас, особено,, героите,, в него не струват и,, пукнат пара,,....!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 РАДИО ЕЛТО

    10 6 Отговор
    най хубава и реална е живата сексуална връзка а най стойностните неща са ЗДРАВЕТО СЕМЕЙСТВОТО ДЕЦАТА

    Коментиран от #65, #83

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор

    До коментар #42 от "Фен":

    БЛАГОДАРЯ ви господине ЛЕКА НОЩ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гадни времена

    10 4 Отговор
    Ами сега ще излезе че порното е вредно, защото навсякъде където има демокрация хората са свободни и имат широк и свободен достъп до него...!!!
    Я веднага да се връщат времената на комунизма, когато само за проявен интерес към сехса с гледане и притежаване на порно списания и се получаваше присъда от 3 години затвор, а за разпространение с цел на образование и обучение , на сехс материали и се обявяваше за доживотен враг на социализма .. !!!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Sieg

    8 6 Отговор
    Порното е изключително вредно в днешно време, тъй като днешното порно е по скоро в голяма степен ИЗВРАТЕНО. Трябват нови закони и определено нова възрастова граница при някои видове порно.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 брей

    7 2 Отговор
    Много дълго и задълбочено четиво, чак ме домързя да чета . Авторката много порно ще да е гледала.

    Коментиран от #82

  • 79 Браво

    1 5 Отговор
    Аз го гледам редовно ех машала тренировка за дясната ръка
  • 80 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Знаем стига повтаря едно и също
  • 81 Замбо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Виждаш ли какви , безмислици си писал. Порното води до социопатизъм . Сам ли стигна до този извод. Или си челнякаде за този несъществиващ термин .Социология , социопат , това твойто голяма никаде . До сега не съм чул някой да е станал , социопат гледайки порно.А и другото безграмотност , то си личи по твойто писане , значи гледаш порно . Точка .

    Коментиран от #89

  • 82 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "брей":

    Що четеш тогава . Не чети .Това не е за мързели , а за умни хора.
  • 83 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "РАДИО ЕЛТО":

    Дрън дрън - едно и също знаем . Ходи и си слушай радиото не пречи.

    Коментиран от #99

  • 84 Зик

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    То си личи , че гледаш порно. По правописа и глупостите който си писал. Нова дума ,социопатизъм си измислил .По точно да не се правиш на психиатър любител. Не съм срещал този термин до сега . Защото няма такъв. А тая твоя романтика вземи я закопай някаде. От твойте коментари тече сладникава боза , само романтика . Да не забравя и чалгата . Само това ти е в главата .
  • 85 Хеви Метъл

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Толкова високо културен ,че чак по правописа личи. От къде измисли този термин (социопатизъм). Да не си психолог. Лекар , зъболекар . И си спомни за този измислен термин . Първо се виж как пишеш . После коментирай . Аз също имам кабелна и знам кодовете за порно каналите . Ти как е ги знаеш . От кабеларйатаги казват . Романтико от град казан лък.

    Коментиран от #88

  • 86 Гост 666

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Лъжеш чак ти вижда червените уши. Почервеняло от голямата лъжа . Всички кабеларка предлагат тази услуга .Казват ти и кода за родителски контрол , или си измисляш сам. Значи тати , мама,деди, баба и други не ти дават кода . Да не хванеш социопатизъм каквото да значи. Сам ли го измисли този термин брато.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "Хеви Метъл":

    Човека е със забавено развитие ,което счита за романтика и е от някоя секта.

    Коментиран от #93

  • 89 ГРАД КАЗАНЛЪК

    2 3 Отговор

    До коментар #81 от "Замбо":

    социопатизъм означава че порното причинява НЕУМЕНИЕ на това как да общуваш с истинска жена господине в него няма никаква РОМАНТИКА а всяка жена обича РОМАНТИКАТА следователно не можеш да спечелиш доверието и вниманието на никоя жена ако гледаш порно

    Коментиран от #90, #91, #92

  • 90 Замбо

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Има термин социопад . Това твойто го няма никаде . Имам познат психиатър , до преди малко си говорихме за точно тази тема .Има откачалки който гледат яко порно но не са , соцопати. Стига писа глупости.
  • 91 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Социопад - човеккойто трудно или никак е се вписва в обществото.Но чак от гледане на порно да стане такъв , не съм чувал това до сега .
  • 92 Полюция

    4 0 Отговор

    До коментар #89 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Липсата на нормални интимни контакти води до социопатизъм и изкривен мироглед. Това може да се дължи на страх от такива контакти или погрешно възпитание. Като оправдание липсата на интимност се замества от фалшива романтика.Има си специалисти по тези въпроси -сексолози,психотерапевти,психиатри .

    Коментиран от #94

  • 93 Хеви Метъл

    4 0 Отговор

    До коментар #88 от "РАДИО ЕЛТО":

    Може и да е така . Но като му видиш правописа и падаш. Може да не е учил много . Да е спал в час. Измисля си нови термини прависе на психолог.
  • 94 Гост 666

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Полюция":

    Добре казано но този не вдява . Каквото и да му пишат ,пак си знае неговото.

    Коментиран от #95

  • 95 Полюция

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "Гост 666":

    На въпрос къде е чел определено нещо,така,че да има определен възглед ,отговаря ; Никъде,това е ясно от само себе си.Измисля си нови думи : ас,социопатизъм Ай Ти адрес и си защитава грешките.Това било правилно.

    Коментиран от #96

  • 96 ГРАД КАЗАНЛЪК

    1 5 Отговор

    До коментар #95 от "Полюция":

    нищо не си измислям господине в живота си има някои установени ПРАВИЛА които не подлежат на съмнение като гравитацията на пример човек не разбира защо я има но я има и никой не се съмнява в нея или замислял ли сте се защо две птици не могат да умрат заедно ами просто защото е казано че птиците умират сами така е и с някои от ПРАВИЛАТА и ЖИТЕЙСКИТЕ ИСТИНИ които пиша

    Коментиран от #98, #103, #108

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Полюция

    4 0 Отговор

    До коментар #96 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    И колко хора познаваш като теб, при положение,че гравитацията просто я има? Познаваш ли хора със същите разбирания ?

    Коментиран от #100

  • 99 РАДИО ЕЛТО

    1 4 Отговор

    До коментар #83 от "Гост":

    лош невъзпитан гаден човек трол на герб си но да не ти прседне
    злобата ти

    Коментиран от #104

  • 100 Знай

    4 1 Отговор

    До коментар #98 от "Полюция":

    Все още има хора, които не разбират, че отделни хора или сайтове си правят игрички с посещаващите. С цел и без цел.

    Коментиран от #102

  • 101 РАДИО ЕЛТО

    2 3 Отговор
    ЛЮБОВТА на мъжа минава през стомаха
    храната
  • 102 РАДИО ЕЛТО

    1 2 Отговор

    До коментар #100 от "Знай":

    БЛАГОДАРЯ

    Коментиран от #105

  • 103 Зик.

    5 0 Отговор

    До коментар #96 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Почна и от птици да разбираш. И разни препратки към роман по който имаше сериал. Да не си почнал да четеш психология или философия . Разни житейски правила . Кой ги е писал . Или ги прочете в Библията.
  • 104 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #99 от "РАДИО ЕЛТО":

    Този по голям тролот мене . Какво е това герб някоя секта. Не съм ги чувал. Тука където съм в момента , не сме чували за тези.Само четем как ви смучат кръвчицата .Ати пишеш само едно и също .

    Коментиран от #107

  • 105 Игра

    3 1 Отговор

    До коментар #102 от "РАДИО ЕЛТО":

    А каква игра, играеш и защо?

    Коментиран от #106

  • 106 РАДИО ЕЛТО

    2 3 Отговор

    До коментар #105 от "Игра":

    не съм като теб трол от герб каква игра ли слуам музика от ИНТЕРНЕТ чета новини в САЙТОВЕ сърфирам чета книги приятен ден господине

    Коментиран от #109

  • 107 РАДИО ЕЛТО

    2 4 Отговор

    До коментар #104 от "Гост":

    ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ герб БЪЛГАРО ЧОВЕКО УБИЙЦИ трол си ти а и садист психопат много тролове в ИНТЕРНЕТ са психопати и садисти гаврят се и се присмиват над по слаби над болни нещастни индвалиди но си е за тяхна си сметка съдбата си знае работата и всичко се връща господин ГОСТ садист

    Коментиран от #110

  • 108 БЪЛГАРИЯ

    2 1 Отговор

    До коментар #96 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    копираш неща който е писал ГРАД КОЗЛОДУЙ
  • 109 Игра

    3 0 Отговор

    До коментар #106 от "РАДИО ЕЛТО":

    Значи си тунеядец, зорлем правещ се на аху-ихи, неплащаш си за музиката, по Ингернет. Незнаещ и неправил секс, ама дава акъл за него. Достигнал комунизма, като се мести от едната кълка на другата...
  • 110 голям смях

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "РАДИО ЕЛТО":

    кажи за уния социопати дето те разбриндиха_отзад ве

    че голям смях