ФАКТИ.БГ

Рецепта за вечеря: Турска яйла чорба

С кисело мляко, ориз и мента

Публикувана: 26 Март, 2021 16:05
25 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15385
Рецепта за вечеря: Турска яйла чорба
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Супата с кисело мляко, известна като яйла чорба, е една от най-известните от класическата турска кухня. В турската култура киселото мляко има много специално място и се използва в комбинация с безброй ястия като кебап, мезе и основни ястия, пише trafficnews.bg.

Необходими продукти:

60 грама ориз
700 милилитра вода
250 милилитра кисело мляко
1 жълтък
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици масло (или маргарин)
2 супени лъжици мента на прах

Начин на приготвяне:

Първо измийте ориза и след това го сложете в тенджера с 500 мл вода, добавете сол и варете около 15 минути, докато омекне. След това намалете котлона.

В купа разбийте яйцето, добавете кисело мляко, брашно и 200 мл вода и разбъркайте добре.
Добавете сместа от кисело мляко в тенджерата и разбъркайте бавно, за да се смеси добре в ориза. Бъркайте непрекъснато, докато заври (варете около 10 минути).

В отделен тиган разтопете маслото и добавете ментата, разбъркайте няколко пъти и след това ги изсипете в супата.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
гладен
1 Отговор
Колко брашно?

Коментиран от #3


Оценка:
-5 +10

Иван пашата
2 Отговор
Една тенджера изядам,после пилаф,пиле годиначе,един сахан сутляш,пляскам с ръце на евнуха и харемът идва..

Коментиран от #6, #10, #16


Оценка:
-9 +18

Зависи
3 Отговор

До коментар #1 от "гладен":


кой колко гъста я обича , 1 1/2 - 2 лъжици брашно в случая ще са достатъчни !

Оценка:
-1 +14

Лора
4 Отговор
Супер чорба....!

Оценка:
-2 +13

мутрьовън
5 Отговор
Това яйце няма ли да стане на конци???

Коментиран от #9, #21


Оценка:
-9 +4

Удари и две свински пържоли
6 Отговор

До коментар #2 от "Иван пашата":


че да се заситиш! Той оня няма да гледа!

Оценка:
-3 +16

7
Този коментар е премахнат от модератор.
Сила
8 Отговор
Турците не ядат чорба,лапат само салама !!!!!!!!

Коментиран от #14


Оценка:
-22 +5

При
9 Отговор

До коментар #5 от "мутрьовън":


застройка от добре разбито яйце , кисело мляко и хладка вода или бульон , никога яйцето не ми става на конци !

Оценка:
-2 +13

Много ядеш бе баце
10 Отговор

До коментар #2 от "Иван пашата":


Ще станеш като праасе!

Оценка:
-1 +4

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Турските баби си,, умират,,
12 Отговор
За такава чорба....!

Оценка:
-2 +7

Хасан
13 Отговор
Ехххх...любимата ми чорба ..

Оценка:
-3 +4

14
Този коментар е премахнат от модератор.
Болниците не работят, Вени!
15 Отговор
Вени, ако падишахът разбере, че си му приготвила чорбата с маргарин, ще ти се изреди целият еничерски корпус.

Коментиран от #18


Оценка:
-1 +12

Деааа!
16 Отговор

До коментар #2 от "Иван пашата":


Вай, вай, вай!

Оценка:
-0 +1

😁😁😁😁
17 Отговор
Обяснявам как се приготвя боб по манастирски.Във вода слагате боб да се вари.Нарязвате на едро червена чушка,стар лук,приготвяте краве масло.Щом водата заври я излейте и залейте боба този път с топла вода.Обелете няколко скилидки чесън и изберете подправки по ваш вкус.Отцедете боба отново.Той трябва да заври за трети път.Пригответе три найлонки една в друга.Щом за трети път заври,свалете от котлона,изхвърлете водата,боба в найлонките изсипете,завържете найлонките.Добре завързаните найлонки с боба изхвърлете и мятайте свинските пържоли а зеленчуците задушете в кравето масло.Това е най-вкусния боб който сте яли!Нали?😁

Оценка:
-8 +1

ЕЕМ
18 Отговор

До коментар #15 от "Болниците не работят, Вени!":


Ха ха ха хаааа...

Оценка:
-0 +1

Шамара
19 Отговор
Абе хубаво ама ако и сложиш малко мръвки още по хубава ще стане сега малко се тънкави!

Оценка:
-0 +1

20
Този коментар е премахнат от модератор.
5Kan
21 Отговор

До коментар #5 от "мутрьовън":


За да не станат на конци в сместа от киселото мляко.
1. Намаляте оганя под тенджерата. 2. Бавно с лъжица се прибавя вода от тенджерата до затоплянето и.(усещате топлината по дъното на съдъ разбирасе) 3. Бавно изсипвате леко затоплената смес в тенджерсра като я разбърквате добре. Да ви е сладко.

За някои от коменрарите турците не казват ям чорба а: - Пия чорба.
за коменрар 8: Хората определят човека не по тива което виждат а това с което е в сърцето им.

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +4

див сейанин
22 Отговор

До коментар #21 от "5Kan":


Наш колко ми дреме дали турците ядат или пият чорбата. Иначе на тях им признавам само шкембе чорбата. То и нея не знаят да правят кой знае колко ама, нейсе, нема да им придиряме толкоз А щом идват в България да са намуат с кюфтета и кебапчета, ясни са ми.

Оценка:
-7 +1

инж технолог
23 Отговор
Киселото мляко не се измерва в милилитри(кубически сантиметри),а в грамове. В милилитри е прясното такова. Една чаена чаша кисело мляко е 200-250 грама.

Оценка:
-0 +4

24
Този коментар е премахнат от модератор.
ssade
25 Отговор
Турски буламач

Оценка:
-2 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ивайло Московски
Транспортният министър Ивайло Московски с коментар за мерките срещу джигитите
Длъжни сме да спрем войната по пътищата. Битката е комплексна и изисква сериозен ангажимент от няколко държавни институции"

Още бисери