Last news in Fakti

26 Март, 2021 16:05 19 199 25

Рецепта за вечеря: Турска яйла чорба

  • яйла-
  • чорба-
  • кисело мляко-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

С кисело мляко, ориз и мента

Рецепта за вечеря: Турска яйла чорба - 1
Снимкa: Shutterstock

Супата с кисело мляко, известна като яйла чорба, е една от най-известните от класическата турска кухня. В турската култура киселото мляко има много специално място и се използва в комбинация с безброй ястия като кебап, мезе и основни ястия, пише trafficnews.bg.

Необходими продукти:

60 грама ориз
700 милилитра вода
250 милилитра кисело мляко
1 жълтък
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици масло (или маргарин)
2 супени лъжици мента на прах

Начин на приготвяне:

Първо измийте ориза и след това го сложете в тенджера с 500 мл вода, добавете сол и варете около 15 минути, докато омекне. След това намалете котлона.

В купа разбийте яйцето, добавете кисело мляко, брашно и 200 мл вода и разбъркайте добре.
Добавете сместа от кисело мляко в тенджерата и разбъркайте бавно, за да се смеси добре в ориза. Бъркайте непрекъснато, докато заври (варете около 10 минути).

В отделен тиган разтопете маслото и добавете ментата, разбъркайте няколко пъти и след това ги изсипете в супата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гладен

    10 5 Отговор
    Колко брашно?

    Коментиран от #3

  • 2 Иван пашата

    18 9 Отговор
    Една тенджера изядам,после пилаф,пиле годиначе,един сахан сутляш,пляскам с ръце на евнуха и харемът идва..

    Коментиран от #6, #10, #16

  • 3 Зависи

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "гладен":

    кой колко гъста я обича , 1 1/2 - 2 лъжици брашно в случая ще са достатъчни !
  • 4 Лора

    13 2 Отговор
    Супер чорба....!
  • 5 мутрьовън

    4 10 Отговор
    Това яйце няма ли да стане на конци???

    Коментиран от #9, #21

  • 6 Удари и две свински пържоли

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван пашата":

    че да се заситиш! Той оня няма да гледа!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сила

    5 23 Отговор
    Турците не ядат чорба,лапат само салама !!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 9 При

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "мутрьовън":

    застройка от добре разбито яйце , кисело мляко и хладка вода или бульон , никога яйцето не ми става на конци !
  • 10 Много ядеш бе баце

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван пашата":

    Ще станеш като праасе!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Турските баби си,, умират,,

    8 2 Отговор
    За такава чорба....!
  • 13 Хасан

    5 3 Отговор
    Ехххх...любимата ми чорба ..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Болниците не работят, Вени!

    12 1 Отговор
    Вени, ако падишахът разбере, че си му приготвила чорбата с маргарин, ще ти се изреди целият еничерски корпус.

    Коментиран от #18

  • 16 Деааа!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван пашата":

    Вай, вай, вай!
  • 17 😁😁😁😁

    1 9 Отговор
    Обяснявам как се приготвя боб по манастирски.Във вода слагате боб да се вари.Нарязвате на едро червена чушка,стар лук,приготвяте краве масло.Щом водата заври я излейте и залейте боба този път с топла вода.Обелете няколко скилидки чесън и изберете подправки по ваш вкус.Отцедете боба отново.Той трябва да заври за трети път.Пригответе три найлонки една в друга.Щом за трети път заври,свалете от котлона,изхвърлете водата,боба в найлонките изсипете,завържете найлонките.Добре завързаните найлонки с боба изхвърлете и мятайте свинските пържоли а зеленчуците задушете в кравето масло.Това е най-вкусния боб който сте яли!Нали?😁
  • 18 ЕЕМ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Болниците не работят, Вени!":

    Ха ха ха хаааа...
  • 19 Шамара

    1 0 Отговор
    Абе хубаво ама ако и сложиш малко мръвки още по хубава ще стане сега малко се тънкави!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 5Kan

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "мутрьовън":

    За да не станат на конци в сместа от киселото мляко.
    1. Намаляте оганя под тенджерата. 2. Бавно с лъжица се прибавя вода от тенджерата до затоплянето и.(усещате топлината по дъното на съдъ разбирасе) 3. Бавно изсипвате леко затоплената смес в тенджерсра като я разбърквате добре. Да ви е сладко.

    За някои от коменрарите турците не казват ям чорба а: - Пия чорба.
    за коменрар 8: Хората определят човека не по тива което виждат а това с което е в сърцето им.

    Коментиран от #22

  • 22 див сейанин

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "5Kan":

    Наш колко ми дреме дали турците ядат или пият чорбата. Иначе на тях им признавам само шкембе чорбата. То и нея не знаят да правят кой знае колко ама, нейсе, нема да им придиряме толкоз А щом идват в България да са намуат с кюфтета и кебапчета, ясни са ми.
  • 23 инж технолог

    4 0 Отговор
    Киселото мляко не се измерва в милилитри(кубически сантиметри),а в грамове. В милилитри е прясното такова. Една чаена чаша кисело мляко е 200-250 грама.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ssade

    0 3 Отговор
    Турски буламач