28 Март, 2021 08:56 10 198 16

Вижте най-големия подземен град, вписан в "Книгата на рекордите на Гинес" (ВИДЕО)

  • подземен-
  • град-
  • торонто-
  • гинес-
  • patн

Той се намира под земята на Торонто

Вижте най-големия подземен град, вписан в "Книгата на рекордите на Гинес" (ВИДЕО) - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Удивителен град е буквално скрит под земята на Торонто. Това са безкрайни тунели, лабиринти, метро линии.

В първия момент той ви оставя в ступор, защото е толкова лесно да се загубиш в него. Няма познатите ярки ориентири, но създателите не са забравили за указателите, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани, пише pochivka.blitz.bg.

Историята на местния ъндърграунд започва като цяло през 1900 г., когато собственикът на два магазина Eatons решава да ги свърже с подземен проход и да продължи да търгува в самия проход.

Това е най-големият подземен град, наречен PATН, според Книгата на рекордите на Гинес. Повече от 30 км тунели, не е малко, нищо, че PATН се превежда като „шахта“. Разполага с 12 нива с площ от 371 600 кв. м.

Това наистина е канадска гордост - през зимата можете да се придвижвате из града по време на снежни бури, а през лятото можете да се скриете от жегата. Някои служители на централните офиси се установяват в жилищния комплекс точно над метростанциите, защото тогава те не се нуждаят от автомобили, за да стигнат до работа, а топлите дрехи като цяло също не са толкова нужни - PATH е добре отопляем.

В този подземен град всичко се прави изключително интелигентно и удобно - наземните небостъргачи, метрото, подземните гаражи и железопътната гара са обединени в една мрежа.

Лесно е да стигнете до подземния град, от всяка точка на града - 125 входа и изхода, 60 кръстовища. Свикването с града също е съвсем просто - първите няколко пъти, разбира се, ще трябва да се разхождате с карта, но навигацията вътре е много ясна и знаците ще ви покажат къде и как да стигнете до търсеното място.

PATH планира да се разшири на юг - градът ще се разшири с още 30 км, точки за достъп ще се появят в ключови сгради на Торонто, откъдето ще бъде възможно слизането в нови тунели.

Приблизително сто хиляди жители на Торонто слизат до PATH всеки ден. Мрежата е невероятно популярна, собственост на 35 частни лица, които са финансово подкрепени от града. Различни услуги, магазини и кетъринг на PATH имат оборот от около 1,5 милиарда долара годишно и годишно внасят данъци в размер на 250 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    38 12 Отговор
    бил съм там....НЕВЕРОЯТНО Е.....когато влеза в нашето,пардон на Тиквата метрото ми става много тъжно и срамно за моята мила Родина...

    Коментиран от #3, #8, #16

  • 2 Гоуст

    31 4 Отговор
    Бил съм в еквивалента му в Монреал и там също е впечатляващо. Но в същото време е и плашещо, много напомня на някой фантастични (уж) романи, в които човечеството е принудено да живее под земята примерно защото на повърхноста вече не може.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз40🏴‍☠️

    18 2 Отговор
    В такива бункери ще се крие Елита, ако им протече плана коректно и в крайна сметка се събудят жителите на планетата ни.
  • 5 Ггггг

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фин":

    Дадох минус за втората част от поста ти. Но иначе, съм съгласен с тезите ти.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 един от стадото

    21 7 Отговор
    Канада си е Канада. Бачкат здраво и приемат всичко от официалната им политика. Защото знаят, че нищо в нея не е срещу тях. Доверието е взаимно, едните не могат без другите и обратно. Емиграционната им политика е цедка като за еспресо. Там ли си вече, значи си я преминал и показал/доказал/ някакви качества според изискванията. Най- малко се влияят от произхода ти. Българин, руснак, индиец- не покриеш ли изискванията, аут. А издържиш ли теста, добре дошъл. Емиграндска държава, по- емиграндска и от щатите, но със ситно сито. Там раздумки на кафе, чашка или пред блока няма, обсъждащи политиката на правителството няма. То знае много добре какво е нужно на един човек да живее в Канада, работа, условия и сигурност. И знае, че договорът е взаимно зависим. Колкото една държава е по- бедна, толкова всички разбират от политика най- много. Там не е така. Никой не те кара зорлем да ходиш в Канада

    Коментиран от #11

  • 8 Наско

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Значи приготвили са се хората за края на света след атомните бомби ,бая бункер са напрайли
  • 9 Осман

    4 2 Отговор
    Ооо капалъ чаршъ и в Канада
  • 10 Индианци има, и там

    5 1 Отговор
    И много студ,......!
  • 11 Гледам

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "един от стадото":

    че два пъти си написал емигнаДска държава..., значи не е грешка на клавиатурата. Впечатляваща "грамотност". И трябва да ти вярваме?

    Коментиран от #12

  • 12 един от стадото

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гледам":

    днес май по- рано си почнал с твърдото. Върни се и прочети пак, ама БАВНО

    Коментиран от #15

  • 13 Момък

    2 0 Отговор
    Е тия са подкопали целия град, нема ли да пропадне?
  • 14 ПАРИЧЕК

    2 1 Отговор
    Тези двата има чувството че докато вървят под съзнателно се праскат А пък наистина като са сами е страшно.Също така си мисля че са порно актьори и сигурно са правили няколко филма там долу .Изглеждат на сексуални маниаци .А за града под земята кой луд ще влезе там , човек може да го хване клаустрофобия , или може би се подготвят за война , показват ни го да си знаем,Колко е депресиращо не е истина .
  • 15 Отвори

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    български правописен речник и виж как правилно се пише думата емигранТ, следователно емигрантски...Това, че си посетил Итън център, не е основание да помпаш самочувствие и да надуваш балони.
  • 16 Ти си тиква.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Много държави биха искали да имат, като на"тиквата" метрото, но нямат никакво.