Last news in Fakti

28 Март, 2021 23:22 2 358 8

60% от жените разчитат на естествен вид и по-малко грим от началото на пандемията

  • естествен вид-
  • грим-
  • пандемия

Снимките без филтър са все по-често срещани

60% от жените разчитат на естествен вид и по-малко грим от началото на пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

#SkinPositivity е един от най-популярните хаштагове в социалните мрежи през последните месеци. Вече има над 146 000 публикации с него само в Instagram, а бройката стремително расте всеки ден. Като тенденция от началото на пандемията сред потребителите и дори сред инфлуенсърите се налага практиката те да публикуват необработени снимки на лицата си без грим, да показват как реално изглежда кожата им и да споделят лични съвети за грижа. Това вече не е тема табу, а по-скоро един от трендовете на 2021 г. – „да се чувстваш добре в собствената си кожа“.

Това показва и скорошно проучване, проведено сред 2000 души от цял свят от шведската козметична марка FOREO и маркетинговата компания OnePoll. От началото на пандемията 60% от жените използват по-малко грим, залагат на естествен вид и са 2 пъти по-склонни да инвестират в продукти за грижа за кожата, отколкото в разкрасителни. 71% от тях също демонстрират засилен интерес към уредите за процедури за лице в домашна обстановка, които предлагат професионални резултати. Преместването на личните срещи в онлайн среда (като Zoom) е една от основните причини за тези потребителски нагласи и превръщането на здравата и сияйна кожа в топ приоритет за жените.

Скорошно проучване на Станфордския университет, от друга страна, изследва обстойно влиянието на видео комуникацията и все по-разпространяващия се феномен „Zoom умора“ (Zoom fatigue). Учените от университета казват, че има четири основни причини за тази умора: прекомерен и интензивен зрителен контакт, непрекъснато гледане на самия себе си на екран, ограничената мобилност (дълго стоене на едно място, обикновено на бюро) и повечето енергия, изразходвана за идентифициране на социални нагласи и сигнали, които иначе при лична среща бихте разбрали интуитивно. Всички тези фактори правят видео разговорите както психологически, така и физически изтощителни. 40% от жените на възраст от 18 до 34 години признават, че изключват камерата си по време на среща, освен заради умората и защото не са доволни от външния вид на кожата си.

Крис Лъкъм, директор „Образование“ в компанията, коментира: „Считам, че е от съществено значение човек да приема себе си и как изглежда, тъй като колкото повече се опитваме да се прикриваме, разкрасяваме или променяме чрез приложения или филтри, толкова повече сме недоволни от реалния си външен вид. Изкуството да обичаш себе си е неизменно свързано с грижата за себе си и за кожата си и се радвам, че все повече хора го разбират.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една жена

    4 3 Отговор
    Заради тия маски спрях да слагам червило! Липсва ми.
  • 2 Брендица

    6 0 Отговор
    Баба ми казваше така: Един мъж трябва да си избере естествено красива жена, за да не припадне, като й падне грима. Красота има и в душата на човек. Зависи какво се търси..
  • 3 Хермесът

    1 2 Отговор
    Да наистина, липсват ми саждите и достолепното червило..!
  • 4 хаберих

    2 1 Отговор
    - Как е по-правилно да се казва - цици или гърди?
    - Ми, бате, ти като бебе к'во си правил - цицал ли си или си гърдил?!
  • 5 цербер

    1 0 Отговор
    Тренд (англ. trend) е основната посока на цената на даден финансов пазар. Пазарът може да има две моментни състояния – тренд (ясно изразена тенденция) или рейндж (цената се движи хоризонтално, без ясно изразена посока).
  • 6 цербер

    1 0 Отговор
    Кaтo тeндeнция oт нaчaлoтo нa пaндeмиятa cрeд пoтрeбитeлкитe и дoри cрeд инфлуeнcъркитe ce нaлaгa прaктикaтa тe дa публикувaт нeoбрaбoтeни cнимки нa лицaтa cи бeз грим, дa пoкaзвaт кaк рeaлнo изглeждa кoжaтa им и дa cпoдeлят лични cъвeти зa грижa.
  • 7 тралала

    2 3 Отговор
    Жена без червило е като сладолед без фунийка.
  • 8 нормално

    2 0 Отговор
    И за мен се отнася. Червило и маска, не върви някак, спирала, пипам си очите прекалено, за почистване или друго, но много повече залягам на грижата за кожа, коса... Кога ще дойде време пак да сме безгрижни, не знам...