Last news in Fakti

27 Март, 2021 17:37 4 990 17

Ето какво прави пиарът Наско Лазаров в Занзибар

  • наско лазаров-
  • пиар-
  • занзибар-
  • мисия-
  • благотворителност

Една малка група българи отиде в Занзибар не толкова за да пътешества, а с благородната мисия да подари усмивки на дечицата от тази иначе много бедна държава

Малко известната доскоро държава Занзибар измести от сърцата на по-заможните родни туристи такива утвърдени дестинации като Бахамите, Малдивите, та дори и Монако.

Оказа се, че в последния месец около 3000 нашенци са прелетели на юг от Екватора, за да полегнат върху топлите африкански плажове, да се подивят на приливите и отливите, гиганските костенурки, загадъчната джунгла и още ред други екзотики, които повечето европейците, ако не отидат на място, могат да видят само на кино.

Една малка група българи обаче, отиде в Занзибар не толкова за да пътешества, а с благородната мисия да подари усмивки на дечицата от тази иначе много бедна държава. PR-специалистът Наско Лазаров беше неин предводител и идеолог на благотворителното начинание. Ето какво разказа той в интервю на Исак Гозес за show.blitz.bg:

- Г-н Лазаров, как се роди идеята да тръгнете чак в Африка, за да зарадвате безпризорните деца на Занзибар?

- Имах покана да гостувам на моите приятели Галя Георгиева и Христо Байков, които от години живеят там. Те ми споделиха, че децата в Занзибар са твърде бедни и ако занеса нещо, дори и малко, ще ги направя много щастливи. Аз от малък съм доброволец към Червен кръст. Неведнъж съм участвал в благотворителни акции и покрай тях съм преживял много радостни мигове. Оказа се, че доктор Венета Павлова, която се прочу като стоматоложката на холивудската легенда Силвестър Сталоун, също има такава настройка.

Идеята прегърна и и телевизионната водеща Мария Силвестър, която без колебание са включи в акцията. Започнахме да събираме подаръците на децата. Това продължи два месеца. Дълги преговори, увещаване, напрежение. Много добри хора помогнаха да съберем около 60 кашона с фланелки, шапки, здравословен оризов чипс, 500 четки и пасти за зъби, български натурален чай. Собственикът на туристическа компания Георги Пасев ни помогна солидният багаж да потегли към мястото, за което бе предназначен. Кръстихме мисията си: "Да подарим усмивки на децата на Занзибар".

- На кого занесохте подаръците?

- В програмата ни се предвиждаше среща с първата дама на страната, съпругата на президента. Тя трябваше да ни насочи къде да отидем. Визитата ни обаче не можа да се осъществи. Тогава местни приятели ни посъветваха да посетим сиропиталището "Бу-бу-бу", където живеят над 350 деца.

- Какво знаехте за тях и какво научихте после?

- Това са деца без семейства или с родители наркомани. Много от тях са загубили майките си още при раждането. Разбрахме, че в Занзибар това се случва твърде често. Обитателите на сиропиталището бяха на възраст от 1 до 13 години.

- Как ви посрещнаха те?

- Решихме да ги изненадаме и отидохме без предварително да ги предупредим за визитата. Заварихме ги да учат. Изключително красиви, чисти и ведри. Посрещна ни една лъчезарна жена, към която всички се обръщаха като майка Сузанита. Разбира се, никой тук не бе чул нищо за България. От нас чуха името на родината ни за първи път. Домакините ни показаха няколко класни стаи пълни с деца. В една от тях учеха английски език. С огромна пръчка учителката показваше буквите от азбуката и децата повторяха след нея. Всички бяха изключително дисциплинирани, направи ми впечатление огромното уважение, с което те се отнасяха към мама Сузанита. Всичко, каквото тя кажеше, се изпълняваше на минутата.

- Как приеха подаръците?

- Много се зарадваха. Изнесоха ни програма. Разпитваха ни. Мария Селвестър ги спечели за миг. Заедно танцувахме станалия толкова моден напоследък танц "Ересалима". Децата на доктор Павлова - Ева и Огнян направиха върху макет демонстрация как правилно трябва да си мият зъбите сутрин и вечер, за да бъдат те здрави.

Вечерта, след като се прибрахме в хотела, получих SMS от г-жа Сузанита, чийто думи истински стоплиха сърцето ми. Тя ми пишеше, че сърдечно благодари за отделеното време и сподели огромната радост на малчуганите за подаръците. Българският натурален чай и здравословният оризов чипс ще бъдат раздадени още утре на закуска, се казваше в съобщението.

- Ще продължите ли да "подарявате усмивки" на децата на Африка?

- Такива са намеренията ни. Помощта ще продължи. Ще използваме всяка възможност, когато има чартърни полети, за да пращаме по нещо. Докато бяхме в сиропиталището научихме от домакините, че големият им проблем е, че не могат да снабдяват децата с прясно мляко за закуска. Още тогава решихме, че като се върнем в България, ще съберем пари и при следващото ни посещение, ще закупим за пансиона две крави.

- Вашето пътуване не е било съвсем туристическо и все пак кое бе най-интересното, което видяхте в Занзибар извън сиропиталището "Бу-бу-бу"?

- Домът на Фреди Меркюри, който се намира в Стоун Таун, близо до летището. В него великият солист на "Queen" е прекарал детството си до 1956 година, когато семейството му се мести в Европа. Сега това изключително притегателно за туристите място е хотел. Във фоайето му се намира малка музейна сбирка на певеца: плочи снимки, пианото му, блестящото жълто яке, с което е бил облечен на грандиозния концерт на групата на стадион "Уембли". Входът за музея е 8 долара. На третия етаж на хотела се намира стаята на Фреди. Ако някой реши да преспи в нея, трабва да плати 150 долара.

- Днес Занзибар се гордее с Фреди Меркюри, но някога не е било така...

- Това е самата истина. В началото никому неизвестният Фарук Булсара, бъдещият Фреди, заради сексуалната си ориентация, не е бил долюбван от сънародниците си. Днес обаче, неговият дом привлича стотици хиляди туристи. Докато бяхме там, потокът не спираше. Идваха руснаци, румънци, разбира се, имаше и българи. Защото, не може да отидеш в Занзибар и да не видиш къде е живял великият Меркюри.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИАРЪТ ЗАБАВЛЯВА

    5 1 Отговор
    Черни фундаментални!!!
  • 2 Големи

    19 1 Отговор
    "благодетели" щом са се захвалили ! А това , че са отишли в Занзибар не заради бедните деца , е ясно !
  • 3 Иново

    18 0 Отговор
    Занзибар е част от Танзания, не е държава....

    Коментиран от #11

  • 4 az #Оставка!

    12 1 Отговор
    Абе какви деца, какви 5 лева? Всички знаем защо ходят до Занзибар!
  • 5 Иново

    4 1 Отговор
    Танганайка и Занзибар = Танзания. ..
  • 6 коко

    12 1 Отговор
    ма кой е тоя ПР, дето никой не го знае, бе? Какви са тия тъпотии днес цял ден ,които бълвате? Тоя дори не е и от набедените за ВИП-ове! Вие тотално сте изплискали!
  • 7 БГ тарикатлъци

    18 0 Отговор
    НА ТОЗИ ИЕЗУИТ РОДИНАТА МУ ЗАГИВА В ГЪРЧОВЕ, ГЛАДНИ И БОЛНИ ДЕЦА И СТАРЦИ ПРОКЛИНАТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ, А ТОЙ СИ ПРАВИ ЕКЗОТИЧНИ ЕКСКУРЗИИ "В ИМЕТО НА ДОБРОТО"! СЛЕДВАТ ДЕЦАТА НА НАРКОМАНИ НА ХАВАИТЕ, ДОМЕНИКАНА, МОНАКО И РИО ДЕ ЖАНЕЙРО! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОЙ МУ ПРАВИ КОМПАНИЯ И КОЙ ГО ФИНАНСИРА!
  • 8 Знайко

    9 0 Отговор
    И аз съм съгласен да ме пратят в командировка на Занзибар на 2-3 седмична ваканция от Червения кръст. Ще раздавам 1-2 дена: 60 кашона с фланелки, шапки, здравословен оризов чипс, 500 четки и пасти за зъби, български натурален чай. Та да се "нахранят" "гладните" "голи" деца на Занзибар, с фланелките и шапките. Цяла година ще има да ядат шапки и фланелки и няма да останат гладни децата. Преди 4 години ходих на почивка в Занзибар, да има мизерия, но гладни и голи деца там няма. Пък и там не ти трябват много дрехи. През деня е 30 градуса по Целзий, а през ноща е 28 градуса. Толкова е топло, че се спи без завивки. А африканския местен черен чай, който пих там. Беше един от най-хубавите, които някога съм пил някъде. Много е по-хубав от масовите български чайове.
  • 9 нашия

    7 0 Отговор
    " Те ми споделиха, че децата в Занзибар са твърде бедни и ако занеса нещо, дори и малко, ще ги направя много щастливи"-пулна измама и реклама...за да влезеш там в твхния туристически "резерват"-нещо като нашите етногрфски музеи-трябва да направиш дарение и то е обикновено на местното училище-иначе не влизаш..нещо като билет за музея е това"дарение"...момъка си прави реклама колко е загрижен и човечен...и много други нашенци ги видях да ги говорят тия откровенни лъжи,за да се покажат....не издържах и затова ви казвам истината ..който не вярва да пита хора били там които не си правят реклама...айде със здраве
  • 10 нашия

    7 0 Отговор
    а затези 3000 които от една година не работят и имат излишни кинти за разходки -не лошо НАП да ги посети превантивно ей така във връзка с пране на пари или нещо от сорта
  • 11 Даскал

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иново":

    Занзибар е полуавтономна област в рамките на Танзания, наследник на бивша държава със столица в едноименния град. Заема по-голямата част от архипелага Занзибар и включва два основни острова – Пемба и Унгуджа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Побаров

    4 0 Отговор
    Ама кой е Наско Лазазов, аз що не съм го чувал. Що ни занимавате с анонимници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо

    0 0 Отговор
    Чета и не мога да си спра сълзите, едно голямо БРАВО на Наскоро и на рекламата му, ще ме уморите от смях! На Наско му дреме на к¥р@ за бедните африкански дечица!
  • 16 Михал

    1 0 Отговор
    Добър,, фон,, липсва,, фонда,,....!
  • 17 Насе

    0 0 Отговор
    Очилата вършат добра работа, все едно, че имат вишу..!